Galenika preuzima Srbolek?

U Srboleku će se uskoro ići na zaplenu imovine, a upravljanje firmom bi trebalo da bude prepušteno preduzeću Galenika, kaže Miroslav Čučković.

Srbija

Izvor: Politika, Danas

Sreda, 10.11.2010.

12:20

Default images

Član Gradskog veća Beograda napominje ipak da je to sada na Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Iz Agencije za privatizaciju najavljuju da će „Jugoremediju” ponovo dati na tender, a sadašnji odnos kapitala je isti pre nego što je Stefanović kupio akcije od Akcijskog fonda – 58 odsto pripada malim akcionarima, a 42 odsto državi.

Vlasnik i direktor Srboleka Jovica Stefanović Nini uhapšen je pre dva dana nakon čega je Ministarstvo izdalo saopštenje u kom se navodi da se očekuje što hitnije „preduzimanje svih zakonom predviđenih mera, među kojima je i oduzimanje imovine stečene krivičnim delom“.

Iz Ministarstva najavljuju da će u slučaju Srboleka biti primenjen sličan model kao i u čipsari Slap iz Čačka, koja je oduzeta bivšem vlasniku po osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Prema saznanjima Danasa, na saslušanju u policiji Jovica Stefanović Nini negirao je da je kriv za dela koja mu se stavljaju na teret. Za to vreme oko 110 radnika beogradskog dela Srboleka dolazi na posao i pokušava da u firmi održi bar minimum rada.

“Pokušavamo da uspostavimo proizvodnju, ali je to teško jer nam nedostaje ambalaža, imamo samo nešto malo sirovina, a nemamo grejanje”, kaže predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Zoran Gočević.

On kaže da ni sa kim iz vlasti nisu kontaktirali, da im je u Ministarstvu rečeno da „državni sekretar Nebojša Ćirić, koji je bio garant njihovog sporazuma sa Stefanovićem, nije u državi“ i da čekaju šta će dalje biti.

“Očekujemo da nam se neko obrati. Trebalo bi da nam danas dođe inspekcija. Uz pomoć štapa i kanapa pokušavamo da održimo neki red, izdvajamo pare iz svog džepa da bi sredili fabriku, bar da je okrečimo. Pukla nam je i vodovodna cev u dvorištu, tako da je teško normalno raditi”, napominje Gočević.
Našim privatizacionim propisima Stefanoviću nije bilo zabranjeno da se posle zloupotreba u „Jugoremediji” bavi kupovinom preduzeća. Jer, manjinski paket akcija zrenjaninskog proizvođača lekova kupio je od Akcijskog fonda za nešto veću sumu od one koju je ponudio konkurent slovenački „Lek”.

U tom slučaju kod kupovine manjinskog paketa od države ne važe odredbe Zakona o privatizaciji o „lošem gazdi” po kome posle raskida ugovora o kupovini većinskog paketa na aukciji ili tenderu takav kupac ne može dalje da preuzima preduzeća u postupku privatizacije. Čak i da ova odredba važi za prodaju manjinskog paketa preduzeća Stefanović ne bi mogao da bude sprečen da do akcija nekog preduzeća dođe na berzi, kao što je to bilo u slučaju „Srboleka”.

Zbog ovakvih rupa u privatizacionim propisima sada se privatizacijom u Srbiji bavi MUP i tužilaštvo.

Ovaj niški „biznismen” je u novembru 2008. godine kupio na berzi 24,99 odsto akcija „Srboleka”, a preko povezanih lica došao je u posed 49,5 odsto akcija. On i posle hapšenja ostaje njihov vlasnik i samo ukoliko se dokaže da je imovinu stekao krivičnim delom ona će mu, to znači i akcije, biti oduzeta.

MUP ga tereti da je naneo štetu „Srboleku” u do sada utvrđenom iznosu od preko pet miliona evra. Iz saopštenja MUP-a vidi se da je Nini s robom „Srboleka” trgovao ne preko matične firme, koja je imala i sopstvenu veledrogeriju, nego preko posredničke, a inače svoje firme „MD Nini” – Niš.

Protivno uredbi o kriterijumima za formiranje cene lekova i zvaničnim cenovnicima „Srboleka”, kupcu „MD Nini” odobrio je dodatni popust u ukupnom iznosu od 468 miliona dinara. Takođe je bez zaključenja ugovora o poslovnoj saradnji i bez sredstava obezbeđenja plaćanja, suprotno zvaničnim cenovnicima, isporučio robu „Srboleka” kupcu „Belmedik” iz Leskovca, ukupne vrednosti 35 miliona dinara i bez osnova odobrio dodatni popust u visini od šest do 38 odsto.
„Belmedik” u naznačenom vremenu preuzetu robu nije plaćao, a time je pribavio novčanu korist u iznosu od gotovo devet miliona dinara.

Spisak malverzacija tu se ne završava. Stefanović je optužen i da je sirovinu za proizvodnju lekova „Srboleka”, ukupne vrednosti 13 miliona dinara, prodao „Habit Farmu” iz Ivanjice, a da prodaju nije evidentirao u poslovnim knjigama preduzeća „MD Nini”, čime je sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 13,2 miliona dinara.

Gočević smatra da je Peconijevo preduzeća „Marko plus” samo fiktivno kupilo akcije, jer nikada svog čoveka nije imenovao u Upravni odbor, što je za zaposlene u „Srboleku” značilo da nema imovinu o kojoj bi vodio računa.

“Vansudsko poravnanje za „Jugoremediju” Nini je platio parama „Srboleka”. Od oktobra 2008. godine stalno smo u blokadi. Mi se nadamo da će država neplaćene poreze i doprinose konvertovati u sopstveni kapital i tako doći do većinskog paketa akcija”, kaže Gočević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: