Valjevo: Otkud Gorenje u Zaječaru?

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je uputio pismo Vladi Srbije zbog nezadovoljstva Valjevaca najavom gradnje nove fabrike Gorenja u Zaječaru.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 25.01.2011.

18:25

Default images

Jakovljević je zatražio i hitan sastanak sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem zbog te informacije.

On je rekao da Valjevo od Vlade Srbije traži da ne prihvati ugovor o dodeli subvencija Gorenju za izgradnju fabrike u Zaječaru ili da toj slovenačkoj kompaniji omogući iste uslove za otvaranje dodatnog pogona u Valjevu.

Juče je saopšteno da će Gorenje u Zaječaru otvoriti novu fabriku za proizvodnju mašina za pranje i sušenje rublja sa najmanje 300 radnika i da je početna investicija vredna oko 2,9 miliona evra. Vlada Srbije će taj projekat Gorenja pomoći subvencijom od 10.000 evra po radnom mestu. Jakovljević je rekao da je poslednjim izjavama srpskog ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića o otvaranju te fabrike u Zaječaru, a ne u Valjevu, gde Gorenje ima fabriku frižidera i gde je otkupljeno zemljište za novi pogon, zadat težak udarac Valjevu.

Gradonačelnik je kazao da je "očigledno da je politika uplela prste" prilikom odlučivanja da Gorenje ne gradi fabriku u Valjevu već u Zaječaru.

Jakovljavić je kazao i da je od kompanije Gorenje zatraženo da se izjasni da li otvaranje pogona u Zaječaru znači odustajanje od izgradnje fabrike u Valjevu.

U zahtevu za hitan sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem valjevski čelnici su napisali i da je u Valjevu prosečna plata za novembar 2010. bila 28.354 dinara (u Zaječaru je 30.916 dinara), u Valjevu je nezaposleno 7.700 građana, a u Zaječaru 7.100.

"Uprkos tome, Zaječar je u prilici da dobije tri puta veće subvencije od Valjeva, kada su strani investitori u pitanju", navodi se u pismu.

Jakovljević je Cvetkovića upitao i kolike bi subvencije Gorenje dobilo da je počelo gradnju fabrike u Valjevu.

On je naveo da je taj grad saglasan sa decentralizacijom i regionalizacijom Srbije „ali ne na ovakav način - odvođenjem već ugovorenih investicija, davanjem velikih subvencija investitorima koji su prethodno odlučili da se stacioniraju u Valjevu“. Sa druge strane, savetnik u Ministarstvu Nikola Papak kaže da fabrika u kojoj će se proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša nije ni bila planirana u Valjevu gde Gorenje koncentriše svoju proizvodnju frižidera.

"Nema govora da je Gorenje otišlo iz Valjeva, naprotiv, Gorenje pojačava svoju investiciju u Valjevu. Tamo će biti dodano otvoreno 200 radnih mesta i Ministarstvo ekonomije će za to izdvojiti sredstva i dati subvencije kao što je dalo i za druge investivije u Srbiji. Oni nisu odustali od tog zemljišta u Valjevu, a s druge strane, odlučili su se da iskoriste hale koje već postoje u Zaječaru. Dobro je i korisno za zemlju da je jedna fabrika u zapadnoj Srbiji, da je jedna fabrika u Vojvodini, da je jedna fabrika u istočnoj Srbiji, voleli bismo da bude još jedna Gorenje fabrika u južnoj Srbiji", izjavio je Papak.

Đelić u novembru obećao da će Vlada sprečiti odlazak Gorenja

Inače, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelića je u Valjevu u novembru 2010. rekao da će Vlada Srbije sprečiti da "investitori iz Valjeva idu u Zaječar ili Loznicu".

Đelić je tada optužio "manje stranke u vladi", ne imenujući pritom ni jednu, da zarad jeftinih političkih poena vuku nekorektne poteze i Gorenje vode u Zaječar, a italijansku kompaniju Vali u Loznicu.

"Te investitore u Valjevo nije dovela Vlada Srbije već tadašnja (posle petooktobarskih promena 2000) lokalna (DOS-ova) vlast", ocenio je u novembru 2010. Božidar Đelić.

Istorijat Gorenja u Valjevu

Gorenje iz Velenja i grad Valjevo započeli su, tokom 2003. godine, intenzivnu saradnju.
Ugovorom koji je zaključen polovinom 2004. godine kompaniji Gorenje - aparati za domaćinstvo d.o.o Valjevo, dodeljen je u zakup na 99 godina kompleks ukupne površine od blizu šest hektara, a u cilju izgradnje privredno-komercijalnih i pratećih objekata. Ugovor je uspešno realizovan i ovaj poslovni kompleks sada zapošljava 570 radnika. Kako je precizirano, novi ugovor o zakupu građevinskog zemljišta zaključen je sa kompanijom Gorenje krajem 2008. godine i njime je ovoj kompaniji, takođe u zakup na 99 godina, dodeljen kompleks površine od oko pet hektara, uz obavezu da kompanija na ovoj lokaciji, u roku od tri godine, izgradi novi objekat, a u periodu od četiri godine od dana zaključenja ugovora, u ovom proizvodnom kompleksu zaposli još 500 radnika.

U januaru 2009. direktor fabrike rashladnih uređaja Gorenja Mirko Meža rekao je lokalnim medijima da odlaganje izgradnje novih kapaciteta "ne znači da će ta kompanija odustati od svojih nakana".

Meža je tada precizirao da će Gorenje ispuniti klauzulu iz ugovora potpisanog prilikom zakupa novog građevinskog zemljišta da "u naredne četiri godine zaposli još 500 radnika".

On je ocenio da je gradsko gradjevinsko zemljište u Valjevu zakupljeno u blizini fabrike rashladnih uređaja zbog "realne potrebe za proširenjem postojećih kapaciteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: