Policija od sutra stupa u štrajk

U petak, tačno u sedam ujutro, srpska policija prestaje sa radom, potvrđeno je za B92 u Udruženim sindikatima policije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.11.2010.

17:35

Default images

Kako kažu, narednih pet dana neće raditi šalteri za izdavanje dokumenata, policija neće obezbeđivati ni sportske manifestacije, neće asistirati ni pri sudskim izvršenjima.

Takođe, na granicama će se detaljno pregledati putnike i namerno usporiti ulazak i izlazak iz zemlje. Štrajku će se priključiti i vatrogasci, ali zbog specifičnosti posla, taj štrajk neće uticati na građane.

"Policijska služba tokom štrajka neće obavljati patrolne zadatke već će reagovati samo na hitne intervencije. Štrajk će biti sproveden na radnim mestima, a reagovaćemo isključivo u slučaju izvršenja krivičnih dela, narušavanja javnog reda i mira ili u slučaju vanrednog stanja", rekao je Velimir Barbulov iz Udruženog sindikata policije.

Barbulov je ponovio da policajci ne traže povećanje plata "iz hira" već samo traže da se poštuju njihova prava iz Zakona o policiji, koja se odnose na plaćanje prekovremenog i rada za praznik i u smenama.

On je dodao da sa predstavnicima Vlada Srbije policijski sindikati nemaju kontakt jer im je juče premijer Srbije Mirko Cvetković rekao da ih nije primio na pregovore već samo na razgovor. "A bez pregovora nema ni sporazuma", rekao je Barbulov.

Barbulov kaže da oni „nisu zadovoljni onim što je vlada ponudila. Ispada da to što je dala vlada nama ’bacila kao kosku’ i rekla ’podelite to s ministarstvom’".

Što bi se mi otimali oko toga kao oko nekog plena? Nismo baš toliko bedni da bi to morali da učinimo u životu. Nama je navodno određena milijarda koju treba da podelimo, a to će biti u decembru tako da bi dobili jednokratnu pomoć i redovno povećanje od četiri odsto koje ide u februaru za januarsku platu“, dodaje on.

Policajci kažu da njihova prosečna plata iz nosi oko 30.000 dinara i traže njeno povećanje od 40 odsto, kao i poboljšanje ukupne situacije u policiji. Odluka o održavanju generalnog štrajka bila je zamrznuta do danas, jer su sindikalci čekali odgovor Vlade Srbije, očekujući konkretniju ponudu, ali kažu da je ona izostala.

Policijski sindikat Srbije neće štrajkovati

Istovremeno, Policijski sindikat Srbije je saopštio da ne podržava štrajk koje je za sutra zakazalo nekoliko nereprezentativnih policijskih sindikata i da na njemu neće učestvovati, jer bi to bilo "kontraproduktivno i zabadanje prsta u oko procesu pregovaranja koji je napokon počeo".

U saopštenju je navedeno da će u ponedeljak, 15. novembra, biti održan sastanak radne grupe PSS-a, koja je formirana sa nadležnim ministarstvima, i da bi zbog toga stupanje u štrajk u ovom trenutku bilo kontraproduktivno.

Predsednik sindikata Veljko Mijailović rekao je da bi to bilo "zabadanje prsta u oko procesu pregovaranja koje je napokon otpočelo".

"Policijski sindikat Srbije je uz pomoć nekoliko policijskih organizacija organizovao seriju protesta i pritisaka na Vladu Srbije kako bi počeli proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru i povećanju budžeta MUP-a Srbije da bi policajci dobili adekvatnu platu i opremu", rekao je Mijailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: