Jat dužan svima, Vlada sprema smene

Neplaćene obaveze "Jat ervejza" su se nagomilale na sve strane. Već je isključena voda, najavljeno je i isključenje struje, a preti i zaplena aviona i motora.

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Subota, 27.11.2010.

00:11

Default images

Istovremeno, većina medija piše da će Vlada Srbije već sledeće nedelje smeniti generalnog direktora Jata Srđana Radovanovića.

"Odluku o smeni doneće Vlada u najskorijem roku i ona će biti izglasana na prvoj narednoj sednici Upravnog odbora Jata, koja još nije zakazana, jer se čekaju instrukcije iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića", kažu izvori iz Jata.

On dodaje i da osim Radovanovića i finansijskog direktora niko i ne zna koliko i kome Jat duguje. "Skupština i UO nisu od Radovanovića dobili ni šestomesečni ni devetomesečni izveštaj, i pored stalnog insistiranja. Nikome nije saopštio finansijske rezultate, iako su procene da su daleko nepovoljniji nego prošlogodišnji", navodi izvor Presa. Zna se da se „Jat keteringu" duguje 40 miliona dinara, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 800.000 evra, pilotima dnevnice, „Jat tehnici" novac za servisiranje... U četvrtak je na nekoliko sati isključena voda, a u Elektrodistribuciji Beograd kažu da ako do 3. decembra ne izmiri račune za struju ostaće i bez nje. "Dug Jata za struju je 15.736.492 dinara", kažu u EDB-u.

U JKP Beogradski vodovod i kanalizacija kažu da zbog zaštite korisnika ne mogu da iznose podatke o tome da li i koliko Jat duguje.

U međuvremenu, ostavku je podneo Dragan Divić, predsednik sindikata pilota. Zvanično, kaže, da se „umorio od te dobrovoljne funkcije". On dodaje da svi zaposleni u Jatu na vreme primaju platu, ali da piloti nisu dobili dnevnice, jer su tim novcem plaćene inostrane kontrole letenja.

"A zašto? Zato što mi još ni evro nismo dobili od kredita koji je odobren još prošle godine u decembru. Znajući da će dobiti ta sredstva direktor je i Lufthanzi dao 12 motora na remont. Remont deset motora je plaćen, dok za dva to nije učinjeno", kaže Divić.

Prema nezvaničnim informacijama, Lufthanza je zadržala dva motora dok dug ne bude plaćen. Iz Emirata je stigla poruka da će biti zaplenjen prvi avion koji sleti u Dubai, a zbog neplaćanja usluga kontrole leta Jordan je zabranio prelet našim avionima.
Nacionalni avio-prevoznik mogao bi da izgubi oko pet miliona dolara ako se ostvari pretnja vlasti u Dubaiju. Da postoji realna pretnja da avion bude zaplenjen u Dubaiju potvrdio je i sagovornik Blica iz Jata, koji kaže da je tamošnji sud doneo presudu protiv srpske kompanije u vrednosti od 600.000 dolara.

Jat je spor izgubio od svog generalnog zastupnika u Jordanu, koji je za račun domaćeg avio-prevoznika plaćao određene usluge, što mu Jat nije refundirao.

"Taj spor se vodi više godina, ali ga je generalni direktor Srđan Radovanović potcenio i izgubio. Taj spor je poslednjih nekoliko meseci potpuno zanemaren, zbog čega je i doneta tako nepovoljna presuda. Kako je sadašnje rukovodstvo pristupilo tom problemu govori i to da je Radovanović u Dubai prošle nedelje poslao pravnika početnika, koji nema nikakvo iskustvo da se nosi s ovakvim problemom i da odloži presudu. Vrednost aviona koji bi bio izgubljen najmanje petostruko premašuje iznos spora, koji je oko milion dolara sa kamatama", kaže izvor Blica. Ipak, generalni direktor Jata Srđan Radovanović kaže da "Jat nastavlja da leti za Dubai i nijedan njegov avion neće biti zaplenjen, a dug na ime spora izgubljenog u toj zemlji 2005. godine biće plaćen". On objašnjava da aktuelno rukovodstvo Jata do pre mesec dana nije ni znalo za taj spor i presuda nigde u dokumentaciji nije bila zavedena i proknjižena.

"Izgubljeni spor 2005. godine je posledica bahate radnje iz 1998. godine, rukovodilaca koji su otišli iz Jata i dokumentaciju sakrili. Preduzeli smo sva pravna sredstva, angažovali smo advokatsku kancelariju i uskoro će to dugovanje prema Jordanu biti izmireno", navodi Radovanović.

On napominje da je, kada je došao na mesto direktora, zatekao 32 miliona evra operativnih dugova, što je za godinu dana smanjeno na 17 miliona, a u međuvremenu smo povećali prihod za 18 odsto i broj putnika za 25 odsto.

Inače, prema podacima Evropskog udruženja avioprevoznika, Jat je tokom osam meseci ove godine na poslednjem mestu od 32 kompanije po popunjenosti svojih letova, sa prosečnom popunjenošću putnicima od 60,7 odsto.

Država neće dozvoliti da Jat propadne

Jat je dobio od države garancije za kredit od 51,5 miliona evra. Taj novac, međutim, neće biti prebačen Jatu dok se ne formira novi menadžment. Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković kaže da država neće dozvoliti da Jat propadne.

"Srbija mora da ima svoju aviokompaniju. Država je uradila sve što je trebalo. Donet je Zakon o državnim garancijama za kredit od 51,5 miliona evra. Od tog novca dva miliona namenjeno je za novu flotu, 9,5 miliona evra za 'Jat tehniku', a 40 za poslovnu konsolidaciju. To su značajna sredstva kojima ćemo Jatu da pomognemo da se vrati u život, a onda će on kredit da vrati iz tekućeg poslovanja. Takođe, doneli smo strategiju za izbor strateškog partnera", tvrdi Miljković.

Ipak, Pres piše da je i prodaja Jata kompaniji „Turkiš erlajnz" daleko od realizacije. "Dok su predstavnici države 12. novembra bili u Istanbulu na razgovorima, generalni direktor je bio na navodnom službenom putu u Australiji 15 dana", kaže izvor tog lista.

Radovanović ne piše ostavku, Ognjanović novi direktor?

Istovremeno, generalni direktor Jata Srđan Radovanović demantuje da je njegova ostavka spremna. "Sedim na čvrstoj stolici i nisam napisao ostavku", rekao je Radovanović, demantujući tako navode iz medija da je njegova ostavka spremna.
Međutim, hteo ili ne, direktor Jata će izgleda uskoro biti prinuđen da napusti nacionalnu aviokompaniju. Demokratska stranka, pišu Novosti, kojoj po koalicionom sporazumu pripada direktorska pozicija u Jatu, blizu je odluke o smeni Radovanovića.

Kao najozbiljniji kandidat za prvog čoveka Jata pominje se Vladimir Ognjenović, trenutno zamenik generalnog direktora, inače jedini u sadašnjem menadžmentu koji je bio deo i prethodnog rukovodstva.

Kako nezvanično saznaju Novosti na sednici Upravnog odbora, koja će biti održana naredne nedelje, trebalo bi da budu smenjeni ne samo generalni direktor, već i direktori koje je on doveo uglavnom iz “Grand kafe”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: