Država traži nazad pare od trudnica

Maja Ljubenović, vlasnica privatnog preduzeća u Pirotu, strahuje da će njena firma biti ugašena ukoliko ne vrati 130.000 dinara koje je primila tokom bolovanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:04

Default images

Ona je prošle godine koristila porodiljsko bolovanje i sad je suočena s nesvakidašnjim administrativnim problemima koje niko, pa ni ona, nije mogao da predvidi.

Naime, pošto je prošle godine posle porođaja koristila bolovanje, nedavno je dobila rešenje kojim joj se nalaže da sav novac koji je primila na ime refundacije - vrati.

U supronom će joj biti oduzet takozvani PIB, broj koji je karakterističan za svaku firmu i bez kojeg je nemoguće raditi. Drugim rečima, njeno preduzeće biće ugašeno ukoliko ne vrati 130.000 dinara koje je primila tokom bolovanja. Maja objašnjava kako je ovaj problem nastao i šta ga je uzrokovalo. Međutim, ona ne namerava da vrati novac jer, kako kaže, to je poprilična svota za njenu firmu koja se bavi reciklažom plastike i trgovinom.

Ona kaže da je "problem nastao zbog uredbe koja je stupila na snagu 1. januara 2009. godine i, koliko znam, moj slučaj nije usamljen. Tom uredbom nalaže se da se tokom trudničkog bolovanja odjave firme ili radnje. Međutim, uredba je lokalnim poreskim administracijama, odnosno našoj pirotskoj, dostavljena sa godinu i po zakašnjenja, tačnije tek sredinom ove godine".

"Naravno da niko, pa ni ja, nije znao šta je predviđeno tom uredbom, i dogodilo se to što se dogodilo. Mnoge preduzetnice u Srbiji dobile su identična rešenja, koja ih obavezuju da vrate novac", kaže Maja, koja je prilikom odlaska na bolovanje firmu predala drugoj osobi, što su aktuelni propisi nalagali.

Prema njenim rečima, tokom bolovanja firma je uplaćivala sve zakonske dažbine za socijalno i penzijsko osiguranje, kao i za doprinose. Socijalno je na vreme refundiralo svoje obaveze, ali se sada traži povraćaj novca. To praktično znači da će za prošlu godinu dva puta platiti poreze i doprinose.

"Gde god odem, na koja god vrata zakucam, svi mi kažu da sam u pravu, ali sležu ramenima. Niko ne zna kako je moguće da uredba 'putuje' godinu i po od Beograda do Pirota ili nekog drugog grada u Srbiji. Da sam znala u kakve ću probleme upasti, firmu bih odjavila, otišla bih na tržište rada i sada ne bih imala glavobolje", kaže ogorčena mlada majka, i dodaje da se uz ovakve probleme sigurno neće popraviti natalitet u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: