Petak, 05.11.2010.

00:04

Država traži nazad pare od trudnica

Maja Ljubenović, vlasnica privatnog preduzeća u Pirotu, strahuje da će njena firma biti ugašena ukoliko ne vrati 130.000 dinara koje je primila tokom bolovanja.

Izvor: Novosti

Država traži nazad pare od trudnica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

zorica

pre 12 godina

Setite se onih trudnica koje su 2009 godine ostale bez porodiljskog koje su ostvarile po starom zakonu,drzava je promenila zakon preko noci bez najave i pocela odmah da ga primenjuje zenama su vracene knjizice sa biroa pred porodjaj i receno im je da traze posao neke su imale po petnaest godina staza pa ostale bez posla,niko im nije priskocio u pomoc a trazile su tu pomoc na sve strane

nale2

pre 13 godina

Preduzetnik sam od 96,imam problem kao i vecina trudnica ali nisam znala da mi preduzetnici od kojih ova drzava zivi nesmemo da se porodimo,nesmemo ne daj boze na operaciju itd.Samo jedno kratko pitanje za porodilje i trudnice koje su na Budzetu(koji mi punimo)HOCE LI I ONE VRATITI NOVAC???A mi sto smo svoje ulozili,sto se borimo da opstanemo u ovom haosu,sto i mi treba da zivimo u starosti od neke jadne penzije nas neka gaze,dok nase Budzetske dame uzivaju svu privilegiju i jos prave dobar prosek za penziju.I da, nemam ja nista protiv njih al nek nas ostave na miru i dokle cemo vise cutati i trpeti ovu diskriminaciju?

Običan posmatrač

pre 13 godina

Lepo je što većina komentatora brani interese trudnica i porodilja preduzetnica. Uz to ima manje više valjane argumente o propustima države i opasnosti "bele kuge". Nevolja je što niko od njih ne pomenu čitave generacije devojaka i mladih žena koje uopšte nemaju šanse da se zaposle, zadrže posao ili dobijaju pomenute naknade kod privatnika bilo kog da su pola.Radno zakonodavstvo, i stvarna moć preduzetnika, su upereni protiv te armije (ne)radnica koje nemaju prilike niti da zasnuju porodicu, a rađanje i podizanje dece ne plaća ni država ni privatni preduzetnik. Ako imaju sreću da im pomogne porodica odlučuju se na kasno rađanje i najčešće jedno dete.To znači da i među trudnicama i porodiljama postoje velike 8klasne) nejednakosti. Neke su trudnice "jednakije od jednakih", kao među preduzetnicama tako i među nezaposlenim ženama.

sarah

pre 13 godina

Ne poznajem zakone u Srbiji,pa bih zamolila nekog stručnog da mi objesni stvar:

ako je žena zaposlena u bilo kojoj privatnoj firmi, i ode na porodiljsko bolovanje, ko tada njoj plaća to bolovanje: firma ili država? Po pritiscima koji se vrše na žene u privatnim firmama, ja mislim da joj te troškove plaća firma,i da se zato od žene traži (sramotno) da ne ostane u drugom stanju.....

e sad: ako je sama porodilja vlasnik firme,to bi značilo,logično, da njena firma,odnosno ona,plaća sebi troškove bolovanja. jer, iako ona lično ne radi, njena firma,tj.ona,za to vrijeme ostvaruje,logično,prihode.

e sad opet: ako ženama ne plaćaju porodiljsko gazde, nego država, i samo država, a vlasnici firmi im za to vrijeme ne plaćaju ništa, onda okej, žena je imala pravo na novac od države, jer nije za to vrijeme radila ( a i to je samo fiktivno,jer je ipak za to vrijeme ostvarivala prihode kao vlasnik firme, ali ajde de)

Tako da molim da mi neko stručan objasni: u kojem slučaju država snosi troškove porodiljskog odsustva: za sve porodilje, ili porodilje zaposlene u državnim firmama, ili za sve koje su zaposlene,bez razlike?
i da: da li nezaposlene žene, koje se nalaze na listi nezaposlenih na birou zapošljavanja,dobijaju novčanu pomoć? ja mislim da da....

Olja BB

pre 13 godina

Ovo je jedna velika sramota sta se radi u ovoj drzavi.Ja sam se nasla u istom problemu mene uprava prihoda duzi da vratim pare od porodiljskog bolovanja zato sto mi je radnja radila a imam radnika kome placam sve obaveze pre par meseci sam dobila potvrdu da nista nedugujem i overila knjizice a pre neki dan kad sam otisla po potvrdu kazu da dugujem za godinu dana ....zasto su mi dozvolili bolovanje ako sad traze da im vratim zasto odma nisu rekli da odjavim radnju ovo je jedna velika bruka i sramota

Diana nesalomiva :)

pre 13 godina

Pa mora da vrati pare, odakle da namaknem pare koje sam oprostila Miskovicu 120.000.000 eur od prodaje Delta maxija na ime poreza koji drugi placaju, rekla bi nasa ministarka finansija. jure porodilje, a MM se javno oslobadja poreza na kapitalnu dobit. Sramota.

Smisao

pre 13 godina

Histericnom Kanadjaninu: U Francuskoj i Andjelina Zoli ima pravo na pomoc za dete. Sumnjam da se ide u zatvor ako se dopunski radi na trudnickom bolovanju igde osim u Srbiji.

Lazar

pre 13 godina

Ovo je na neki način povezano sa tekstom...
U trenutku kada je otišla na porodiljsko, moja žena je bila zaposlena na određeno vreme. Taj ugovor joj je brzo istekao (mesec - dva nakon porođaja), a sa njim i pravo da dobija porodiljsko. Da je bila nezaposlena (ili stalno zaposlena), dobijala bi pomoć godinu dana. Pošto nam to nije bilo logično, uporno smo dosađivali kojekakvim ljudima u administraciji, pa je joj je porodiljsko, bez objašnjenja (nikakvog novog tumačenja zakona nije bilo), ipak produženo.
Znači, sve zavisi od dobre volje nekog birokrate.

A posle... žena je morala da ide svaki mesec u zavod da overava onaj njihov kartončić. I zamalo da ponovo sva prava izgubi jer je tri puta odbila posao (zamena za nekoga u školi - posao od 2 nedelje). Nije bitno što ide porodiljsko odsustvo - ako te zavod negde pošalje, moraš tamo i da odeš.

Možda trudnice i imaju previše prava - ne znam. Ali zašto onda praviti celu tu farsu sa borbom protiv "bele kuge"? Može se lepo reći: nema novca, nema porodiljskog i kraj.

Za kraj: u to vreme u Beogradu su trudnice dobijale 100% (država 65% i grad ostatak). U ostalim gradovima 65%. To je baš ravnopravno :-)

Nikola

pre 13 godina

@Hallucinoman

Mada u svojim komentarima ne polemišem, ali tebi iskreno preporučujem da preispitaš sebe i svoje stavove kod neke stručne osobe.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Interesantne su mi ove diskusije oko socijalnog sistema u USA,jer je on tamo
prilicno los,ali se kod nas neprestano o njemu,i uopste o USA, mnogo hvali?! Valjda nam je Evropa,za nase ambicije,pre
malena,a pritom je mnogo,mnogo
socijalno pravednija!

užasnuta

pre 13 godina

Prvi put za 11 godina koliko imam svoju privatnu radnju žalim što nisam radila na crno. Nijednom nisam otišla kod državnog lekara za 11 godina iako redovno uplaćujem zdravstveno osiguranje. Ne bi me čudilo da uskoro neko propiše uredbu da žene vlasnici privatnih radnji moraju same da plate punu cenu porođaja.

Umesto da se podstiče natalitet i privatno preduzetništvo radi se na tome da se deca rađaju sve manje i da mali privatnici zatvaraju svoje radnje. Već jedva preživljavamo iako smo uložili ogromna sredstva za otvaranje radnji. Da ne plaćamo redovno doprinose, poreze, takse... ova država ne bi imala budžet jer veliki privatnici prećutnim odobravanjem države ništa ne plaćaju, a državne firme i javna preduzeća to čine samo fiktivno jer se sve troši na previsoke plate koje ova država nije zaradila.

Od čega ćete živeti kad svi mali privatnici zatvore svoje radnje?! Od koga ćete da otimate teškom mukom zarađen novac?!

Зоран

pre 13 godina

Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?

Ми у САД не знамо шта је велфер, то ви у Канади знате.


Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

Није тачно, њих је прилично. Масу сам сретао по Америци. Ова што бела међу девет деце својих родитеља је низак слој. Шта мислиш како је она очувала својих деветоро пре 45 година? не знам, али да ли су обезбеђени или нису, углавном ДЕЦЕ ИМА.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...
(Vlada, 5. novembar 2010 17:37)

Па ја видим где су труднице обезбеђене, као Швадска, Финска, Данска, Немачка, тамо све бела куга. Овде труднице нису обезбеђене и има деце. Па ви бирајте. Само је на овима у Србији да бирају, ништа друго. Како ко воли, тако му је и тако ће му бити.

Зоран

pre 13 godina

Перо, кад год двоје раде у Волмарту у САД не морају да бригају за основне ствари. Значи: Двоја кола, плаћају кирију и храну. Дете, наравно, нека државна школа, лошија. Гледам ја то стално око себе. А ствари за децу су смешно јефтине, али СМЕШНО у односу на Србију где су плате 4 пута мање а цене више, некад и дупло.Имаш кирију од 500 долара, а имаш и од 2500 долара. Па колики ти губер, толико се простри. Америка уопште нема потребу з авеликом социјалом. Тако је прављен систем да за сваког ко мало хоће да мрдне дупетом неће да умре од глади. Е за више, брате, шта да ти радим, учи, ради, размишљај.

Зоран

pre 13 godina

Свака част женама које у Србији после трудноће раде и поред социјале. Ви имате своје ја, нећете милсотињу и желите више. Држава вас учи да не радите делећи вам по које зрно само да гласате за њих. Кад би таквих било више, а не да чакеју помоћ од нас напољу, од ММФ-а, од Русије или Кине МНОГО би нам било боље. И вама тамо, и нама овамо.

Max

pre 13 godina

Polako bre ljudi, ženi preduzetniku niko ne zabranjuje da bude na porodiljskom u fizičkom smislu tj. da bude u kući i neguje bebu. Problem su vlasnice "paušalnih" radnji koje pored porodiljske nadoknade ipak uzimaju dobit što automatski znači da "zarađuju platu" i primaju novac od države, a ne može i jedno i drugo!
No ovde država treba da "odere" svoju administraciju, zbog neodgovornosti i lenjosti, a ne naše majke!

Hallucinoman

pre 13 godina

I treba da vrate pare.

Primaju novac na pravdi boga, sa nekim "bela kuga" obrazloženjem, koje jednostavno ne pije vodu.

Nas jeste previše, a naročito u ovako siromašnoj zemlji.
Koristite kondome!

Vodim firmu gde nas trudnjače bukvalno zlostavljaju svojim "pravima", bolovanjima, fiktivnim doznakama i komisijama sa jednim nažvrljanim potpisom, bez dijagnoze, bez ijedne razumljive reči na tim papirićima čime pravdaju svoj nerad.

Kradu državu, sistematski, ne radeći po 1-2 godine... malo ona bolovanje, pa malo jedno dete, pa drugo, pa četvrto...

Ukinuo bih sve beneficije porodicama koje se razmnožavaju bez kontrole.

Beneficije zaslužuju porodice koje ostanu na JEDNOM detetu... onom kome bi se i posvetili KAKO TREBA.

Sram nas/vas bre bilo!

Vlada

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

(Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?
Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...

Whatever

pre 13 godina

Kako samo vi dramite u Srbiji to je za divljenje :)
U Kanadi biste bili krivicno gonjeni da na bilo koji nacin zaradjujete sa strane dok ste na socijalnoj pomoci ili trudnickom/porodiljskom bolovanju... Svake 2 sedmice popunjavate upitinik u kom dajete izjavu da nemate druga primanja.
Nemojte mi reci da je u Srbiji drugacije? A da jeste.. jer tamo svako pokusava da 'zavrne' drzavu :)

privatnik

pre 13 godina

Gospođa treba da uhvati svog knjigovođu za vrat jer joj ovaj nije neke stvari objasnio na vreme.Firma se prijavi na muža, majku, oca, babu, šurnjaju ili koga već, prosek plate se par meseci digne do neslućenih visina i svima dobro. Država srećna jer se poštuju njeni propisi, majka takođe jer dobija lepu nadoknadu i može da radi (ako je u stanju i ako želi da radi) i time ostvari dodatni prihod.
Koliko se ja razumem u uredbe i zakone, isti se objavljuju u službenom glasniku, a službeni glasnik je za svakog knjigovođu svakodnevni domaći zadatak(ne čeka se da ti ga neki opštinski kurir u Pirotu dostavi u kancelariju).Da je njen knjigovođa obavljao savesno svoj domaći zadatak, mogao bi na vreme da je obavesti šta joj preti i da izbegne glavobolju.
Stičem utisak da velika većina ljudi koji ostavljaju svoje komentare već duže vreme ne živi u Srbiji i stoga nema baš izgrađen osećaj za realnost i način života i preživljavanja ovde.
Da ne bude zabune, i ja mislim da je taj zakon glup i besmislen.

Miki

pre 13 godina

Vise mi je MUKA i od Srba i od njihove vlasti.. Pa odakle vlast?? - birao narod, i oni su pre koju godinu jos sedeli ovde i davali komentare na blogovima a sad nam kroje kapu. Moje skromno misljenje je da mi lepo TREBA DA UKINEMO DRZAVU SRBIJU - DA JE PREDAMO NEKOM NA UPRAVU ALI NEKOM SASVIM DRUGACIJEM NPR. JAPANCIMA, PA KAD NISMO BRE SPOSOBNI DA IMAMO SVOJE PA I NE TREBA BRATE. Toliko

Digi

pre 13 godina

Ovo je jedna prevarantska vlada i ovo nije slucajno.Neko je to sve lepo smislio i sada to realizuju.Ovoj jadnici i ostalima preporucujem da ne vracaju pare a firmu da otvore na nekog iz porodice i mogu da ih mrze.A da to nije slucajno evo vam moj primer.Resio sam da za par godina sto mi nedostaje radni staz da otvorim firmu i da radim ono sto umem i odem u zavod za zaposljavanje ili neznam kako ga sada zovu u Krusevcu po informacije i ovlasceno lice me lepo uputi da otvorim radnju i da konkurisem za jednokratnu pomoc za otvaranje radnje.I sta se dogodi, ja lepo otvorim radnju i sa resenjem odmah sutradan u zavod za zaposljavanje i onda iznenadjenje.Gospodine vi ste sada zaposljeni i nemate pravo na jednokratnu novcanu pomoc.PREVARA.Kad sam bio pre dva dana niko mi nije rekao da prvo kod njih konkurisem a to je moglo odmah kod njih da se obavi, vec ko to nezna prodje kao ja.I odmah jedan manje na birou.Veliki uspeh ove vlade.Moja osveta ce biti da na sledecim izborima ni jednoj partiji iz ove prevarantske vlasti nedam glas a debelo cu se potruditi da niko od moji prijatelja i poznanika ne ucini isto.

vladana

pre 13 godina

ja sam iz indjije i imam isti problem stim da je kod mene jos nelogicnije jer sam na porodiljskom dve godine koje majka dobija za svako trece i naredno dete.naime za prvu godinu nisu trazili da platim dva puta doprinose a za drugu jesu. ista osoba jedno resenje a dva tumacenja sto po zakonu nije moguce ali ovde izgleda jeste.nadam se da ovo cita neko pravno obrazovan ili neko iz ove redakcije koji ce da se pozabavi ovim i uz medijsku kampanju natera nadlezne u ministarstvima da razjasne ove slucajeve jer to je na teritoriji cele srbije.hvala

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Пријатељу, Обама се залаже да и ко не ради има осигурање као онај који ради. Ко ће то да плати Америма? Да неће Србија? Платиће онај који ради. А како? Па кроз порез. Толико о повећању пореза код Републиканаца.

Sebb

pre 13 godina

Ala ovi ljudi nisu normalni... Da vrate pare od trudnica, covece... Koji se samo briljantni um dosetio ove pravne bravure? Ako drzavni sluzbenici nemaju precih briga kojima ce se baviti svaka im cast. Vidite ako moze nesto da se uzme i od beba i dece, donesite kakvu uredbu ako vec ne postoji, samo napred i bez kompromisa prema razmazenom narodu.

konsultant

pre 13 godina

citam ovo i ne verujem, ljudi moji preduzetnicama se novac mora nadoknaditi cak i onda kada one privremeno odjave firmu, ali nastave da rade normalno posle godinu dana trudnickog, jer ne mogu pametnjakovici iz poreske uprave da daju sisu detetu i da mu nocu menjaju pelene nego mora majka. Kada zena dobije potvrdu o trudnoci iz bolnice u kojoj se vodi ona u poreskoj upravi jeste validni dokument da odlazi na trudnicko. Takodje, ne zabovrati da cak i kada se firma privremeno odjavi (to nije gasenje firme) i dalje placate komunalnu taksu za isticanje firme, a to je u Beogradu 40 000 godisnje, prema tome sada neko ne zeli da trudnicama da ono sto im pripada, ali naplacuje godinu dana taksu za firmu ciji je vlasnik sprecen da radi. ovo mozete proveriti kod svakog knjigovodje. Nemojte da vam neko prica da zene nemaju prava, a gde su tek prava koje imaju kao majke i koja su normalna za svaku drrrzavu

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Мени порез скочио под Обамом.

Umrah Pah

pre 13 godina

Kada li smo prestali da budemo narod i postadosmo beslovesno krdo. Onda kada smo zaboravili principe ljudskosti.
Borislav Pekic,

ja jedino posle svega znam da nika vise necu glasati za ove za koje sam zadnji put glasao i dao im mogucnos da majkama ukidaju sredstava za zivot dok one podizu svoju odojcad. Toliko!

Galaktus

pre 13 godina

Ajde da ukinemo drzavu i sve ih bacimo u rudnike, pijace i narodne kuhinje... ili na berzu rada... stvarno, koji ce nam, samo zive od naseg poreza.

Gnusam se ovih likova

pre 13 godina

Ova ekipa na vlasti hoce da unisti sve sto je ljudsko... ima li iko pameti ili smo svi postali zrtve ovavkih nesposobnih pojedinacaa i sistema koji je gori nego u kafkijanskim romanima... ne smemo vise dopustiti ovo srozavanje, jer vec smo na kolenima i napola bez dostojanstva, radimo za male pare, svaki dan po 10-12h, dok neki mazu i lazu i uzimaju kajmak, kao ovi u Arandjelovcu - za njih ima para za platu od 115 000 a za majke nase dece nema.

Зоран

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

Као што видиш, социјала не решава увек проблeме наталитета, како Србија и Европа покушавају. Ради се измени вредности у друштву. Па сад бирајте шта вам воља у Европи и Србији. Медицинска сестра која ради за нас, 45 година има, каже да њих било деветоро.

Па изволи социјалу. А сви који примају социјалу у Србији после порођаја и наставе да раде треба показати као позитива пример, јер су они ти који могу да уведу праве вредностуи у друштву, рекоа бих сличе овима у САД. Хвала ти на подсећању како је у САД, мада је то мени стално на памети и поредим.

Milica

pre 13 godina

Majo, imas moju potpunu podrsku u borbi protiv drzavne birokratije i gluposti. Mene ceka ista borba i ja nemam nameru da zbog njihovih hirova zatvorim firmu i da rusim ugled koji godinama sticem. Ako se nesto protiv ovoga preduzme, bez ikakve grize savesti cu raditi na crno, i primicu radnike, jer vidim da je to najbolji moguci nacin da se borim protiv GLUPIH zakona.

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

Bojan Ignjatović

pre 13 godina

Isti problem ima moja supruga, pre par dana sam dobio usmeno obaveštenje iz PU Niš da je obustavljena prinudna naplata po opomenama koje su stigle porodiljama na ime ovog spornog duga za doprinose, pa očekujemo da se ovaj problem reši pozitivno. E-mail adresa za preduzetnike koji imaju isti problem, da pokušamo da ga rešimo zajedno:ignjatovicb@yahoo.com

hvala bogu sto sam zena

pre 13 godina

to sto se udebljas je najlepsa stvar na svetu a ako ce tata da juri mladje, slobodno, takve ne treba zadrzavati kraj sebe, prosto kvare prosek i zeni i detetu, nek usreci slobodno drugu...a sto se tice drzave ovo i nije drzava,a na zalost vodi je vecina muskaraca pa je mozda i politika prema zenama takva kakva jeste! muka je sto prosecna srpska zena utucana u zdrav mozak ne zna od haosa sta ce pre i kome ce da se zali, skolstvo je ocajno pa ne moze ni da nas emancipuje, pravo ne postoji pa nas zakon ne stiti, drzave nema nego sam par losih momaka koji nece da se bave tricama poput trudnica, kad covek sve sabere - ceznem za jednim dooooobrim protektoratom!!

MikiBg

pre 13 godina

@mvgr
Da, pričaće o nama kao o NERADU koji je nekad ovde živeo. Štamparska greška nije slučajna.

Kako nam je država revnosna i drži se zakona kad su u pitanju firme i pojedinci bez političke zaštite. Kad će tajkunima i partijskim službenicima da budu naplaćeni porezi, doprinosi, dugovanja...?

hvala bogu sto sam muskarac

pre 13 godina

zeznuta je stvar ta trudnoca, udebljas se, muz krene da juri mladje, privlacnije, zategnutije, sad jos drzava hoce da ti uzme pib

Trotter

pre 13 godina

U ovoj državi ako se baviš privatnim biznisom a nisi član stranke ili nemaš neku zaštitu u organima(rođačku ili dr,)poreznici će te odrati ko zeca.

Poznavalac

pre 13 godina

Nemoze da se radi i bude na bolovanju u isto vreme.Ovaj narod nikako da shvati proste stvari.Vrlo slicno kao u slucaju one navodne glumice Eve Ras.Ovde se non stop ide na medijsku hajku protiv zakona i drzave.Knjigovodje su posebna prica,koja je mnoge oterala i zavila u crno.

zloupotreba porodiljskog

pre 13 godina

A sta je sa trudnicama koje su uz pomoc raznih veza na porodiljskom po vise godina a nista im ne fali , primaju naknade a mesto mora da ih ceka jer ce se ako se vrate posle 2 - 3 godine porodiljskog odmhah pobuniti i dici novinare i javnost kako su nepravedno otpustene a primljen je neko posten na njihovo radno mesto.

Sunce

pre 13 godina

(iii, 5. novembar 2010 10:48)
Zamolila bih Vas da mi objasnite, jer nisam sigurna da sam Vas razumela. Da li hocete da kazete da ako odem na trudnicko bolovanje, da moram da odjavim firmu(i istovremeno da izgubim visegodisnji rad i zastupnistva i da dam otkaz zaposlenima)? Licno ako ne moram da odem na bolovanje, meni prvoj kao preduzetniku nije u interesu da idem i da gubim vreme i zivce sa administracijom za 10K dinara, vec mi je u interesu da radim i zaradim novac za normalan zivot deteta.Drzava moze da zaboravi na povecanje nataliteta, pored nehumanih uslova u prodilistima i nacinu ophodjenja prema trudnicama, prevelike korupcije koja je neodvojiva od ovog procesa, jos da me neko uslovi da odjavim firmu. Jednom prilikom sam bila na bolovanju iz drugih zdravstvenih razloga, bolovanje je bolovanje-sprecenost da radite, nisam odjavljivala firmu, vec mi je moja firma davala platu i placala porez "prozdrljivcima", to je bilo OK.

Molim da mi neko strucan objasni koja su moja prava kao preduzetnika u slucaju trudnickog i porodiljskog bolovanja. Hvala.

Zene, buduce majke, udruzimo se, trazimo nasa prava! Drzavo, iskoreni korupciju u porodilistima, ili napravite cenovnik za usluge i neka bolnica placa porez na to, neka se otvori privatno porodiliste, sta god....znam da se necu odluciti na korak da budem majka u ovoj drzavi, ne zato sto sam snob, nego zato sto zelim human tretman u bolnici, zato sto necu da dajem mito nekome ko prima platu za svoj posao a uz to da redovno placam zdravstveno osiguranje,NE DAM pare ni doktoru, ni sestrama ni anestiziologu, ni babicama niti tetkicama, i necu da zbog toga strahujem za svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe, dozvolite nam da koristimo nasu pizamu, hranu kad vec niste sposobni da isto obezbedite, "upristojite" kupatila, dozvolite da ocevi budu pored svojih supruga i deteta. Zastitite prava majki!!! DOSTA VISE CUTANJA I ZATVARANJA OCIJU PRED PROBLEMOM!!!

Зоран

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

Да не улазимо што је закон стигао са закашњењењм па многи нису били обавештани на време, хајдемо да видимо мало логику. Зашто она прима паре после породиљског? Што не може да ради, не сме да ради или неће да ради? Ако је прво, можда неки и могу да раде, па она радила. Ако је друго, зашто неко не сме да прима помоћ после породиљског ако ради? Па то је само плус држави, а и њему. Ако је треће, она хоће да ради, није као неки који неће. И какав је то закон у сусштини? Глуп.

dida

pre 13 godina

pa kako ih nije vise sramota znaci i da sam bolesna ja bi sada morala da zatvorim radnju, a sto je resenje stiglo kasno koje ZA TO KRIV? DA LI UPORAVA PRIHODA IKADA MOZE DA DOSTAVI RESENJA NA VREME-NIKADA DO SADA JOS TO NISU URADILI A PRIMAJU ODLICNE PLATE ZA TO STO RADE I KO IH IZDRZAVA OD CEGA IMAJU PLATE -PA OD MENE I MOG RINTACENJA.STA BI BILO KAD JA NE BI PLATILA PDV NA VREME RAZAPELI BI ME NA KRST A NJIMA TREBA 1.5 GODINA DA POSALJU RESENJA. SRAMOTA.
PRVOM PRILIKOM SVOJU RADNJU ZATVARAM ZAUVEK A NJIH NEK IZDRZAVAJU NEKE DRUGE BUDALE ILI VEC JEDNOM DA SE UJEDINE SVI PRIVATNICI I DA SE POBUNE.PA I ZA FIRMARINE STO SU NAM POVECALI ZA 100% U VREME KADA JE PAO PROMET ZA 30-40% PA KOJA DRZAVA TO RADI ?

cudo nevidjeno

pre 13 godina

Nego sta nego da vrati novac! Od cega bi se inace kupovala luxuzna vozila za nase glavonje, placali sateliti, odstete od MILION DOLARA americkim studentima prebijenim od strane naseg bilmeza, avioni, kamioni...Igrom slucaja sam u Italiji zadnjih nekoliko meseci i kad vidim kako kod njih sve funkcionise i kakvi su uslovi za rad prosto mi je gadno i povraca mi se kad pomislim gde se vracam. Nekada smo bili lopovska drzava ali se bar znalo ko sme da krade a sada je toliko pijavica nakaceno na arterije drzave da ona to jednostavno vise ne moze da podnese. Jednostavno je pocela da puca po svim savovima. Postalo je neizdrzivo. Ja se kao obican gradjanin osecam ponizeno i postidjeno zbog ovakvih i sl. slucejeva i reci cu nesto sto sam mislio da nikad necu reci: SRAMOTA ME JE OD SAMOG SEBE I OD DRUGIH DA KAZEM DA SAM IZ SRBIJE.

bruka & sramota

pre 13 godina

Sta da se kaze o ovome. Gubitak iluzija o drzavi socijalne pravde i jednakosti. Sarene laze. Morala bi vise levica da se angazuje ovde, ali uzalud je kada prava levice nema.

R. S.

pre 13 godina

pre nekoliko dana u krajnem ocaju posle dve nedelje setanja po poreskoj upravi u Sapcu, pozvali smo ja i moj muz Uniju poslodavaca i saznali da nas ima mnogo sa istim problemom... vidim da je ovo pogodilo puno ljudi, a verujte ja treba da dam poreskoj upravi skoro 110 000 dinara odakle, kada sam imala malo dete i nisam ni mogla da radim poslednjih godinu dana nego je sve palo na muza koji je druggi zaposleni u nasoj maloj firmi...
hvala svima koji nas podrzavaju, ovo je odlicno napisano i pozivam i druge zene da pokazu solidarnost i da to podrze... pogledajte link
http://www.poslodavci.rs/media/Dopis%20Ministarstvu%20finansija%20i%20Ministarstvu%20rada%20i%20socijalne%20politike.pdf

miloš

pre 13 godina

"Dražava traži nazad pare od trudnica" - iz naslova deluje da sve trudne žene u zemlji Srbiji treba da vrate pare za porodiljsko, to sam pomislio kad sam pročitao naslov. U tekstu pak shvatam da 1 (jedna) žena ima nekakvih administrativnih problema oko refundacije?!?! I još vest ide kao glavna iz Biz sekcije.

Vojvodjanin

pre 13 godina

Koja je ta drzava, koja ne moze da obezbedi da se svi propisi/zakoni primenjuju na citavoj (dosta maloj) teritoriji od istog datuma? I da je Pirot u drugoj galaksiji, lokalna administracija bi trebala da zna sta se dogadja u oblasti u kojoj 'rade' (i za sta dobijajau platu!)! A ako nisu znali - a nisu - onda ne moze za to niko drugi da odgovara osim njih samih! Cinjenica da ova jadna zena nije jedina, vec da ima brojnih slicnih zahteva od strane drzava (da se vrate pare) nije nikakav argument - naprotiv: dokaz da NEMA drzave! Postoji samo zloupotreba sluzbenog polozaja ('bice joj ukinut broj za privatni biznis ako ne vrati pare..!?!?!). SRAMOTA!

Jel' pravilo "ne poznavanje zakona te ne oslobadja od odogvornosti da ga se pridzavas" vazi i za ljude iz lokalne administracije iz Pirota i drzavnih sluzbi - ili je to samo princip koji se koristi kada treba kazniti obicnog smrtnika?

Dobro je jedan 'politicar' rekao/savetovao onomad: 'Nemojte ocekivati nikakvu pomoc od drzave u ovim teskim vremenima...vec se sami snalazite?!"

Pa sta ce nas drzava onda?!

logika

pre 13 godina

Gospodjo, gledajte da otvorite firmu na nekog drugog za neophodne transakcije i da radite na crno koliko je god moguce...Zali boze novca koji dajete za poreze i doprinose!

zakon isti za sve u drzavi

pre 13 godina

Citali smo i o zloupotrebama gde su vlasnici firmi prijavljivali svoje zene na velike plate, a onda one odu na porodiljsko i primaju od drzave te velike iznose jer valjda 50 % plate dok su na porodiljskom daje drzava a 50 % daje privatnik.

NENAD

pre 13 godina

@(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

A sta ti mislis Pero kako je u Boloviji ili Zimbabveu .... ali znas kako je USA!?A sto nisi uzeo kao primer,recimo,Finska,Svedska ili Kanada,nego si uzeo USA?

Licno sam misljenja da je ovo los potez Vlade u da nece biti kaznjen na izborima!Izgovori
-to je nama od Milosevica
-SEKA
-i narod zaboravlja jer opozicija ima svoju VLAST

Istina je u ovome da je drzava htela da spotakne da se omasovni stanovnistvo i podigne natalitet pa je sa 65% refundacije na racun porodilja digla na 100 %.
Elem,posto se uvidelo prednost tog sistema uzmete zeni i 3 meseca pre porodiljskog odsustva dignete joj platu na 150.000 din. i ona narednih godinu dana prima naknadu po 150.000 din.Pa sada uzmete u obzir da ce neko za godinu dana inkasirati u svoj dzep 1.800.000 sin pa plus drugo dete jos toliko a tek trece imate pravo na 2 godine to je oko 7.200.000 od Budzeta.Plus imate majcinski dodatak za drugo treec i cetvrto dete ... bilo je makar za prvo nista za drugo 60.000 i za trece 90.000 din i za cetvrto i svako naredo po 150.000 din i to jednokratno.
Posto je nasa drzava stabilna i ulaze u buducnost(kada bi se zezali)oni da bi sprecili zloubetrbu vratili da se porodiljsko odsustvo refundira 65% samo a jedokratnu pomoc uveli da se ispalcuje na 2 godine.

Gospodo pitanje za vas ko je lopov,trudnice ili VLADA sto prima 4 godine platu a nista ne rade.Dali je problem svakoj trudnici i majci dati pare ili vama sto se privredu Srbije provalai za 1e fabriku.Dali treba traziti pare one koje ste proneverili da vratite i da li je bilo primera u "srpskoj demokratiji" da je neko ko je proneverio pare od plitike vratio tamo gde pripadaju narodu!
SRAMOTA ZA VLADU I PUTITE TRUDNICE NA MIRU!!!!

Milan Nis

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

ZENA NIJE RADILA,RADILA JE NJENA FIRMA,koja je prebacena na drugu osobu,procitaj tekst di kraja pre nego dones neki sud!
Sada bi po toj logici apsurda doprinose i poreze trebalo da plati 2 puta,sto je drzavi naravno OK!I DA NIJE TRUDNICA U PITANJU BILO BI SRAMOTA pored svih onih koje sede na dve,tri i pet stolica,primaju poslanicke i plate geadonacelnika,a povrh svega imaju vise privatnih kompanija,koje duguju milione za porez!

Momcilo Cipic

pre 13 godina

Drzava apsurda. 24 godine radim u privred i ovo je velika, velika sramota... gospoda ministri uzivaju u foteljama, rasipaju se pare, dele privilegije po upravnim odborima, a mi kao drustvo tonemo i moralno i materijalno

Goran

pre 13 godina

UA, glupe birokrate, glupi zakoni i jos gljuplje procedure, sa najglupljim ljudima koji su to podrzali predloge zakona i trude se da odrze neodrzivo, da li smo stvarno toliko glupi???
Ovo je prva vest koju sam procitao i dosta mi je za danas, odoh da radim nesto drugo.........

ovo je katastrofa

pre 13 godina

savet za vladu,svako ko ima decu neka plati po 130000 din po detetu,ali samo od sirotinje,plate su vam male a dece treba da vam se bahate u izobilju,treba da vas je stid i sramote

loshmi

pre 13 godina

ne razumem ovu gospodju zasto kaze da se ovako nikada nece popraviti natalitet u srbiji...kakve veze ima natalitet sa odjavom i prijavom firmi....

Igor

pre 13 godina

Zakon o porodiljskoj nadoknadi je toliko lose uradjen da je to sramota. Jos da nas ne ubija bela kuga... Primera radi dok prima nadoknadu trudnica ne sme da ima bilo kakve druge uplate na svoj racun niti da radi. Sta ako je kao u mom slucaju vajar, uradi 2-3 skulpture godisnje i stoje po galeriama godinama i ako se neka slucajno ne daj boze proda i ako je uradjena pre dve godine za sta postoje dokazi? Odgovor, kazna, povracaj novca, gubitak statusa tako su nam rekli u socijalnoj sluzbi... Primera ima koliko volite, zena ne sme da dobije ni na lotou ili bilo koju drugu premiju koju bi joj prosledili na racun zbog 11 do 15.000 din koje joj uplacuju sa 4 meseca zakasnjenja. Sramota kakva kratkovida drzava, bitno da off shore poslovanje i transfer novca nije sporno niti nameravaju da ga kontrolisu, naravno...

iii

pre 13 godina

Text nije bas objektivno objasnio o cemu se radi. Ne mozes da radis i primas naknadu za trudnicko, nema tu nista nelogicno. Ako zaradjujes, onda moras da vratis pare koje ti je drzava dala na ime toga sto ne radis jer si trudna. Posto su ta sredstva ogranicena, treba da ih dobiju oni kojima su potrebna, a ne oni koji imaju normalan prihod ceo period trudnoce, tu tesko da ima nesto sporno.
Problem je, koliko razumem, nastao sto ova zena verovatno nije radila tokom tog perioda, ali nije odjavila firmu, pa u pravnom smislu izgleda kao da je radila sve vreme (jer ne moze agencija da ima jedan status, a vlasnik drugi, to je povezano). Nas zakon je oko toga jasan, nazalost, neobavestenost o zakonu se ne smatra validnim opravdanjem, isto kao ako pogresis oko poreza ili tako nesto...

preduzetnica i majka

pre 13 godina

hvala Uniji poslodavaca Srbije sto nas je podrzala, da nisu ovo objavili i pisali ministrima opet bi glas nas obicnih malih zena bio negde izgubljen i zaboravljen. posebno hvala i medijskoj kuci B92 na podrsci...

mvgr

pre 13 godina

SRAMOTA.
Za 30 godina ćemo postati manjina u svojoj zemlji a za 100 godina će o nama pričati o nerodu koji je ovde nekad živeo a za 200 godina niko više neće pričati o nama osim ako na iskopaju neku Tadićevu sliku ili sliku nekog poslanika iz skupštine. Možda budu rekli da nam je predsednik lep ???
Ne vraćaj im pare. Ugasi firmu daj im PIB i otvori pred njihovim očima firmu na muža ili nkog drugog. Budalama nikada nije DOSTA.
Država pustila kerove iz kaveza pa sada nemože da ih kontorliše.
Odvratno, ogavno,sramno,jadno, bedno,

Katie

pre 13 godina

I posle problem pada nataliteta prisiju mladima, kako razmisljaju o drugim stvarima(provodu, karijeri, lencarenju!!!), a o tome da roditelji nemaju podrsku drzave, o tome ni reci. Ja znam za minimum deset slucajeva tj imucnih porodica koje primaju deciji dodatak, a porodice sa minimum dvoje dece koje jedva prezivljavaju, zive kao podstanari, sa jednom platom od 8000 dinara, nemaju pravo na dodatak!! Ma nemoj, ko mi to kaze!! Ma necu bre da mi dete raste u ovoj bolesnoj drzavi, da moram da mu uskracujem svu radost detinjstva jer se nekom Dinkicu ili Tadicu mora dati astronomska plata!! Ne daj Boze da je meni neko rekao da vratim drzavi pare koje je ista od mene i uzela, pa unajmila bih deset rmpalija sa bejzbolkama da stoje ispred moje kuce, pa neka dodje taj batica iz vlade da mi uzme dinar pa da vidi kako ce proci!

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan u nizu dokaza da nam je dok je DS i SPS na vlasti uz podrsku LDP-a ugrozen bioloski opstanak.Protiv svih njih sledi nam borba svim mogucim sredstvima.izvinite ali ne mozemo drugacije jer smo priterani uz zid.

vase ime*

pre 13 godina

:) najbolje je sto svi procitaju celu vest pa onda komentarisu, niko ne trazi da se vrate pare koje je dobila, trazi se da se plate porezi i doprinosi za firmu koja je radila dok blovanje trajalo... cestitke za bebu neka je ziva i zdrava, ostalo ce se srediti...

Sasa

pre 13 godina

Ukoliko odete na trudnicko, ugasite firmu??? A ako firma ne radi gde ce radnici i od cega ce da zive, i oni i vlasnica? Znaci, prilikom zaposljavanja izbegavati radnje u vlasnistvu zena??? Diskriminacija, nezamisliva diskriminacija. A ovaj samozvani maneken i smeker, Tadic, pred izbore uzeo iz APRa podatke i svakoj zeni preduzetnici ponaosob slao udvaracka predizborna pisma. Uz to je licno nasumice i telefonom zvao i razgovarao sa mnogim zenama , moju ujnu npr. Primila i moja supruga to pismo i odmah je uz zgrazavanje zavrsilo u korpi za otpatke, a meni je bilo zao sto nemamo poljski wc pa da pismo iskoristimo makar kao papir.

Njofre

pre 13 godina

Samo vi glasajte dalje za ljevicare i sve sto sa time ide(korupcija,birokratija itd.)
Zasto ne postoje srpski republikanci nego se sve partije hvataju za neku sociojalnu demagogiju sa rezultatom poput ovog.

dosledan

pre 13 godina

Mislim, sasvim logicno, sta te trudnice misle, da ce portreti po skupstini da se sami otplate! Salu ( istinu ) na stranu, SRAMOTA ali ko za to jos uvek mari iz vlasti

radiohead

pre 13 godina

ne razumem zasto ljudi ocekuju da se narod ponasa odgovorno, ako drzavi treba godinu i po dana da uredba proputuje 350 km!pa peske da su je nosili stigla bi brze.pravno je pitanje to sto zakon mora i treba da se primenjuje, ali ne retroaktivno, nego uredba treba istog dana da bude implementirana u sve ustanove u zemlji da bi covek mogao da bude obavesten sta su mu sve opcije, pa u zavisnosti od toga da izabere. ali moralno je pitanje to sto svi-znamo-ko treba drzavi da vrate mnogo vise, a ona se nateze za 130.000 dinara. e zbog toga ne vidim ovo kao korak napred ka pravnoj drzavi nego kao korak nazad ka gasenju jos jednog malog preduzeca.

ana

pre 13 godina

Auu...!!!Sto me ovaj naslov razbesneo!Sve po spisku,ma napolje vise sa tima iz skupstine i iz Srbije.Molim da ne sankcionisete moju ozlojedjenost

duka PPS

pre 13 godina

znate šta ne razumem? ove negativne ocene komentara.moja pretpostavka je da su to klinci,pa mi treba samo potvrda od sledećih komentara....Vidi sad moje preporuke...xaxaxaxa

Mihailo

pre 13 godina

U zemlji u kojoj godisnje umre 30.000 ljudi vise nego sto se rodi VLAST zeli izgleda da smanji broj trudnica!!! Najbitnije im je da penzionerima povecaju penzije jer su oni glasaci. Pa ko ce izdrzavati tu gomilu penzionera za 20 godina ako ova drzava ostane bez radnika. Svi ce mladi otici iz ove us..... zemlje. Najskuplja zemlja u Evropi sto se tice decije garderobe, hrane, lekova... To ustvari znaci da ovoj drzavi ne trebaju deca nego penzioneri, jer penzioneri su buducnost Srbije.
Majo trazi lopovima jos 130.000,00 dinara jer zasluzujes duplo.
Mihailo, otac maloletnog deteta.

Deki

pre 13 godina

Pa treba im para za portrete,mnogima se ne svidja pa ce da slikaju nove.

Otvarajte firme kao DOO i ne moye vam niko nista,kad vec drzava tako dozvoljava.

karmela

pre 13 godina

O nepravilnosti u poslovanju u gosp.Majinoj firmi ,odlucuju i kaznjavaju po uredbi koju su dostavili godinu ipo dana kasnije i uzimaju joj 130.ooo.-dinara ,a za monopol u industriji mleka sude po zakonima koji se vise ne primenjuju i koa tu se ne moze nista naplatiti! nepismena ,lenja i samoziva administracija i sudstvo.Mlade majke koje su u istom problemu,pokrenite akciju za ukidanje ovako glupe uredbe a i ukidanje onog ko ju je doneo!

Predrag

pre 13 godina

Vazno je da se urade portreti propalih politicara u skupstini, da se to debelo plati, narod ce to sve platiti, pa ako nema, uzecemo od trudnica

Zapanjen

pre 13 godina

Sta reci, pa ovo samo u Srbiji moze da se desava... A ovde se kao borimo protiv bele kuge i siromastva, a na drugoj strani teramo privatnike da zatvaraju poslove ili da se odricu porodice... Katastrofa smo...

Nickie_NS

pre 13 godina

Kakva banana republika, sada uzimaju od trudnica... Šta je sledeće??? Na prloeće će verovatno tražiti od dece da vrate igračke koje su dobili za Novu godinu i Božić...

ivana

pre 13 godina

A ko je smislio tako moronsku uredbu po kojoj firma treba da se odjavi u slucaju trudnickog bolovanja?! Odavno nisam cula toliku glupost! Pa uvek neko moze da nastavi da vodi racuna o firmi, nisu svi zaposleni na bolovanju ako je vlasnica trudna?! Ovim se sistematski staje na put pametnim i sposobnim zenama! Majo ne vracajte nista, to su vase pare!

Pera

pre 13 godina

Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez.

Stanislav

pre 13 godina

U Italiji iznajmljujem kucu u kojoj zelim da zivi. Dogovaram se sa vlasnikom kuce oko kiriji. I dogovor pada na 450 eura nesecno. Odlazimo u opstinu kako bi me vlasnik kuce prijavio..
Medjutim, sluzbenik opstine kaze vlasniku kuce da je 450 eura previse za taj deo grada i nalaze vlasniku da kirija treba biti 350 eura. Na sta je vlasnik bez pogovora pristao.

Mi srbi smo zaista jadan narod.

Mirjana

pre 13 godina

Da tuzno je sve to sto nam se desava,ja sam jedna od tih kojoj su to uradili i koja je u medijima pokrenula celu ovu pricu.Dosta smo cutali,mora da se zna za sve gluposti kojima nas ova drzava unistava,kako od nasih poreza primaju plate al sad im je i to malo pa bi verovatno i 13,14 platu,ipak je kraj godine...treba ljudima,dok ce mo mi i nasa deca ostati da grcamo jos narednih 130,140god.I kako je rekla nova vlast na pocetku "Mi ovo radimo da nasoj deci bude bolje"-i u pravu su NJIHOVOJ deci i jeste bolje:(

Vovodjanin

pre 13 godina

Kakav bezobrazluk pa ovo ovde nema kraja stvarno treba bezati odavde pa neka ostanu sami ovi klosari ili treba ovo sve saseci u korenu revolucijom pa cete da vidite kako ce sledeci da paze kako se vodi drzava a ne da se sprdaju u skupstini,kikocu i takmice u prostakluku pa jos traze da to mora da se prenosi javno!!Niko nista ne odgovara,eto Kostunica se ne hapsi ima osnova po vise tacaka ali se ceka sta nezna niko pa dokle vise..Bezite mladi odavde sto dalje iz Srbije!!!

Miroslav

pre 13 godina

Pa gospođo lepo presavijete tabak odete kod advokata i tužite onoga ko je odgovoran za ovaj problem a to je jedna od institucija države i dobijate spor bez svake sumnje. Pozdrav

budimir

pre 13 godina

Sestra mi ima dvojno drzavljanstvo.....porodila se kuci(u srbiji) a posto je drzavljanin i madjarske 36 meseci je dobijala 140€ !!!!! a to je 5040€ to je isteklo i posto nema radni odnos u HU sada dobija 50€ deciji dodatak.
Iskreno mi je zao sto se ovakve stvari dogadjaju u srbiji,traziti nazad pare! sramota!

Deki

pre 13 godina

Meni samo nije jasno zasto svi misle da ova zena nije zloupotrebila zakon i privilegije, a ovamo sa druge strane prozivate drzavu sto ne resava neke slucajeve. A svi znamo kako se privatnici ponasaju kada je u pitanju njihov posao koji eto uvek 'sabotira' drzava.

Dundo Maroje

pre 13 godina

Pa ko te terao da se poradjas ?! U ovoj drzavi deca su postala privilegija ili skorojevica ili budala.

Bivsi ozlojedjeni LDP-ovac, koji od sada glasa iskljucivo kontraski.

igorpl

pre 13 godina

Objasniću vam vrllo jednostavno kako je moguće da nešto pujtuje 1,5 godia od Beograda do Pirota ili gde već-
Računica je jasna imate 150000 zaposlenih po administracijama raznim viška i dok se ovaj papir progura kroz sve te ruke i dok se svi vrate sa bolovanja, godišnjeg... eto prođe 1,5 godina. A sećatese priča o giljotinama propisa, otpuštanja suvišne administracije..... I šta jeod toga bilo. Koliki su kriminalci kada su čak i MMMF uspeli da namaggarče sa ovom demagogijom i onda opet ništa nisu uradili. Ova je jako nepopulistička odluka koja kada bi se sprovela leteo bi i najbolji čovek sa vlasti a duže vreme ne bi se ponovo u stolicu vratio. To ovi vrlo dobro znaju i zato ništa od giljotine propisa i viškova u administraciji. A znate i sami da ti koji sede po kancelarijama vole da se prave važni, inteligentni i gazde, pa kada postoji neki problem šetaju vas kao govedo a sami nemaju pojma kako da ga reše jer ne čitaju propise, jer opet nemaju ni kada siroti jer treba sve te kafe popiti i pročitati dnevnu štampu, prepričati sinoćnu FARMu, VELIKOG BATU, KASANDRU.....
E moj glupi narode. Bela kuga će nas pojesti za manje od 1 veka. I još nešto da dodam. Kada je firma u pretplati PDV-a ima mogućnost da traži povbrat PDV-a a to onda nije dobro. Ko god da je tražio natrag PDV istog trenutka mu je zakucala PORESKA na vrata a onda znate šta sledi. E to je odnos Države prema građaninu i onima koji je finansiraju tj firmama.

Зоран

pre 13 godina

Нама овде у САД пре 15 дана стигао чек од државе на 800 долара. Држава враћа 800 долара, јер је лоше обрачунала порез за 2008. Фатаморгана. Не што лођше обрачунала, него што враћа.

Пре тога жени стигло од фирме код које радила пре 5 година да се враћа опет неки порез, па фирма послала да одлучи хоће ли те паре да јој се ставе на рачун или а држи тамо за старе дане.

Алo, Tадићу и они доле којиам командујеш: Ако немате душу у Србији према радним људима, имајте бар мало логике.

Зоран

pre 13 godina

Сваки напоран рад и одрицања, у циљу да се напредује у духовном и материјалном смислу треба сасећи у корену законима.

elleni

pre 13 godina

Srbijo stidi se!!! Umesto da ovoj i drugim majkama privatnicama date bar jos toliko za svako dete vi ih unistavate. i decu i njih!! sramota...
bolje i ne zasluzujemo ..gospodjo drzite se i ne vracajte im pare ne mogu vam nista!!!

Dr Jackyll

pre 13 godina

Pa u redu je, uzeti od nje i platiti:

A. Portrete u Skupstini
B. Platane od 1000 E
C. Most na Adi
D. Dug za grejanje Vladi

Zaokruzi po potrebi...

Dr Jackyll

pre 13 godina

Pa u redu je, uzeti od nje i platiti:

A. Portrete u Skupstini
B. Platane od 1000 E
C. Most na Adi
D. Dug za grejanje Vladi

Zaokruzi po potrebi...

elleni

pre 13 godina

Srbijo stidi se!!! Umesto da ovoj i drugim majkama privatnicama date bar jos toliko za svako dete vi ih unistavate. i decu i njih!! sramota...
bolje i ne zasluzujemo ..gospodjo drzite se i ne vracajte im pare ne mogu vam nista!!!

Stanislav

pre 13 godina

U Italiji iznajmljujem kucu u kojoj zelim da zivi. Dogovaram se sa vlasnikom kuce oko kiriji. I dogovor pada na 450 eura nesecno. Odlazimo u opstinu kako bi me vlasnik kuce prijavio..
Medjutim, sluzbenik opstine kaze vlasniku kuce da je 450 eura previse za taj deo grada i nalaze vlasniku da kirija treba biti 350 eura. Na sta je vlasnik bez pogovora pristao.

Mi srbi smo zaista jadan narod.

Зоран

pre 13 godina

Нама овде у САД пре 15 дана стигао чек од државе на 800 долара. Држава враћа 800 долара, јер је лоше обрачунала порез за 2008. Фатаморгана. Не што лођше обрачунала, него што враћа.

Пре тога жени стигло од фирме код које радила пре 5 година да се враћа опет неки порез, па фирма послала да одлучи хоће ли те паре да јој се ставе на рачун или а држи тамо за старе дане.

Алo, Tадићу и они доле којиам командујеш: Ако немате душу у Србији према радним људима, имајте бар мало логике.

ivana

pre 13 godina

A ko je smislio tako moronsku uredbu po kojoj firma treba da se odjavi u slucaju trudnickog bolovanja?! Odavno nisam cula toliku glupost! Pa uvek neko moze da nastavi da vodi racuna o firmi, nisu svi zaposleni na bolovanju ako je vlasnica trudna?! Ovim se sistematski staje na put pametnim i sposobnim zenama! Majo ne vracajte nista, to su vase pare!

Зоран

pre 13 godina

Сваки напоран рад и одрицања, у циљу да се напредује у духовном и материјалном смислу треба сасећи у корену законима.

igorpl

pre 13 godina

Objasniću vam vrllo jednostavno kako je moguće da nešto pujtuje 1,5 godia od Beograda do Pirota ili gde već-
Računica je jasna imate 150000 zaposlenih po administracijama raznim viška i dok se ovaj papir progura kroz sve te ruke i dok se svi vrate sa bolovanja, godišnjeg... eto prođe 1,5 godina. A sećatese priča o giljotinama propisa, otpuštanja suvišne administracije..... I šta jeod toga bilo. Koliki su kriminalci kada su čak i MMMF uspeli da namaggarče sa ovom demagogijom i onda opet ništa nisu uradili. Ova je jako nepopulistička odluka koja kada bi se sprovela leteo bi i najbolji čovek sa vlasti a duže vreme ne bi se ponovo u stolicu vratio. To ovi vrlo dobro znaju i zato ništa od giljotine propisa i viškova u administraciji. A znate i sami da ti koji sede po kancelarijama vole da se prave važni, inteligentni i gazde, pa kada postoji neki problem šetaju vas kao govedo a sami nemaju pojma kako da ga reše jer ne čitaju propise, jer opet nemaju ni kada siroti jer treba sve te kafe popiti i pročitati dnevnu štampu, prepričati sinoćnu FARMu, VELIKOG BATU, KASANDRU.....
E moj glupi narode. Bela kuga će nas pojesti za manje od 1 veka. I još nešto da dodam. Kada je firma u pretplati PDV-a ima mogućnost da traži povbrat PDV-a a to onda nije dobro. Ko god da je tražio natrag PDV istog trenutka mu je zakucala PORESKA na vrata a onda znate šta sledi. E to je odnos Države prema građaninu i onima koji je finansiraju tj firmama.

budimir

pre 13 godina

Sestra mi ima dvojno drzavljanstvo.....porodila se kuci(u srbiji) a posto je drzavljanin i madjarske 36 meseci je dobijala 140€ !!!!! a to je 5040€ to je isteklo i posto nema radni odnos u HU sada dobija 50€ deciji dodatak.
Iskreno mi je zao sto se ovakve stvari dogadjaju u srbiji,traziti nazad pare! sramota!

Sasa

pre 13 godina

Ukoliko odete na trudnicko, ugasite firmu??? A ako firma ne radi gde ce radnici i od cega ce da zive, i oni i vlasnica? Znaci, prilikom zaposljavanja izbegavati radnje u vlasnistvu zena??? Diskriminacija, nezamisliva diskriminacija. A ovaj samozvani maneken i smeker, Tadic, pred izbore uzeo iz APRa podatke i svakoj zeni preduzetnici ponaosob slao udvaracka predizborna pisma. Uz to je licno nasumice i telefonom zvao i razgovarao sa mnogim zenama , moju ujnu npr. Primila i moja supruga to pismo i odmah je uz zgrazavanje zavrsilo u korpi za otpatke, a meni je bilo zao sto nemamo poljski wc pa da pismo iskoristimo makar kao papir.

Mirjana

pre 13 godina

Da tuzno je sve to sto nam se desava,ja sam jedna od tih kojoj su to uradili i koja je u medijima pokrenula celu ovu pricu.Dosta smo cutali,mora da se zna za sve gluposti kojima nas ova drzava unistava,kako od nasih poreza primaju plate al sad im je i to malo pa bi verovatno i 13,14 platu,ipak je kraj godine...treba ljudima,dok ce mo mi i nasa deca ostati da grcamo jos narednih 130,140god.I kako je rekla nova vlast na pocetku "Mi ovo radimo da nasoj deci bude bolje"-i u pravu su NJIHOVOJ deci i jeste bolje:(

Dundo Maroje

pre 13 godina

Pa ko te terao da se poradjas ?! U ovoj drzavi deca su postala privilegija ili skorojevica ili budala.

Bivsi ozlojedjeni LDP-ovac, koji od sada glasa iskljucivo kontraski.

Miroslav

pre 13 godina

Pa gospođo lepo presavijete tabak odete kod advokata i tužite onoga ko je odgovoran za ovaj problem a to je jedna od institucija države i dobijate spor bez svake sumnje. Pozdrav

Sunce

pre 13 godina

(iii, 5. novembar 2010 10:48)
Zamolila bih Vas da mi objasnite, jer nisam sigurna da sam Vas razumela. Da li hocete da kazete da ako odem na trudnicko bolovanje, da moram da odjavim firmu(i istovremeno da izgubim visegodisnji rad i zastupnistva i da dam otkaz zaposlenima)? Licno ako ne moram da odem na bolovanje, meni prvoj kao preduzetniku nije u interesu da idem i da gubim vreme i zivce sa administracijom za 10K dinara, vec mi je u interesu da radim i zaradim novac za normalan zivot deteta.Drzava moze da zaboravi na povecanje nataliteta, pored nehumanih uslova u prodilistima i nacinu ophodjenja prema trudnicama, prevelike korupcije koja je neodvojiva od ovog procesa, jos da me neko uslovi da odjavim firmu. Jednom prilikom sam bila na bolovanju iz drugih zdravstvenih razloga, bolovanje je bolovanje-sprecenost da radite, nisam odjavljivala firmu, vec mi je moja firma davala platu i placala porez "prozdrljivcima", to je bilo OK.

Molim da mi neko strucan objasni koja su moja prava kao preduzetnika u slucaju trudnickog i porodiljskog bolovanja. Hvala.

Zene, buduce majke, udruzimo se, trazimo nasa prava! Drzavo, iskoreni korupciju u porodilistima, ili napravite cenovnik za usluge i neka bolnica placa porez na to, neka se otvori privatno porodiliste, sta god....znam da se necu odluciti na korak da budem majka u ovoj drzavi, ne zato sto sam snob, nego zato sto zelim human tretman u bolnici, zato sto necu da dajem mito nekome ko prima platu za svoj posao a uz to da redovno placam zdravstveno osiguranje,NE DAM pare ni doktoru, ni sestrama ni anestiziologu, ni babicama niti tetkicama, i necu da zbog toga strahujem za svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe, dozvolite nam da koristimo nasu pizamu, hranu kad vec niste sposobni da isto obezbedite, "upristojite" kupatila, dozvolite da ocevi budu pored svojih supruga i deteta. Zastitite prava majki!!! DOSTA VISE CUTANJA I ZATVARANJA OCIJU PRED PROBLEMOM!!!

Nickie_NS

pre 13 godina

Kakva banana republika, sada uzimaju od trudnica... Šta je sledeće??? Na prloeće će verovatno tražiti od dece da vrate igračke koje su dobili za Novu godinu i Božić...

Mihailo

pre 13 godina

U zemlji u kojoj godisnje umre 30.000 ljudi vise nego sto se rodi VLAST zeli izgleda da smanji broj trudnica!!! Najbitnije im je da penzionerima povecaju penzije jer su oni glasaci. Pa ko ce izdrzavati tu gomilu penzionera za 20 godina ako ova drzava ostane bez radnika. Svi ce mladi otici iz ove us..... zemlje. Najskuplja zemlja u Evropi sto se tice decije garderobe, hrane, lekova... To ustvari znaci da ovoj drzavi ne trebaju deca nego penzioneri, jer penzioneri su buducnost Srbije.
Majo trazi lopovima jos 130.000,00 dinara jer zasluzujes duplo.
Mihailo, otac maloletnog deteta.

ana

pre 13 godina

Auu...!!!Sto me ovaj naslov razbesneo!Sve po spisku,ma napolje vise sa tima iz skupstine i iz Srbije.Molim da ne sankcionisete moju ozlojedjenost

Predrag

pre 13 godina

Vazno je da se urade portreti propalih politicara u skupstini, da se to debelo plati, narod ce to sve platiti, pa ako nema, uzecemo od trudnica

Milan Nis

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

ZENA NIJE RADILA,RADILA JE NJENA FIRMA,koja je prebacena na drugu osobu,procitaj tekst di kraja pre nego dones neki sud!
Sada bi po toj logici apsurda doprinose i poreze trebalo da plati 2 puta,sto je drzavi naravno OK!I DA NIJE TRUDNICA U PITANJU BILO BI SRAMOTA pored svih onih koje sede na dve,tri i pet stolica,primaju poslanicke i plate geadonacelnika,a povrh svega imaju vise privatnih kompanija,koje duguju milione za porez!

karmela

pre 13 godina

O nepravilnosti u poslovanju u gosp.Majinoj firmi ,odlucuju i kaznjavaju po uredbi koju su dostavili godinu ipo dana kasnije i uzimaju joj 130.ooo.-dinara ,a za monopol u industriji mleka sude po zakonima koji se vise ne primenjuju i koa tu se ne moze nista naplatiti! nepismena ,lenja i samoziva administracija i sudstvo.Mlade majke koje su u istom problemu,pokrenite akciju za ukidanje ovako glupe uredbe a i ukidanje onog ko ju je doneo!

Deki

pre 13 godina

Pa treba im para za portrete,mnogima se ne svidja pa ce da slikaju nove.

Otvarajte firme kao DOO i ne moye vam niko nista,kad vec drzava tako dozvoljava.

Igor

pre 13 godina

Zakon o porodiljskoj nadoknadi je toliko lose uradjen da je to sramota. Jos da nas ne ubija bela kuga... Primera radi dok prima nadoknadu trudnica ne sme da ima bilo kakve druge uplate na svoj racun niti da radi. Sta ako je kao u mom slucaju vajar, uradi 2-3 skulpture godisnje i stoje po galeriama godinama i ako se neka slucajno ne daj boze proda i ako je uradjena pre dve godine za sta postoje dokazi? Odgovor, kazna, povracaj novca, gubitak statusa tako su nam rekli u socijalnoj sluzbi... Primera ima koliko volite, zena ne sme da dobije ni na lotou ili bilo koju drugu premiju koju bi joj prosledili na racun zbog 11 do 15.000 din koje joj uplacuju sa 4 meseca zakasnjenja. Sramota kakva kratkovida drzava, bitno da off shore poslovanje i transfer novca nije sporno niti nameravaju da ga kontrolisu, naravno...

preduzetnica i majka

pre 13 godina

hvala Uniji poslodavaca Srbije sto nas je podrzala, da nisu ovo objavili i pisali ministrima opet bi glas nas obicnih malih zena bio negde izgubljen i zaboravljen. posebno hvala i medijskoj kuci B92 na podrsci...

mvgr

pre 13 godina

SRAMOTA.
Za 30 godina ćemo postati manjina u svojoj zemlji a za 100 godina će o nama pričati o nerodu koji je ovde nekad živeo a za 200 godina niko više neće pričati o nama osim ako na iskopaju neku Tadićevu sliku ili sliku nekog poslanika iz skupštine. Možda budu rekli da nam je predsednik lep ???
Ne vraćaj im pare. Ugasi firmu daj im PIB i otvori pred njihovim očima firmu na muža ili nkog drugog. Budalama nikada nije DOSTA.
Država pustila kerove iz kaveza pa sada nemože da ih kontorliše.
Odvratno, ogavno,sramno,jadno, bedno,

Zapanjen

pre 13 godina

Sta reci, pa ovo samo u Srbiji moze da se desava... A ovde se kao borimo protiv bele kuge i siromastva, a na drugoj strani teramo privatnike da zatvaraju poslove ili da se odricu porodice... Katastrofa smo...

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

Vovodjanin

pre 13 godina

Kakav bezobrazluk pa ovo ovde nema kraja stvarno treba bezati odavde pa neka ostanu sami ovi klosari ili treba ovo sve saseci u korenu revolucijom pa cete da vidite kako ce sledeci da paze kako se vodi drzava a ne da se sprdaju u skupstini,kikocu i takmice u prostakluku pa jos traze da to mora da se prenosi javno!!Niko nista ne odgovara,eto Kostunica se ne hapsi ima osnova po vise tacaka ali se ceka sta nezna niko pa dokle vise..Bezite mladi odavde sto dalje iz Srbije!!!

logika

pre 13 godina

Gospodjo, gledajte da otvorite firmu na nekog drugog za neophodne transakcije i da radite na crno koliko je god moguce...Zali boze novca koji dajete za poreze i doprinose!

Katie

pre 13 godina

I posle problem pada nataliteta prisiju mladima, kako razmisljaju o drugim stvarima(provodu, karijeri, lencarenju!!!), a o tome da roditelji nemaju podrsku drzave, o tome ni reci. Ja znam za minimum deset slucajeva tj imucnih porodica koje primaju deciji dodatak, a porodice sa minimum dvoje dece koje jedva prezivljavaju, zive kao podstanari, sa jednom platom od 8000 dinara, nemaju pravo na dodatak!! Ma nemoj, ko mi to kaze!! Ma necu bre da mi dete raste u ovoj bolesnoj drzavi, da moram da mu uskracujem svu radost detinjstva jer se nekom Dinkicu ili Tadicu mora dati astronomska plata!! Ne daj Boze da je meni neko rekao da vratim drzavi pare koje je ista od mene i uzela, pa unajmila bih deset rmpalija sa bejzbolkama da stoje ispred moje kuce, pa neka dodje taj batica iz vlade da mi uzme dinar pa da vidi kako ce proci!

Miki

pre 13 godina

Vise mi je MUKA i od Srba i od njihove vlasti.. Pa odakle vlast?? - birao narod, i oni su pre koju godinu jos sedeli ovde i davali komentare na blogovima a sad nam kroje kapu. Moje skromno misljenje je da mi lepo TREBA DA UKINEMO DRZAVU SRBIJU - DA JE PREDAMO NEKOM NA UPRAVU ALI NEKOM SASVIM DRUGACIJEM NPR. JAPANCIMA, PA KAD NISMO BRE SPOSOBNI DA IMAMO SVOJE PA I NE TREBA BRATE. Toliko

Umrah Pah

pre 13 godina

Kada li smo prestali da budemo narod i postadosmo beslovesno krdo. Onda kada smo zaboravili principe ljudskosti.
Borislav Pekic,

ja jedino posle svega znam da nika vise necu glasati za ove za koje sam zadnji put glasao i dao im mogucnos da majkama ukidaju sredstava za zivot dok one podizu svoju odojcad. Toliko!

dosledan

pre 13 godina

Mislim, sasvim logicno, sta te trudnice misle, da ce portreti po skupstini da se sami otplate! Salu ( istinu ) na stranu, SRAMOTA ali ko za to jos uvek mari iz vlasti

Sebb

pre 13 godina

Ala ovi ljudi nisu normalni... Da vrate pare od trudnica, covece... Koji se samo briljantni um dosetio ove pravne bravure? Ako drzavni sluzbenici nemaju precih briga kojima ce se baviti svaka im cast. Vidite ako moze nesto da se uzme i od beba i dece, donesite kakvu uredbu ako vec ne postoji, samo napred i bez kompromisa prema razmazenom narodu.

MikiBg

pre 13 godina

@mvgr
Da, pričaće o nama kao o NERADU koji je nekad ovde živeo. Štamparska greška nije slučajna.

Kako nam je država revnosna i drži se zakona kad su u pitanju firme i pojedinci bez političke zaštite. Kad će tajkunima i partijskim službenicima da budu naplaćeni porezi, doprinosi, dugovanja...?

Galaktus

pre 13 godina

Ajde da ukinemo drzavu i sve ih bacimo u rudnike, pijace i narodne kuhinje... ili na berzu rada... stvarno, koji ce nam, samo zive od naseg poreza.

konsultant

pre 13 godina

citam ovo i ne verujem, ljudi moji preduzetnicama se novac mora nadoknaditi cak i onda kada one privremeno odjave firmu, ali nastave da rade normalno posle godinu dana trudnickog, jer ne mogu pametnjakovici iz poreske uprave da daju sisu detetu i da mu nocu menjaju pelene nego mora majka. Kada zena dobije potvrdu o trudnoci iz bolnice u kojoj se vodi ona u poreskoj upravi jeste validni dokument da odlazi na trudnicko. Takodje, ne zabovrati da cak i kada se firma privremeno odjavi (to nije gasenje firme) i dalje placate komunalnu taksu za isticanje firme, a to je u Beogradu 40 000 godisnje, prema tome sada neko ne zeli da trudnicama da ono sto im pripada, ali naplacuje godinu dana taksu za firmu ciji je vlasnik sprecen da radi. ovo mozete proveriti kod svakog knjigovodje. Nemojte da vam neko prica da zene nemaju prava, a gde su tek prava koje imaju kao majke i koja su normalna za svaku drrrzavu

R. S.

pre 13 godina

pre nekoliko dana u krajnem ocaju posle dve nedelje setanja po poreskoj upravi u Sapcu, pozvali smo ja i moj muz Uniju poslodavaca i saznali da nas ima mnogo sa istim problemom... vidim da je ovo pogodilo puno ljudi, a verujte ja treba da dam poreskoj upravi skoro 110 000 dinara odakle, kada sam imala malo dete i nisam ni mogla da radim poslednjih godinu dana nego je sve palo na muza koji je druggi zaposleni u nasoj maloj firmi...
hvala svima koji nas podrzavaju, ovo je odlicno napisano i pozivam i druge zene da pokazu solidarnost i da to podrze... pogledajte link
http://www.poslodavci.rs/media/Dopis%20Ministarstvu%20finansija%20i%20Ministarstvu%20rada%20i%20socijalne%20politike.pdf

radiohead

pre 13 godina

ne razumem zasto ljudi ocekuju da se narod ponasa odgovorno, ako drzavi treba godinu i po dana da uredba proputuje 350 km!pa peske da su je nosili stigla bi brze.pravno je pitanje to sto zakon mora i treba da se primenjuje, ali ne retroaktivno, nego uredba treba istog dana da bude implementirana u sve ustanove u zemlji da bi covek mogao da bude obavesten sta su mu sve opcije, pa u zavisnosti od toga da izabere. ali moralno je pitanje to sto svi-znamo-ko treba drzavi da vrate mnogo vise, a ona se nateze za 130.000 dinara. e zbog toga ne vidim ovo kao korak napred ka pravnoj drzavi nego kao korak nazad ka gasenju jos jednog malog preduzeca.

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

privatnik

pre 13 godina

Gospođa treba da uhvati svog knjigovođu za vrat jer joj ovaj nije neke stvari objasnio na vreme.Firma se prijavi na muža, majku, oca, babu, šurnjaju ili koga već, prosek plate se par meseci digne do neslućenih visina i svima dobro. Država srećna jer se poštuju njeni propisi, majka takođe jer dobija lepu nadoknadu i može da radi (ako je u stanju i ako želi da radi) i time ostvari dodatni prihod.
Koliko se ja razumem u uredbe i zakone, isti se objavljuju u službenom glasniku, a službeni glasnik je za svakog knjigovođu svakodnevni domaći zadatak(ne čeka se da ti ga neki opštinski kurir u Pirotu dostavi u kancelariju).Da je njen knjigovođa obavljao savesno svoj domaći zadatak, mogao bi na vreme da je obavesti šta joj preti i da izbegne glavobolju.
Stičem utisak da velika većina ljudi koji ostavljaju svoje komentare već duže vreme ne živi u Srbiji i stoga nema baš izgrađen osećaj za realnost i način života i preživljavanja ovde.
Da ne bude zabune, i ja mislim da je taj zakon glup i besmislen.

cudo nevidjeno

pre 13 godina

Nego sta nego da vrati novac! Od cega bi se inace kupovala luxuzna vozila za nase glavonje, placali sateliti, odstete od MILION DOLARA americkim studentima prebijenim od strane naseg bilmeza, avioni, kamioni...Igrom slucaja sam u Italiji zadnjih nekoliko meseci i kad vidim kako kod njih sve funkcionise i kakvi su uslovi za rad prosto mi je gadno i povraca mi se kad pomislim gde se vracam. Nekada smo bili lopovska drzava ali se bar znalo ko sme da krade a sada je toliko pijavica nakaceno na arterije drzave da ona to jednostavno vise ne moze da podnese. Jednostavno je pocela da puca po svim savovima. Postalo je neizdrzivo. Ja se kao obican gradjanin osecam ponizeno i postidjeno zbog ovakvih i sl. slucejeva i reci cu nesto sto sam mislio da nikad necu reci: SRAMOTA ME JE OD SAMOG SEBE I OD DRUGIH DA KAZEM DA SAM IZ SRBIJE.

Trotter

pre 13 godina

U ovoj državi ako se baviš privatnim biznisom a nisi član stranke ili nemaš neku zaštitu u organima(rođačku ili dr,)poreznici će te odrati ko zeca.

Whatever

pre 13 godina

Kako samo vi dramite u Srbiji to je za divljenje :)
U Kanadi biste bili krivicno gonjeni da na bilo koji nacin zaradjujete sa strane dok ste na socijalnoj pomoci ili trudnickom/porodiljskom bolovanju... Svake 2 sedmice popunjavate upitinik u kom dajete izjavu da nemate druga primanja.
Nemojte mi reci da je u Srbiji drugacije? A da jeste.. jer tamo svako pokusava da 'zavrne' drzavu :)

Njofre

pre 13 godina

Samo vi glasajte dalje za ljevicare i sve sto sa time ide(korupcija,birokratija itd.)
Zasto ne postoje srpski republikanci nego se sve partije hvataju za neku sociojalnu demagogiju sa rezultatom poput ovog.

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan u nizu dokaza da nam je dok je DS i SPS na vlasti uz podrsku LDP-a ugrozen bioloski opstanak.Protiv svih njih sledi nam borba svim mogucim sredstvima.izvinite ali ne mozemo drugacije jer smo priterani uz zid.

bruka & sramota

pre 13 godina

Sta da se kaze o ovome. Gubitak iluzija o drzavi socijalne pravde i jednakosti. Sarene laze. Morala bi vise levica da se angazuje ovde, ali uzalud je kada prava levice nema.

Max

pre 13 godina

Polako bre ljudi, ženi preduzetniku niko ne zabranjuje da bude na porodiljskom u fizičkom smislu tj. da bude u kući i neguje bebu. Problem su vlasnice "paušalnih" radnji koje pored porodiljske nadoknade ipak uzimaju dobit što automatski znači da "zarađuju platu" i primaju novac od države, a ne može i jedno i drugo!
No ovde država treba da "odere" svoju administraciju, zbog neodgovornosti i lenjosti, a ne naše majke!

Milica

pre 13 godina

Majo, imas moju potpunu podrsku u borbi protiv drzavne birokratije i gluposti. Mene ceka ista borba i ja nemam nameru da zbog njihovih hirova zatvorim firmu i da rusim ugled koji godinama sticem. Ako se nesto protiv ovoga preduzme, bez ikakve grize savesti cu raditi na crno, i primicu radnike, jer vidim da je to najbolji moguci nacin da se borim protiv GLUPIH zakona.

Deki

pre 13 godina

Meni samo nije jasno zasto svi misle da ova zena nije zloupotrebila zakon i privilegije, a ovamo sa druge strane prozivate drzavu sto ne resava neke slucajeve. A svi znamo kako se privatnici ponasaju kada je u pitanju njihov posao koji eto uvek 'sabotira' drzava.

dida

pre 13 godina

pa kako ih nije vise sramota znaci i da sam bolesna ja bi sada morala da zatvorim radnju, a sto je resenje stiglo kasno koje ZA TO KRIV? DA LI UPORAVA PRIHODA IKADA MOZE DA DOSTAVI RESENJA NA VREME-NIKADA DO SADA JOS TO NISU URADILI A PRIMAJU ODLICNE PLATE ZA TO STO RADE I KO IH IZDRZAVA OD CEGA IMAJU PLATE -PA OD MENE I MOG RINTACENJA.STA BI BILO KAD JA NE BI PLATILA PDV NA VREME RAZAPELI BI ME NA KRST A NJIMA TREBA 1.5 GODINA DA POSALJU RESENJA. SRAMOTA.
PRVOM PRILIKOM SVOJU RADNJU ZATVARAM ZAUVEK A NJIH NEK IZDRZAVAJU NEKE DRUGE BUDALE ILI VEC JEDNOM DA SE UJEDINE SVI PRIVATNICI I DA SE POBUNE.PA I ZA FIRMARINE STO SU NAM POVECALI ZA 100% U VREME KADA JE PAO PROMET ZA 30-40% PA KOJA DRZAVA TO RADI ?

Vlada

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

(Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?
Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...

Bojan Ignjatović

pre 13 godina

Isti problem ima moja supruga, pre par dana sam dobio usmeno obaveštenje iz PU Niš da je obustavljena prinudna naplata po opomenama koje su stigle porodiljama na ime ovog spornog duga za doprinose, pa očekujemo da se ovaj problem reši pozitivno. E-mail adresa za preduzetnike koji imaju isti problem, da pokušamo da ga rešimo zajedno:ignjatovicb@yahoo.com

Gnusam se ovih likova

pre 13 godina

Ova ekipa na vlasti hoce da unisti sve sto je ljudsko... ima li iko pameti ili smo svi postali zrtve ovavkih nesposobnih pojedinacaa i sistema koji je gori nego u kafkijanskim romanima... ne smemo vise dopustiti ovo srozavanje, jer vec smo na kolenima i napola bez dostojanstva, radimo za male pare, svaki dan po 10-12h, dok neki mazu i lazu i uzimaju kajmak, kao ovi u Arandjelovcu - za njih ima para za platu od 115 000 a za majke nase dece nema.

Goran

pre 13 godina

UA, glupe birokrate, glupi zakoni i jos gljuplje procedure, sa najglupljim ljudima koji su to podrzali predloge zakona i trude se da odrze neodrzivo, da li smo stvarno toliko glupi???
Ovo je prva vest koju sam procitao i dosta mi je za danas, odoh da radim nesto drugo.........

ovo je katastrofa

pre 13 godina

savet za vladu,svako ko ima decu neka plati po 130000 din po detetu,ali samo od sirotinje,plate su vam male a dece treba da vam se bahate u izobilju,treba da vas je stid i sramote

Digi

pre 13 godina

Ovo je jedna prevarantska vlada i ovo nije slucajno.Neko je to sve lepo smislio i sada to realizuju.Ovoj jadnici i ostalima preporucujem da ne vracaju pare a firmu da otvore na nekog iz porodice i mogu da ih mrze.A da to nije slucajno evo vam moj primer.Resio sam da za par godina sto mi nedostaje radni staz da otvorim firmu i da radim ono sto umem i odem u zavod za zaposljavanje ili neznam kako ga sada zovu u Krusevcu po informacije i ovlasceno lice me lepo uputi da otvorim radnju i da konkurisem za jednokratnu pomoc za otvaranje radnje.I sta se dogodi, ja lepo otvorim radnju i sa resenjem odmah sutradan u zavod za zaposljavanje i onda iznenadjenje.Gospodine vi ste sada zaposljeni i nemate pravo na jednokratnu novcanu pomoc.PREVARA.Kad sam bio pre dva dana niko mi nije rekao da prvo kod njih konkurisem a to je moglo odmah kod njih da se obavi, vec ko to nezna prodje kao ja.I odmah jedan manje na birou.Veliki uspeh ove vlade.Moja osveta ce biti da na sledecim izborima ni jednoj partiji iz ove prevarantske vlasti nedam glas a debelo cu se potruditi da niko od moji prijatelja i poznanika ne ucini isto.

NENAD

pre 13 godina

@(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

A sta ti mislis Pero kako je u Boloviji ili Zimbabveu .... ali znas kako je USA!?A sto nisi uzeo kao primer,recimo,Finska,Svedska ili Kanada,nego si uzeo USA?

Licno sam misljenja da je ovo los potez Vlade u da nece biti kaznjen na izborima!Izgovori
-to je nama od Milosevica
-SEKA
-i narod zaboravlja jer opozicija ima svoju VLAST

Istina je u ovome da je drzava htela da spotakne da se omasovni stanovnistvo i podigne natalitet pa je sa 65% refundacije na racun porodilja digla na 100 %.
Elem,posto se uvidelo prednost tog sistema uzmete zeni i 3 meseca pre porodiljskog odsustva dignete joj platu na 150.000 din. i ona narednih godinu dana prima naknadu po 150.000 din.Pa sada uzmete u obzir da ce neko za godinu dana inkasirati u svoj dzep 1.800.000 sin pa plus drugo dete jos toliko a tek trece imate pravo na 2 godine to je oko 7.200.000 od Budzeta.Plus imate majcinski dodatak za drugo treec i cetvrto dete ... bilo je makar za prvo nista za drugo 60.000 i za trece 90.000 din i za cetvrto i svako naredo po 150.000 din i to jednokratno.
Posto je nasa drzava stabilna i ulaze u buducnost(kada bi se zezali)oni da bi sprecili zloubetrbu vratili da se porodiljsko odsustvo refundira 65% samo a jedokratnu pomoc uveli da se ispalcuje na 2 godine.

Gospodo pitanje za vas ko je lopov,trudnice ili VLADA sto prima 4 godine platu a nista ne rade.Dali je problem svakoj trudnici i majci dati pare ili vama sto se privredu Srbije provalai za 1e fabriku.Dali treba traziti pare one koje ste proneverili da vratite i da li je bilo primera u "srpskoj demokratiji" da je neko ko je proneverio pare od plitike vratio tamo gde pripadaju narodu!
SRAMOTA ZA VLADU I PUTITE TRUDNICE NA MIRU!!!!

iii

pre 13 godina

Text nije bas objektivno objasnio o cemu se radi. Ne mozes da radis i primas naknadu za trudnicko, nema tu nista nelogicno. Ako zaradjujes, onda moras da vratis pare koje ti je drzava dala na ime toga sto ne radis jer si trudna. Posto su ta sredstva ogranicena, treba da ih dobiju oni kojima su potrebna, a ne oni koji imaju normalan prihod ceo period trudnoce, tu tesko da ima nesto sporno.
Problem je, koliko razumem, nastao sto ova zena verovatno nije radila tokom tog perioda, ali nije odjavila firmu, pa u pravnom smislu izgleda kao da je radila sve vreme (jer ne moze agencija da ima jedan status, a vlasnik drugi, to je povezano). Nas zakon je oko toga jasan, nazalost, neobavestenost o zakonu se ne smatra validnim opravdanjem, isto kao ako pogresis oko poreza ili tako nesto...

hvala bogu sto sam zena

pre 13 godina

to sto se udebljas je najlepsa stvar na svetu a ako ce tata da juri mladje, slobodno, takve ne treba zadrzavati kraj sebe, prosto kvare prosek i zeni i detetu, nek usreci slobodno drugu...a sto se tice drzave ovo i nije drzava,a na zalost vodi je vecina muskaraca pa je mozda i politika prema zenama takva kakva jeste! muka je sto prosecna srpska zena utucana u zdrav mozak ne zna od haosa sta ce pre i kome ce da se zali, skolstvo je ocajno pa ne moze ni da nas emancipuje, pravo ne postoji pa nas zakon ne stiti, drzave nema nego sam par losih momaka koji nece da se bave tricama poput trudnica, kad covek sve sabere - ceznem za jednim dooooobrim protektoratom!!

vladana

pre 13 godina

ja sam iz indjije i imam isti problem stim da je kod mene jos nelogicnije jer sam na porodiljskom dve godine koje majka dobija za svako trece i naredno dete.naime za prvu godinu nisu trazili da platim dva puta doprinose a za drugu jesu. ista osoba jedno resenje a dva tumacenja sto po zakonu nije moguce ali ovde izgleda jeste.nadam se da ovo cita neko pravno obrazovan ili neko iz ove redakcije koji ce da se pozabavi ovim i uz medijsku kampanju natera nadlezne u ministarstvima da razjasne ove slucajeve jer to je na teritoriji cele srbije.hvala

Momcilo Cipic

pre 13 godina

Drzava apsurda. 24 godine radim u privred i ovo je velika, velika sramota... gospoda ministri uzivaju u foteljama, rasipaju se pare, dele privilegije po upravnim odborima, a mi kao drustvo tonemo i moralno i materijalno

hvala bogu sto sam muskarac

pre 13 godina

zeznuta je stvar ta trudnoca, udebljas se, muz krene da juri mladje, privlacnije, zategnutije, sad jos drzava hoce da ti uzme pib

Pera

pre 13 godina

Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez.

duka PPS

pre 13 godina

znate šta ne razumem? ove negativne ocene komentara.moja pretpostavka je da su to klinci,pa mi treba samo potvrda od sledećih komentara....Vidi sad moje preporuke...xaxaxaxa

miloš

pre 13 godina

"Dražava traži nazad pare od trudnica" - iz naslova deluje da sve trudne žene u zemlji Srbiji treba da vrate pare za porodiljsko, to sam pomislio kad sam pročitao naslov. U tekstu pak shvatam da 1 (jedna) žena ima nekakvih administrativnih problema oko refundacije?!?! I još vest ide kao glavna iz Biz sekcije.

Lazar

pre 13 godina

Ovo je na neki način povezano sa tekstom...
U trenutku kada je otišla na porodiljsko, moja žena je bila zaposlena na određeno vreme. Taj ugovor joj je brzo istekao (mesec - dva nakon porođaja), a sa njim i pravo da dobija porodiljsko. Da je bila nezaposlena (ili stalno zaposlena), dobijala bi pomoć godinu dana. Pošto nam to nije bilo logično, uporno smo dosađivali kojekakvim ljudima u administraciji, pa je joj je porodiljsko, bez objašnjenja (nikakvog novog tumačenja zakona nije bilo), ipak produženo.
Znači, sve zavisi od dobre volje nekog birokrate.

A posle... žena je morala da ide svaki mesec u zavod da overava onaj njihov kartončić. I zamalo da ponovo sva prava izgubi jer je tri puta odbila posao (zamena za nekoga u školi - posao od 2 nedelje). Nije bitno što ide porodiljsko odsustvo - ako te zavod negde pošalje, moraš tamo i da odeš.

Možda trudnice i imaju previše prava - ne znam. Ali zašto onda praviti celu tu farsu sa borbom protiv "bele kuge"? Može se lepo reći: nema novca, nema porodiljskog i kraj.

Za kraj: u to vreme u Beogradu su trudnice dobijale 100% (država 65% i grad ostatak). U ostalim gradovima 65%. To je baš ravnopravno :-)

Vojvodjanin

pre 13 godina

Koja je ta drzava, koja ne moze da obezbedi da se svi propisi/zakoni primenjuju na citavoj (dosta maloj) teritoriji od istog datuma? I da je Pirot u drugoj galaksiji, lokalna administracija bi trebala da zna sta se dogadja u oblasti u kojoj 'rade' (i za sta dobijajau platu!)! A ako nisu znali - a nisu - onda ne moze za to niko drugi da odgovara osim njih samih! Cinjenica da ova jadna zena nije jedina, vec da ima brojnih slicnih zahteva od strane drzava (da se vrate pare) nije nikakav argument - naprotiv: dokaz da NEMA drzave! Postoji samo zloupotreba sluzbenog polozaja ('bice joj ukinut broj za privatni biznis ako ne vrati pare..!?!?!). SRAMOTA!

Jel' pravilo "ne poznavanje zakona te ne oslobadja od odogvornosti da ga se pridzavas" vazi i za ljude iz lokalne administracije iz Pirota i drzavnih sluzbi - ili je to samo princip koji se koristi kada treba kazniti obicnog smrtnika?

Dobro je jedan 'politicar' rekao/savetovao onomad: 'Nemojte ocekivati nikakvu pomoc od drzave u ovim teskim vremenima...vec se sami snalazite?!"

Pa sta ce nas drzava onda?!

Diana nesalomiva :)

pre 13 godina

Pa mora da vrati pare, odakle da namaknem pare koje sam oprostila Miskovicu 120.000.000 eur od prodaje Delta maxija na ime poreza koji drugi placaju, rekla bi nasa ministarka finansija. jure porodilje, a MM se javno oslobadja poreza na kapitalnu dobit. Sramota.

vase ime*

pre 13 godina

:) najbolje je sto svi procitaju celu vest pa onda komentarisu, niko ne trazi da se vrate pare koje je dobila, trazi se da se plate porezi i doprinosi za firmu koja je radila dok blovanje trajalo... cestitke za bebu neka je ziva i zdrava, ostalo ce se srediti...

zakon isti za sve u drzavi

pre 13 godina

Citali smo i o zloupotrebama gde su vlasnici firmi prijavljivali svoje zene na velike plate, a onda one odu na porodiljsko i primaju od drzave te velike iznose jer valjda 50 % plate dok su na porodiljskom daje drzava a 50 % daje privatnik.

užasnuta

pre 13 godina

Prvi put za 11 godina koliko imam svoju privatnu radnju žalim što nisam radila na crno. Nijednom nisam otišla kod državnog lekara za 11 godina iako redovno uplaćujem zdravstveno osiguranje. Ne bi me čudilo da uskoro neko propiše uredbu da žene vlasnici privatnih radnji moraju same da plate punu cenu porođaja.

Umesto da se podstiče natalitet i privatno preduzetništvo radi se na tome da se deca rađaju sve manje i da mali privatnici zatvaraju svoje radnje. Već jedva preživljavamo iako smo uložili ogromna sredstva za otvaranje radnji. Da ne plaćamo redovno doprinose, poreze, takse... ova država ne bi imala budžet jer veliki privatnici prećutnim odobravanjem države ništa ne plaćaju, a državne firme i javna preduzeća to čine samo fiktivno jer se sve troši na previsoke plate koje ova država nije zaradila.

Od čega ćete živeti kad svi mali privatnici zatvore svoje radnje?! Od koga ćete da otimate teškom mukom zarađen novac?!

Olja BB

pre 13 godina

Ovo je jedna velika sramota sta se radi u ovoj drzavi.Ja sam se nasla u istom problemu mene uprava prihoda duzi da vratim pare od porodiljskog bolovanja zato sto mi je radnja radila a imam radnika kome placam sve obaveze pre par meseci sam dobila potvrdu da nista nedugujem i overila knjizice a pre neki dan kad sam otisla po potvrdu kazu da dugujem za godinu dana ....zasto su mi dozvolili bolovanje ako sad traze da im vratim zasto odma nisu rekli da odjavim radnju ovo je jedna velika bruka i sramota

zloupotreba porodiljskog

pre 13 godina

A sta je sa trudnicama koje su uz pomoc raznih veza na porodiljskom po vise godina a nista im ne fali , primaju naknade a mesto mora da ih ceka jer ce se ako se vrate posle 2 - 3 godine porodiljskog odmhah pobuniti i dici novinare i javnost kako su nepravedno otpustene a primljen je neko posten na njihovo radno mesto.

Hallucinoman

pre 13 godina

I treba da vrate pare.

Primaju novac na pravdi boga, sa nekim "bela kuga" obrazloženjem, koje jednostavno ne pije vodu.

Nas jeste previše, a naročito u ovako siromašnoj zemlji.
Koristite kondome!

Vodim firmu gde nas trudnjače bukvalno zlostavljaju svojim "pravima", bolovanjima, fiktivnim doznakama i komisijama sa jednim nažvrljanim potpisom, bez dijagnoze, bez ijedne razumljive reči na tim papirićima čime pravdaju svoj nerad.

Kradu državu, sistematski, ne radeći po 1-2 godine... malo ona bolovanje, pa malo jedno dete, pa drugo, pa četvrto...

Ukinuo bih sve beneficije porodicama koje se razmnožavaju bez kontrole.

Beneficije zaslužuju porodice koje ostanu na JEDNOM detetu... onom kome bi se i posvetili KAKO TREBA.

Sram nas/vas bre bilo!

Smisao

pre 13 godina

Histericnom Kanadjaninu: U Francuskoj i Andjelina Zoli ima pravo na pomoc za dete. Sumnjam da se ide u zatvor ako se dopunski radi na trudnickom bolovanju igde osim u Srbiji.

nale2

pre 13 godina

Preduzetnik sam od 96,imam problem kao i vecina trudnica ali nisam znala da mi preduzetnici od kojih ova drzava zivi nesmemo da se porodimo,nesmemo ne daj boze na operaciju itd.Samo jedno kratko pitanje za porodilje i trudnice koje su na Budzetu(koji mi punimo)HOCE LI I ONE VRATITI NOVAC???A mi sto smo svoje ulozili,sto se borimo da opstanemo u ovom haosu,sto i mi treba da zivimo u starosti od neke jadne penzije nas neka gaze,dok nase Budzetske dame uzivaju svu privilegiju i jos prave dobar prosek za penziju.I da, nemam ja nista protiv njih al nek nas ostave na miru i dokle cemo vise cutati i trpeti ovu diskriminaciju?

loshmi

pre 13 godina

ne razumem ovu gospodju zasto kaze da se ovako nikada nece popraviti natalitet u srbiji...kakve veze ima natalitet sa odjavom i prijavom firmi....

Зоран

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

Да не улазимо што је закон стигао са закашњењењм па многи нису били обавештани на време, хајдемо да видимо мало логику. Зашто она прима паре после породиљског? Што не може да ради, не сме да ради или неће да ради? Ако је прво, можда неки и могу да раде, па она радила. Ако је друго, зашто неко не сме да прима помоћ после породиљског ако ради? Па то је само плус држави, а и њему. Ако је треће, она хоће да ради, није као неки који неће. И какав је то закон у сусштини? Глуп.

Poznavalac

pre 13 godina

Nemoze da se radi i bude na bolovanju u isto vreme.Ovaj narod nikako da shvati proste stvari.Vrlo slicno kao u slucaju one navodne glumice Eve Ras.Ovde se non stop ide na medijsku hajku protiv zakona i drzave.Knjigovodje su posebna prica,koja je mnoge oterala i zavila u crno.

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Пријатељу, Обама се залаже да и ко не ради има осигурање као онај који ради. Ко ће то да плати Америма? Да неће Србија? Платиће онај који ради. А како? Па кроз порез. Толико о повећању пореза код Републиканаца.

Зоран

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

Као што видиш, социјала не решава увек проблeме наталитета, како Србија и Европа покушавају. Ради се измени вредности у друштву. Па сад бирајте шта вам воља у Европи и Србији. Медицинска сестра која ради за нас, 45 година има, каже да њих било деветоро.

Па изволи социјалу. А сви који примају социјалу у Србији после порођаја и наставе да раде треба показати као позитива пример, јер су они ти који могу да уведу праве вредностуи у друштву, рекоа бих сличе овима у САД. Хвала ти на подсећању како је у САД, мада је то мени стално на памети и поредим.

Зоран

pre 13 godina

Перо, кад год двоје раде у Волмарту у САД не морају да бригају за основне ствари. Значи: Двоја кола, плаћају кирију и храну. Дете, наравно, нека државна школа, лошија. Гледам ја то стално око себе. А ствари за децу су смешно јефтине, али СМЕШНО у односу на Србију где су плате 4 пута мање а цене више, некад и дупло.Имаш кирију од 500 долара, а имаш и од 2500 долара. Па колики ти губер, толико се простри. Америка уопште нема потребу з авеликом социјалом. Тако је прављен систем да за сваког ко мало хоће да мрдне дупетом неће да умре од глади. Е за више, брате, шта да ти радим, учи, ради, размишљај.

Nikola

pre 13 godina

@Hallucinoman

Mada u svojim komentarima ne polemišem, ali tebi iskreno preporučujem da preispitaš sebe i svoje stavove kod neke stručne osobe.

Зоран

pre 13 godina

Свака част женама које у Србији после трудноће раде и поред социјале. Ви имате своје ја, нећете милсотињу и желите више. Држава вас учи да не радите делећи вам по које зрно само да гласате за њих. Кад би таквих било више, а не да чакеју помоћ од нас напољу, од ММФ-а, од Русије или Кине МНОГО би нам било боље. И вама тамо, и нама овамо.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Interesantne su mi ove diskusije oko socijalnog sistema u USA,jer je on tamo
prilicno los,ali se kod nas neprestano o njemu,i uopste o USA, mnogo hvali?! Valjda nam je Evropa,za nase ambicije,pre
malena,a pritom je mnogo,mnogo
socijalno pravednija!

Običan posmatrač

pre 13 godina

Lepo je što većina komentatora brani interese trudnica i porodilja preduzetnica. Uz to ima manje više valjane argumente o propustima države i opasnosti "bele kuge". Nevolja je što niko od njih ne pomenu čitave generacije devojaka i mladih žena koje uopšte nemaju šanse da se zaposle, zadrže posao ili dobijaju pomenute naknade kod privatnika bilo kog da su pola.Radno zakonodavstvo, i stvarna moć preduzetnika, su upereni protiv te armije (ne)radnica koje nemaju prilike niti da zasnuju porodicu, a rađanje i podizanje dece ne plaća ni država ni privatni preduzetnik. Ako imaju sreću da im pomogne porodica odlučuju se na kasno rađanje i najčešće jedno dete.To znači da i među trudnicama i porodiljama postoje velike 8klasne) nejednakosti. Neke su trudnice "jednakije od jednakih", kao među preduzetnicama tako i među nezaposlenim ženama.

sarah

pre 13 godina

Ne poznajem zakone u Srbiji,pa bih zamolila nekog stručnog da mi objesni stvar:

ako je žena zaposlena u bilo kojoj privatnoj firmi, i ode na porodiljsko bolovanje, ko tada njoj plaća to bolovanje: firma ili država? Po pritiscima koji se vrše na žene u privatnim firmama, ja mislim da joj te troškove plaća firma,i da se zato od žene traži (sramotno) da ne ostane u drugom stanju.....

e sad: ako je sama porodilja vlasnik firme,to bi značilo,logično, da njena firma,odnosno ona,plaća sebi troškove bolovanja. jer, iako ona lično ne radi, njena firma,tj.ona,za to vrijeme ostvaruje,logično,prihode.

e sad opet: ako ženama ne plaćaju porodiljsko gazde, nego država, i samo država, a vlasnici firmi im za to vrijeme ne plaćaju ništa, onda okej, žena je imala pravo na novac od države, jer nije za to vrijeme radila ( a i to je samo fiktivno,jer je ipak za to vrijeme ostvarivala prihode kao vlasnik firme, ali ajde de)

Tako da molim da mi neko stručan objasni: u kojem slučaju država snosi troškove porodiljskog odsustva: za sve porodilje, ili porodilje zaposlene u državnim firmama, ili za sve koje su zaposlene,bez razlike?
i da: da li nezaposlene žene, koje se nalaze na listi nezaposlenih na birou zapošljavanja,dobijaju novčanu pomoć? ja mislim da da....

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Мени порез скочио под Обамом.

Зоран

pre 13 godina

Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?

Ми у САД не знамо шта је велфер, то ви у Канади знате.


Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

Није тачно, њих је прилично. Масу сам сретао по Америци. Ова што бела међу девет деце својих родитеља је низак слој. Шта мислиш како је она очувала својих деветоро пре 45 година? не знам, али да ли су обезбеђени или нису, углавном ДЕЦЕ ИМА.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...
(Vlada, 5. novembar 2010 17:37)

Па ја видим где су труднице обезбеђене, као Швадска, Финска, Данска, Немачка, тамо све бела куга. Овде труднице нису обезбеђене и има деце. Па ви бирајте. Само је на овима у Србији да бирају, ништа друго. Како ко воли, тако му је и тако ће му бити.

zorica

pre 12 godina

Setite se onih trudnica koje su 2009 godine ostale bez porodiljskog koje su ostvarile po starom zakonu,drzava je promenila zakon preko noci bez najave i pocela odmah da ga primenjuje zenama su vracene knjizice sa biroa pred porodjaj i receno im je da traze posao neke su imale po petnaest godina staza pa ostale bez posla,niko im nije priskocio u pomoc a trazile su tu pomoc na sve strane

Deki

pre 13 godina

Meni samo nije jasno zasto svi misle da ova zena nije zloupotrebila zakon i privilegije, a ovamo sa druge strane prozivate drzavu sto ne resava neke slucajeve. A svi znamo kako se privatnici ponasaju kada je u pitanju njihov posao koji eto uvek 'sabotira' drzava.

Hallucinoman

pre 13 godina

I treba da vrate pare.

Primaju novac na pravdi boga, sa nekim "bela kuga" obrazloženjem, koje jednostavno ne pije vodu.

Nas jeste previše, a naročito u ovako siromašnoj zemlji.
Koristite kondome!

Vodim firmu gde nas trudnjače bukvalno zlostavljaju svojim "pravima", bolovanjima, fiktivnim doznakama i komisijama sa jednim nažvrljanim potpisom, bez dijagnoze, bez ijedne razumljive reči na tim papirićima čime pravdaju svoj nerad.

Kradu državu, sistematski, ne radeći po 1-2 godine... malo ona bolovanje, pa malo jedno dete, pa drugo, pa četvrto...

Ukinuo bih sve beneficije porodicama koje se razmnožavaju bez kontrole.

Beneficije zaslužuju porodice koje ostanu na JEDNOM detetu... onom kome bi se i posvetili KAKO TREBA.

Sram nas/vas bre bilo!

iii

pre 13 godina

Text nije bas objektivno objasnio o cemu se radi. Ne mozes da radis i primas naknadu za trudnicko, nema tu nista nelogicno. Ako zaradjujes, onda moras da vratis pare koje ti je drzava dala na ime toga sto ne radis jer si trudna. Posto su ta sredstva ogranicena, treba da ih dobiju oni kojima su potrebna, a ne oni koji imaju normalan prihod ceo period trudnoce, tu tesko da ima nesto sporno.
Problem je, koliko razumem, nastao sto ova zena verovatno nije radila tokom tog perioda, ali nije odjavila firmu, pa u pravnom smislu izgleda kao da je radila sve vreme (jer ne moze agencija da ima jedan status, a vlasnik drugi, to je povezano). Nas zakon je oko toga jasan, nazalost, neobavestenost o zakonu se ne smatra validnim opravdanjem, isto kao ako pogresis oko poreza ili tako nesto...

Pera

pre 13 godina

Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez.

miloš

pre 13 godina

"Dražava traži nazad pare od trudnica" - iz naslova deluje da sve trudne žene u zemlji Srbiji treba da vrate pare za porodiljsko, to sam pomislio kad sam pročitao naslov. U tekstu pak shvatam da 1 (jedna) žena ima nekakvih administrativnih problema oko refundacije?!?! I još vest ide kao glavna iz Biz sekcije.

loshmi

pre 13 godina

ne razumem ovu gospodju zasto kaze da se ovako nikada nece popraviti natalitet u srbiji...kakve veze ima natalitet sa odjavom i prijavom firmi....

hvala bogu sto sam muskarac

pre 13 godina

zeznuta je stvar ta trudnoca, udebljas se, muz krene da juri mladje, privlacnije, zategnutije, sad jos drzava hoce da ti uzme pib

Poznavalac

pre 13 godina

Nemoze da se radi i bude na bolovanju u isto vreme.Ovaj narod nikako da shvati proste stvari.Vrlo slicno kao u slucaju one navodne glumice Eve Ras.Ovde se non stop ide na medijsku hajku protiv zakona i drzave.Knjigovodje su posebna prica,koja je mnoge oterala i zavila u crno.

vase ime*

pre 13 godina

:) najbolje je sto svi procitaju celu vest pa onda komentarisu, niko ne trazi da se vrate pare koje je dobila, trazi se da se plate porezi i doprinosi za firmu koja je radila dok blovanje trajalo... cestitke za bebu neka je ziva i zdrava, ostalo ce se srediti...

Max

pre 13 godina

Polako bre ljudi, ženi preduzetniku niko ne zabranjuje da bude na porodiljskom u fizičkom smislu tj. da bude u kući i neguje bebu. Problem su vlasnice "paušalnih" radnji koje pored porodiljske nadoknade ipak uzimaju dobit što automatski znači da "zarađuju platu" i primaju novac od države, a ne može i jedno i drugo!
No ovde država treba da "odere" svoju administraciju, zbog neodgovornosti i lenjosti, a ne naše majke!

Njofre

pre 13 godina

Samo vi glasajte dalje za ljevicare i sve sto sa time ide(korupcija,birokratija itd.)
Zasto ne postoje srpski republikanci nego se sve partije hvataju za neku sociojalnu demagogiju sa rezultatom poput ovog.

Whatever

pre 13 godina

Kako samo vi dramite u Srbiji to je za divljenje :)
U Kanadi biste bili krivicno gonjeni da na bilo koji nacin zaradjujete sa strane dok ste na socijalnoj pomoci ili trudnickom/porodiljskom bolovanju... Svake 2 sedmice popunjavate upitinik u kom dajete izjavu da nemate druga primanja.
Nemojte mi reci da je u Srbiji drugacije? A da jeste.. jer tamo svako pokusava da 'zavrne' drzavu :)

Зоран

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

Као што видиш, социјала не решава увек проблeме наталитета, како Србија и Европа покушавају. Ради се измени вредности у друштву. Па сад бирајте шта вам воља у Европи и Србији. Медицинска сестра која ради за нас, 45 година има, каже да њих било деветоро.

Па изволи социјалу. А сви који примају социјалу у Србији после порођаја и наставе да раде треба показати као позитива пример, јер су они ти који могу да уведу праве вредностуи у друштву, рекоа бих сличе овима у САД. Хвала ти на подсећању како је у САД, мада је то мени стално на памети и поредим.

Зоран

pre 13 godina

Нама овде у САД пре 15 дана стигао чек од државе на 800 долара. Држава враћа 800 долара, јер је лоше обрачунала порез за 2008. Фатаморгана. Не што лођше обрачунала, него што враћа.

Пре тога жени стигло од фирме код које радила пре 5 година да се враћа опет неки порез, па фирма послала да одлучи хоће ли те паре да јој се ставе на рачун или а држи тамо за старе дане.

Алo, Tадићу и они доле којиам командујеш: Ако немате душу у Србији према радним људима, имајте бар мало логике.

Dr Jackyll

pre 13 godina

Pa u redu je, uzeti od nje i platiti:

A. Portrete u Skupstini
B. Platane od 1000 E
C. Most na Adi
D. Dug za grejanje Vladi

Zaokruzi po potrebi...

Dundo Maroje

pre 13 godina

Pa ko te terao da se poradjas ?! U ovoj drzavi deca su postala privilegija ili skorojevica ili budala.

Bivsi ozlojedjeni LDP-ovac, koji od sada glasa iskljucivo kontraski.

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan u nizu dokaza da nam je dok je DS i SPS na vlasti uz podrsku LDP-a ugrozen bioloski opstanak.Protiv svih njih sledi nam borba svim mogucim sredstvima.izvinite ali ne mozemo drugacije jer smo priterani uz zid.

zloupotreba porodiljskog

pre 13 godina

A sta je sa trudnicama koje su uz pomoc raznih veza na porodiljskom po vise godina a nista im ne fali , primaju naknade a mesto mora da ih ceka jer ce se ako se vrate posle 2 - 3 godine porodiljskog odmhah pobuniti i dici novinare i javnost kako su nepravedno otpustene a primljen je neko posten na njihovo radno mesto.

elleni

pre 13 godina

Srbijo stidi se!!! Umesto da ovoj i drugim majkama privatnicama date bar jos toliko za svako dete vi ih unistavate. i decu i njih!! sramota...
bolje i ne zasluzujemo ..gospodjo drzite se i ne vracajte im pare ne mogu vam nista!!!

Vovodjanin

pre 13 godina

Kakav bezobrazluk pa ovo ovde nema kraja stvarno treba bezati odavde pa neka ostanu sami ovi klosari ili treba ovo sve saseci u korenu revolucijom pa cete da vidite kako ce sledeci da paze kako se vodi drzava a ne da se sprdaju u skupstini,kikocu i takmice u prostakluku pa jos traze da to mora da se prenosi javno!!Niko nista ne odgovara,eto Kostunica se ne hapsi ima osnova po vise tacaka ali se ceka sta nezna niko pa dokle vise..Bezite mladi odavde sto dalje iz Srbije!!!

Зоран

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

Да не улазимо што је закон стигао са закашњењењм па многи нису били обавештани на време, хајдемо да видимо мало логику. Зашто она прима паре после породиљског? Што не може да ради, не сме да ради или неће да ради? Ако је прво, можда неки и могу да раде, па она радила. Ако је друго, зашто неко не сме да прима помоћ после породиљског ако ради? Па то је само плус држави, а и њему. Ако је треће, она хоће да ради, није као неки који неће. И какав је то закон у сусштини? Глуп.

privatnik

pre 13 godina

Gospođa treba da uhvati svog knjigovođu za vrat jer joj ovaj nije neke stvari objasnio na vreme.Firma se prijavi na muža, majku, oca, babu, šurnjaju ili koga već, prosek plate se par meseci digne do neslućenih visina i svima dobro. Država srećna jer se poštuju njeni propisi, majka takođe jer dobija lepu nadoknadu i može da radi (ako je u stanju i ako želi da radi) i time ostvari dodatni prihod.
Koliko se ja razumem u uredbe i zakone, isti se objavljuju u službenom glasniku, a službeni glasnik je za svakog knjigovođu svakodnevni domaći zadatak(ne čeka se da ti ga neki opštinski kurir u Pirotu dostavi u kancelariju).Da je njen knjigovođa obavljao savesno svoj domaći zadatak, mogao bi na vreme da je obavesti šta joj preti i da izbegne glavobolju.
Stičem utisak da velika većina ljudi koji ostavljaju svoje komentare već duže vreme ne živi u Srbiji i stoga nema baš izgrađen osećaj za realnost i način života i preživljavanja ovde.
Da ne bude zabune, i ja mislim da je taj zakon glup i besmislen.

Katie

pre 13 godina

I posle problem pada nataliteta prisiju mladima, kako razmisljaju o drugim stvarima(provodu, karijeri, lencarenju!!!), a o tome da roditelji nemaju podrsku drzave, o tome ni reci. Ja znam za minimum deset slucajeva tj imucnih porodica koje primaju deciji dodatak, a porodice sa minimum dvoje dece koje jedva prezivljavaju, zive kao podstanari, sa jednom platom od 8000 dinara, nemaju pravo na dodatak!! Ma nemoj, ko mi to kaze!! Ma necu bre da mi dete raste u ovoj bolesnoj drzavi, da moram da mu uskracujem svu radost detinjstva jer se nekom Dinkicu ili Tadicu mora dati astronomska plata!! Ne daj Boze da je meni neko rekao da vratim drzavi pare koje je ista od mene i uzela, pa unajmila bih deset rmpalija sa bejzbolkama da stoje ispred moje kuce, pa neka dodje taj batica iz vlade da mi uzme dinar pa da vidi kako ce proci!

Зоран

pre 13 godina

Сваки напоран рад и одрицања, у циљу да се напредује у духовном и материјалном смислу треба сасећи у корену законима.

duka PPS

pre 13 godina

znate šta ne razumem? ove negativne ocene komentara.moja pretpostavka je da su to klinci,pa mi treba samo potvrda od sledećih komentara....Vidi sad moje preporuke...xaxaxaxa

Sasa

pre 13 godina

Ukoliko odete na trudnicko, ugasite firmu??? A ako firma ne radi gde ce radnici i od cega ce da zive, i oni i vlasnica? Znaci, prilikom zaposljavanja izbegavati radnje u vlasnistvu zena??? Diskriminacija, nezamisliva diskriminacija. A ovaj samozvani maneken i smeker, Tadic, pred izbore uzeo iz APRa podatke i svakoj zeni preduzetnici ponaosob slao udvaracka predizborna pisma. Uz to je licno nasumice i telefonom zvao i razgovarao sa mnogim zenama , moju ujnu npr. Primila i moja supruga to pismo i odmah je uz zgrazavanje zavrsilo u korpi za otpatke, a meni je bilo zao sto nemamo poljski wc pa da pismo iskoristimo makar kao papir.

Stanislav

pre 13 godina

U Italiji iznajmljujem kucu u kojoj zelim da zivi. Dogovaram se sa vlasnikom kuce oko kiriji. I dogovor pada na 450 eura nesecno. Odlazimo u opstinu kako bi me vlasnik kuce prijavio..
Medjutim, sluzbenik opstine kaze vlasniku kuce da je 450 eura previse za taj deo grada i nalaze vlasniku da kirija treba biti 350 eura. Na sta je vlasnik bez pogovora pristao.

Mi srbi smo zaista jadan narod.

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Мени порез скочио под Обамом.

sarah

pre 13 godina

Ne poznajem zakone u Srbiji,pa bih zamolila nekog stručnog da mi objesni stvar:

ako je žena zaposlena u bilo kojoj privatnoj firmi, i ode na porodiljsko bolovanje, ko tada njoj plaća to bolovanje: firma ili država? Po pritiscima koji se vrše na žene u privatnim firmama, ja mislim da joj te troškove plaća firma,i da se zato od žene traži (sramotno) da ne ostane u drugom stanju.....

e sad: ako je sama porodilja vlasnik firme,to bi značilo,logično, da njena firma,odnosno ona,plaća sebi troškove bolovanja. jer, iako ona lično ne radi, njena firma,tj.ona,za to vrijeme ostvaruje,logično,prihode.

e sad opet: ako ženama ne plaćaju porodiljsko gazde, nego država, i samo država, a vlasnici firmi im za to vrijeme ne plaćaju ništa, onda okej, žena je imala pravo na novac od države, jer nije za to vrijeme radila ( a i to je samo fiktivno,jer je ipak za to vrijeme ostvarivala prihode kao vlasnik firme, ali ajde de)

Tako da molim da mi neko stručan objasni: u kojem slučaju država snosi troškove porodiljskog odsustva: za sve porodilje, ili porodilje zaposlene u državnim firmama, ili za sve koje su zaposlene,bez razlike?
i da: da li nezaposlene žene, koje se nalaze na listi nezaposlenih na birou zapošljavanja,dobijaju novčanu pomoć? ja mislim da da....

Miroslav

pre 13 godina

Pa gospođo lepo presavijete tabak odete kod advokata i tužite onoga ko je odgovoran za ovaj problem a to je jedna od institucija države i dobijate spor bez svake sumnje. Pozdrav

R. S.

pre 13 godina

pre nekoliko dana u krajnem ocaju posle dve nedelje setanja po poreskoj upravi u Sapcu, pozvali smo ja i moj muz Uniju poslodavaca i saznali da nas ima mnogo sa istim problemom... vidim da je ovo pogodilo puno ljudi, a verujte ja treba da dam poreskoj upravi skoro 110 000 dinara odakle, kada sam imala malo dete i nisam ni mogla da radim poslednjih godinu dana nego je sve palo na muza koji je druggi zaposleni u nasoj maloj firmi...
hvala svima koji nas podrzavaju, ovo je odlicno napisano i pozivam i druge zene da pokazu solidarnost i da to podrze... pogledajte link
http://www.poslodavci.rs/media/Dopis%20Ministarstvu%20finansija%20i%20Ministarstvu%20rada%20i%20socijalne%20politike.pdf

Digi

pre 13 godina

Ovo je jedna prevarantska vlada i ovo nije slucajno.Neko je to sve lepo smislio i sada to realizuju.Ovoj jadnici i ostalima preporucujem da ne vracaju pare a firmu da otvore na nekog iz porodice i mogu da ih mrze.A da to nije slucajno evo vam moj primer.Resio sam da za par godina sto mi nedostaje radni staz da otvorim firmu i da radim ono sto umem i odem u zavod za zaposljavanje ili neznam kako ga sada zovu u Krusevcu po informacije i ovlasceno lice me lepo uputi da otvorim radnju i da konkurisem za jednokratnu pomoc za otvaranje radnje.I sta se dogodi, ja lepo otvorim radnju i sa resenjem odmah sutradan u zavod za zaposljavanje i onda iznenadjenje.Gospodine vi ste sada zaposljeni i nemate pravo na jednokratnu novcanu pomoc.PREVARA.Kad sam bio pre dva dana niko mi nije rekao da prvo kod njih konkurisem a to je moglo odmah kod njih da se obavi, vec ko to nezna prodje kao ja.I odmah jedan manje na birou.Veliki uspeh ove vlade.Moja osveta ce biti da na sledecim izborima ni jednoj partiji iz ove prevarantske vlasti nedam glas a debelo cu se potruditi da niko od moji prijatelja i poznanika ne ucini isto.

ivana

pre 13 godina

A ko je smislio tako moronsku uredbu po kojoj firma treba da se odjavi u slucaju trudnickog bolovanja?! Odavno nisam cula toliku glupost! Pa uvek neko moze da nastavi da vodi racuna o firmi, nisu svi zaposleni na bolovanju ako je vlasnica trudna?! Ovim se sistematski staje na put pametnim i sposobnim zenama! Majo ne vracajte nista, to su vase pare!

preduzetnica i majka

pre 13 godina

hvala Uniji poslodavaca Srbije sto nas je podrzala, da nisu ovo objavili i pisali ministrima opet bi glas nas obicnih malih zena bio negde izgubljen i zaboravljen. posebno hvala i medijskoj kuci B92 na podrsci...

zakon isti za sve u drzavi

pre 13 godina

Citali smo i o zloupotrebama gde su vlasnici firmi prijavljivali svoje zene na velike plate, a onda one odu na porodiljsko i primaju od drzave te velike iznose jer valjda 50 % plate dok su na porodiljskom daje drzava a 50 % daje privatnik.

bruka & sramota

pre 13 godina

Sta da se kaze o ovome. Gubitak iluzija o drzavi socijalne pravde i jednakosti. Sarene laze. Morala bi vise levica da se angazuje ovde, ali uzalud je kada prava levice nema.

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

hvala bogu sto sam zena

pre 13 godina

to sto se udebljas je najlepsa stvar na svetu a ako ce tata da juri mladje, slobodno, takve ne treba zadrzavati kraj sebe, prosto kvare prosek i zeni i detetu, nek usreci slobodno drugu...a sto se tice drzave ovo i nije drzava,a na zalost vodi je vecina muskaraca pa je mozda i politika prema zenama takva kakva jeste! muka je sto prosecna srpska zena utucana u zdrav mozak ne zna od haosa sta ce pre i kome ce da se zali, skolstvo je ocajno pa ne moze ni da nas emancipuje, pravo ne postoji pa nas zakon ne stiti, drzave nema nego sam par losih momaka koji nece da se bave tricama poput trudnica, kad covek sve sabere - ceznem za jednim dooooobrim protektoratom!!

Mihailo

pre 13 godina

U zemlji u kojoj godisnje umre 30.000 ljudi vise nego sto se rodi VLAST zeli izgleda da smanji broj trudnica!!! Najbitnije im je da penzionerima povecaju penzije jer su oni glasaci. Pa ko ce izdrzavati tu gomilu penzionera za 20 godina ako ova drzava ostane bez radnika. Svi ce mladi otici iz ove us..... zemlje. Najskuplja zemlja u Evropi sto se tice decije garderobe, hrane, lekova... To ustvari znaci da ovoj drzavi ne trebaju deca nego penzioneri, jer penzioneri su buducnost Srbije.
Majo trazi lopovima jos 130.000,00 dinara jer zasluzujes duplo.
Mihailo, otac maloletnog deteta.

NENAD

pre 13 godina

@(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

A sta ti mislis Pero kako je u Boloviji ili Zimbabveu .... ali znas kako je USA!?A sto nisi uzeo kao primer,recimo,Finska,Svedska ili Kanada,nego si uzeo USA?

Licno sam misljenja da je ovo los potez Vlade u da nece biti kaznjen na izborima!Izgovori
-to je nama od Milosevica
-SEKA
-i narod zaboravlja jer opozicija ima svoju VLAST

Istina je u ovome da je drzava htela da spotakne da se omasovni stanovnistvo i podigne natalitet pa je sa 65% refundacije na racun porodilja digla na 100 %.
Elem,posto se uvidelo prednost tog sistema uzmete zeni i 3 meseca pre porodiljskog odsustva dignete joj platu na 150.000 din. i ona narednih godinu dana prima naknadu po 150.000 din.Pa sada uzmete u obzir da ce neko za godinu dana inkasirati u svoj dzep 1.800.000 sin pa plus drugo dete jos toliko a tek trece imate pravo na 2 godine to je oko 7.200.000 od Budzeta.Plus imate majcinski dodatak za drugo treec i cetvrto dete ... bilo je makar za prvo nista za drugo 60.000 i za trece 90.000 din i za cetvrto i svako naredo po 150.000 din i to jednokratno.
Posto je nasa drzava stabilna i ulaze u buducnost(kada bi se zezali)oni da bi sprecili zloubetrbu vratili da se porodiljsko odsustvo refundira 65% samo a jedokratnu pomoc uveli da se ispalcuje na 2 godine.

Gospodo pitanje za vas ko je lopov,trudnice ili VLADA sto prima 4 godine platu a nista ne rade.Dali je problem svakoj trudnici i majci dati pare ili vama sto se privredu Srbije provalai za 1e fabriku.Dali treba traziti pare one koje ste proneverili da vratite i da li je bilo primera u "srpskoj demokratiji" da je neko ko je proneverio pare od plitike vratio tamo gde pripadaju narodu!
SRAMOTA ZA VLADU I PUTITE TRUDNICE NA MIRU!!!!

Gnusam se ovih likova

pre 13 godina

Ova ekipa na vlasti hoce da unisti sve sto je ljudsko... ima li iko pameti ili smo svi postali zrtve ovavkih nesposobnih pojedinacaa i sistema koji je gori nego u kafkijanskim romanima... ne smemo vise dopustiti ovo srozavanje, jer vec smo na kolenima i napola bez dostojanstva, radimo za male pare, svaki dan po 10-12h, dok neki mazu i lazu i uzimaju kajmak, kao ovi u Arandjelovcu - za njih ima para za platu od 115 000 a za majke nase dece nema.

Sebb

pre 13 godina

Ala ovi ljudi nisu normalni... Da vrate pare od trudnica, covece... Koji se samo briljantni um dosetio ove pravne bravure? Ako drzavni sluzbenici nemaju precih briga kojima ce se baviti svaka im cast. Vidite ako moze nesto da se uzme i od beba i dece, donesite kakvu uredbu ako vec ne postoji, samo napred i bez kompromisa prema razmazenom narodu.

Mirjana

pre 13 godina

Da tuzno je sve to sto nam se desava,ja sam jedna od tih kojoj su to uradili i koja je u medijima pokrenula celu ovu pricu.Dosta smo cutali,mora da se zna za sve gluposti kojima nas ova drzava unistava,kako od nasih poreza primaju plate al sad im je i to malo pa bi verovatno i 13,14 platu,ipak je kraj godine...treba ljudima,dok ce mo mi i nasa deca ostati da grcamo jos narednih 130,140god.I kako je rekla nova vlast na pocetku "Mi ovo radimo da nasoj deci bude bolje"-i u pravu su NJIHOVOJ deci i jeste bolje:(

karmela

pre 13 godina

O nepravilnosti u poslovanju u gosp.Majinoj firmi ,odlucuju i kaznjavaju po uredbi koju su dostavili godinu ipo dana kasnije i uzimaju joj 130.ooo.-dinara ,a za monopol u industriji mleka sude po zakonima koji se vise ne primenjuju i koa tu se ne moze nista naplatiti! nepismena ,lenja i samoziva administracija i sudstvo.Mlade majke koje su u istom problemu,pokrenite akciju za ukidanje ovako glupe uredbe a i ukidanje onog ko ju je doneo!

ana

pre 13 godina

Auu...!!!Sto me ovaj naslov razbesneo!Sve po spisku,ma napolje vise sa tima iz skupstine i iz Srbije.Molim da ne sankcionisete moju ozlojedjenost

radiohead

pre 13 godina

ne razumem zasto ljudi ocekuju da se narod ponasa odgovorno, ako drzavi treba godinu i po dana da uredba proputuje 350 km!pa peske da su je nosili stigla bi brze.pravno je pitanje to sto zakon mora i treba da se primenjuje, ali ne retroaktivno, nego uredba treba istog dana da bude implementirana u sve ustanove u zemlji da bi covek mogao da bude obavesten sta su mu sve opcije, pa u zavisnosti od toga da izabere. ali moralno je pitanje to sto svi-znamo-ko treba drzavi da vrate mnogo vise, a ona se nateze za 130.000 dinara. e zbog toga ne vidim ovo kao korak napred ka pravnoj drzavi nego kao korak nazad ka gasenju jos jednog malog preduzeca.

dosledan

pre 13 godina

Mislim, sasvim logicno, sta te trudnice misle, da ce portreti po skupstini da se sami otplate! Salu ( istinu ) na stranu, SRAMOTA ali ko za to jos uvek mari iz vlasti

Igor

pre 13 godina

Zakon o porodiljskoj nadoknadi je toliko lose uradjen da je to sramota. Jos da nas ne ubija bela kuga... Primera radi dok prima nadoknadu trudnica ne sme da ima bilo kakve druge uplate na svoj racun niti da radi. Sta ako je kao u mom slucaju vajar, uradi 2-3 skulpture godisnje i stoje po galeriama godinama i ako se neka slucajno ne daj boze proda i ako je uradjena pre dve godine za sta postoje dokazi? Odgovor, kazna, povracaj novca, gubitak statusa tako su nam rekli u socijalnoj sluzbi... Primera ima koliko volite, zena ne sme da dobije ni na lotou ili bilo koju drugu premiju koju bi joj prosledili na racun zbog 11 do 15.000 din koje joj uplacuju sa 4 meseca zakasnjenja. Sramota kakva kratkovida drzava, bitno da off shore poslovanje i transfer novca nije sporno niti nameravaju da ga kontrolisu, naravno...

Goran

pre 13 godina

UA, glupe birokrate, glupi zakoni i jos gljuplje procedure, sa najglupljim ljudima koji su to podrzali predloge zakona i trude se da odrze neodrzivo, da li smo stvarno toliko glupi???
Ovo je prva vest koju sam procitao i dosta mi je za danas, odoh da radim nesto drugo.........

Sunce

pre 13 godina

(iii, 5. novembar 2010 10:48)
Zamolila bih Vas da mi objasnite, jer nisam sigurna da sam Vas razumela. Da li hocete da kazete da ako odem na trudnicko bolovanje, da moram da odjavim firmu(i istovremeno da izgubim visegodisnji rad i zastupnistva i da dam otkaz zaposlenima)? Licno ako ne moram da odem na bolovanje, meni prvoj kao preduzetniku nije u interesu da idem i da gubim vreme i zivce sa administracijom za 10K dinara, vec mi je u interesu da radim i zaradim novac za normalan zivot deteta.Drzava moze da zaboravi na povecanje nataliteta, pored nehumanih uslova u prodilistima i nacinu ophodjenja prema trudnicama, prevelike korupcije koja je neodvojiva od ovog procesa, jos da me neko uslovi da odjavim firmu. Jednom prilikom sam bila na bolovanju iz drugih zdravstvenih razloga, bolovanje je bolovanje-sprecenost da radite, nisam odjavljivala firmu, vec mi je moja firma davala platu i placala porez "prozdrljivcima", to je bilo OK.

Molim da mi neko strucan objasni koja su moja prava kao preduzetnika u slucaju trudnickog i porodiljskog bolovanja. Hvala.

Zene, buduce majke, udruzimo se, trazimo nasa prava! Drzavo, iskoreni korupciju u porodilistima, ili napravite cenovnik za usluge i neka bolnica placa porez na to, neka se otvori privatno porodiliste, sta god....znam da se necu odluciti na korak da budem majka u ovoj drzavi, ne zato sto sam snob, nego zato sto zelim human tretman u bolnici, zato sto necu da dajem mito nekome ko prima platu za svoj posao a uz to da redovno placam zdravstveno osiguranje,NE DAM pare ni doktoru, ni sestrama ni anestiziologu, ni babicama niti tetkicama, i necu da zbog toga strahujem za svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe, dozvolite nam da koristimo nasu pizamu, hranu kad vec niste sposobni da isto obezbedite, "upristojite" kupatila, dozvolite da ocevi budu pored svojih supruga i deteta. Zastitite prava majki!!! DOSTA VISE CUTANJA I ZATVARANJA OCIJU PRED PROBLEMOM!!!

Otac

pre 13 godina

Sramota za ovu drzavu, pogotovo za vlast. Pa naravno mora se negde izmiriti milionski iznos placen za onog mangupa Kovacevica sto bije ljude po Americi. A i treba namaci novac za Mladica, pa milionski troskovi policije za utakmice i parade. Naravno da cemo to platiti mi roditelji. Najlakse je udariti po porodiljama,pelenema, mleku
SRAMOTA
Muka mi je vise ovih
Narode digni vise svoj glas, bas ti obicni covece!

konsultant

pre 13 godina

citam ovo i ne verujem, ljudi moji preduzetnicama se novac mora nadoknaditi cak i onda kada one privremeno odjave firmu, ali nastave da rade normalno posle godinu dana trudnickog, jer ne mogu pametnjakovici iz poreske uprave da daju sisu detetu i da mu nocu menjaju pelene nego mora majka. Kada zena dobije potvrdu o trudnoci iz bolnice u kojoj se vodi ona u poreskoj upravi jeste validni dokument da odlazi na trudnicko. Takodje, ne zabovrati da cak i kada se firma privremeno odjavi (to nije gasenje firme) i dalje placate komunalnu taksu za isticanje firme, a to je u Beogradu 40 000 godisnje, prema tome sada neko ne zeli da trudnicama da ono sto im pripada, ali naplacuje godinu dana taksu za firmu ciji je vlasnik sprecen da radi. ovo mozete proveriti kod svakog knjigovodje. Nemojte da vam neko prica da zene nemaju prava, a gde su tek prava koje imaju kao majke i koja su normalna za svaku drrrzavu

vladana

pre 13 godina

ja sam iz indjije i imam isti problem stim da je kod mene jos nelogicnije jer sam na porodiljskom dve godine koje majka dobija za svako trece i naredno dete.naime za prvu godinu nisu trazili da platim dva puta doprinose a za drugu jesu. ista osoba jedno resenje a dva tumacenja sto po zakonu nije moguce ali ovde izgleda jeste.nadam se da ovo cita neko pravno obrazovan ili neko iz ove redakcije koji ce da se pozabavi ovim i uz medijsku kampanju natera nadlezne u ministarstvima da razjasne ove slucajeve jer to je na teritoriji cele srbije.hvala

Miki

pre 13 godina

Vise mi je MUKA i od Srba i od njihove vlasti.. Pa odakle vlast?? - birao narod, i oni su pre koju godinu jos sedeli ovde i davali komentare na blogovima a sad nam kroje kapu. Moje skromno misljenje je da mi lepo TREBA DA UKINEMO DRZAVU SRBIJU - DA JE PREDAMO NEKOM NA UPRAVU ALI NEKOM SASVIM DRUGACIJEM NPR. JAPANCIMA, PA KAD NISMO BRE SPOSOBNI DA IMAMO SVOJE PA I NE TREBA BRATE. Toliko

Зоран

pre 13 godina

Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?

Ми у САД не знамо шта је велфер, то ви у Канади знате.


Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

Није тачно, њих је прилично. Масу сам сретао по Америци. Ова што бела међу девет деце својих родитеља је низак слој. Шта мислиш како је она очувала својих деветоро пре 45 година? не знам, али да ли су обезбеђени или нису, углавном ДЕЦЕ ИМА.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...
(Vlada, 5. novembar 2010 17:37)

Па ја видим где су труднице обезбеђене, као Швадска, Финска, Данска, Немачка, тамо све бела куга. Овде труднице нису обезбеђене и има деце. Па ви бирајте. Само је на овима у Србији да бирају, ништа друго. Како ко воли, тако му је и тако ће му бити.

igorpl

pre 13 godina

Objasniću vam vrllo jednostavno kako je moguće da nešto pujtuje 1,5 godia od Beograda do Pirota ili gde već-
Računica je jasna imate 150000 zaposlenih po administracijama raznim viška i dok se ovaj papir progura kroz sve te ruke i dok se svi vrate sa bolovanja, godišnjeg... eto prođe 1,5 godina. A sećatese priča o giljotinama propisa, otpuštanja suvišne administracije..... I šta jeod toga bilo. Koliki su kriminalci kada su čak i MMMF uspeli da namaggarče sa ovom demagogijom i onda opet ništa nisu uradili. Ova je jako nepopulistička odluka koja kada bi se sprovela leteo bi i najbolji čovek sa vlasti a duže vreme ne bi se ponovo u stolicu vratio. To ovi vrlo dobro znaju i zato ništa od giljotine propisa i viškova u administraciji. A znate i sami da ti koji sede po kancelarijama vole da se prave važni, inteligentni i gazde, pa kada postoji neki problem šetaju vas kao govedo a sami nemaju pojma kako da ga reše jer ne čitaju propise, jer opet nemaju ni kada siroti jer treba sve te kafe popiti i pročitati dnevnu štampu, prepričati sinoćnu FARMu, VELIKOG BATU, KASANDRU.....
E moj glupi narode. Bela kuga će nas pojesti za manje od 1 veka. I još nešto da dodam. Kada je firma u pretplati PDV-a ima mogućnost da traži povbrat PDV-a a to onda nije dobro. Ko god da je tražio natrag PDV istog trenutka mu je zakucala PORESKA na vrata a onda znate šta sledi. E to je odnos Države prema građaninu i onima koji je finansiraju tj firmama.

budimir

pre 13 godina

Sestra mi ima dvojno drzavljanstvo.....porodila se kuci(u srbiji) a posto je drzavljanin i madjarske 36 meseci je dobijala 140€ !!!!! a to je 5040€ to je isteklo i posto nema radni odnos u HU sada dobija 50€ deciji dodatak.
Iskreno mi je zao sto se ovakve stvari dogadjaju u srbiji,traziti nazad pare! sramota!

Nickie_NS

pre 13 godina

Kakva banana republika, sada uzimaju od trudnica... Šta je sledeće??? Na prloeće će verovatno tražiti od dece da vrate igračke koje su dobili za Novu godinu i Božić...

Zapanjen

pre 13 godina

Sta reci, pa ovo samo u Srbiji moze da se desava... A ovde se kao borimo protiv bele kuge i siromastva, a na drugoj strani teramo privatnike da zatvaraju poslove ili da se odricu porodice... Katastrofa smo...

Predrag

pre 13 godina

Vazno je da se urade portreti propalih politicara u skupstini, da se to debelo plati, narod ce to sve platiti, pa ako nema, uzecemo od trudnica

Deki

pre 13 godina

Pa treba im para za portrete,mnogima se ne svidja pa ce da slikaju nove.

Otvarajte firme kao DOO i ne moye vam niko nista,kad vec drzava tako dozvoljava.

mvgr

pre 13 godina

SRAMOTA.
Za 30 godina ćemo postati manjina u svojoj zemlji a za 100 godina će o nama pričati o nerodu koji je ovde nekad živeo a za 200 godina niko više neće pričati o nama osim ako na iskopaju neku Tadićevu sliku ili sliku nekog poslanika iz skupštine. Možda budu rekli da nam je predsednik lep ???
Ne vraćaj im pare. Ugasi firmu daj im PIB i otvori pred njihovim očima firmu na muža ili nkog drugog. Budalama nikada nije DOSTA.
Država pustila kerove iz kaveza pa sada nemože da ih kontorliše.
Odvratno, ogavno,sramno,jadno, bedno,

dida

pre 13 godina

pa kako ih nije vise sramota znaci i da sam bolesna ja bi sada morala da zatvorim radnju, a sto je resenje stiglo kasno koje ZA TO KRIV? DA LI UPORAVA PRIHODA IKADA MOZE DA DOSTAVI RESENJA NA VREME-NIKADA DO SADA JOS TO NISU URADILI A PRIMAJU ODLICNE PLATE ZA TO STO RADE I KO IH IZDRZAVA OD CEGA IMAJU PLATE -PA OD MENE I MOG RINTACENJA.STA BI BILO KAD JA NE BI PLATILA PDV NA VREME RAZAPELI BI ME NA KRST A NJIMA TREBA 1.5 GODINA DA POSALJU RESENJA. SRAMOTA.
PRVOM PRILIKOM SVOJU RADNJU ZATVARAM ZAUVEK A NJIH NEK IZDRZAVAJU NEKE DRUGE BUDALE ILI VEC JEDNOM DA SE UJEDINE SVI PRIVATNICI I DA SE POBUNE.PA I ZA FIRMARINE STO SU NAM POVECALI ZA 100% U VREME KADA JE PAO PROMET ZA 30-40% PA KOJA DRZAVA TO RADI ?

Trotter

pre 13 godina

U ovoj državi ako se baviš privatnim biznisom a nisi član stranke ili nemaš neku zaštitu u organima(rođačku ili dr,)poreznici će te odrati ko zeca.

logika

pre 13 godina

Gospodjo, gledajte da otvorite firmu na nekog drugog za neophodne transakcije i da radite na crno koliko je god moguce...Zali boze novca koji dajete za poreze i doprinose!

Umrah Pah

pre 13 godina

Kada li smo prestali da budemo narod i postadosmo beslovesno krdo. Onda kada smo zaboravili principe ljudskosti.
Borislav Pekic,

ja jedino posle svega znam da nika vise necu glasati za ove za koje sam zadnji put glasao i dao im mogucnos da majkama ukidaju sredstava za zivot dok one podizu svoju odojcad. Toliko!

Galaktus

pre 13 godina

Ajde da ukinemo drzavu i sve ih bacimo u rudnike, pijace i narodne kuhinje... ili na berzu rada... stvarno, koji ce nam, samo zive od naseg poreza.

Vlada

pre 13 godina

Pera: "Zorane, ako se neveram kod vas u USA posle porodjaja zena dobije maksimalno tri meseca neplacenog, a onda date dete u jaslice, a to vas kosta simbolicnih hiljadu dolara svakog meseca. Blago vama u USA sa porezima. Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez."
(Pera, 5. novembar 2010 08:56)

Не само то, него у болници породиље остају 2, 3 дана и одмах напоље и обично одлазе одмах да раде. Има не мали број жена које прекидају посао на једно, 5, 6 година, чувају децу а само муж ради. После и оне крену да раде. За сво то време нема помоћи од државе. И могу ти рећи да је ретко ко испод два детета. Mаса има по 3 и више, знам једног 6 синова, и једну коај не ради, разведена и има деветоро. На питање од чега живи, каже да јој црква помаже а и она одради некад нешто за цркву.

(Зоран, 5. novembar 2010 13:46)
Zorane,
U kojoj drzavi u USA ti zivis?
Da li znas sta je wellfare?
Te zene koje ti spominjes koje ne rade po 5-6 godina (ili vise) da bi odgajale svoju decu su one ciji muzevi zaradjuju dovoljno da mogu sebi to da prisute, a njih je najvise do 5%.

80% onih koje ostaju s djecom nakon poroda ne mogu da nadju posao i zadovoljavaju se sredstvima koja primaju od"wellfare-a" - food stamps za hranu, cash grant za higijenske potrebe i eventualno telefon,i "Section 8" za pokrivanje stambenih troskova..
Ako si htio dsa govoris o zemlji u kojoj su trudnice i porodilje "obezbijedjene" ond to svakako nije USA. Cak sta vise...

Nikola

pre 13 godina

@Hallucinoman

Mada u svojim komentarima ne polemišem, ali tebi iskreno preporučujem da preispitaš sebe i svoje stavove kod neke stručne osobe.

Milan Nis

pre 13 godina

Dragi moji, naviknite se na to da zakon mora da se postuje i da ne moze da se sedi na dve stolice...dakle ili radis ili si na trudnickom...
(Rango, 5. novembar 2010 07:52)

ZENA NIJE RADILA,RADILA JE NJENA FIRMA,koja je prebacena na drugu osobu,procitaj tekst di kraja pre nego dones neki sud!
Sada bi po toj logici apsurda doprinose i poreze trebalo da plati 2 puta,sto je drzavi naravno OK!I DA NIJE TRUDNICA U PITANJU BILO BI SRAMOTA pored svih onih koje sede na dve,tri i pet stolica,primaju poslanicke i plate geadonacelnika,a povrh svega imaju vise privatnih kompanija,koje duguju milione za porez!

Momcilo Cipic

pre 13 godina

Drzava apsurda. 24 godine radim u privred i ovo je velika, velika sramota... gospoda ministri uzivaju u foteljama, rasipaju se pare, dele privilegije po upravnim odborima, a mi kao drustvo tonemo i moralno i materijalno

ovo je katastrofa

pre 13 godina

savet za vladu,svako ko ima decu neka plati po 130000 din po detetu,ali samo od sirotinje,plate su vam male a dece treba da vam se bahate u izobilju,treba da vas je stid i sramote

Vojvodjanin

pre 13 godina

Koja je ta drzava, koja ne moze da obezbedi da se svi propisi/zakoni primenjuju na citavoj (dosta maloj) teritoriji od istog datuma? I da je Pirot u drugoj galaksiji, lokalna administracija bi trebala da zna sta se dogadja u oblasti u kojoj 'rade' (i za sta dobijajau platu!)! A ako nisu znali - a nisu - onda ne moze za to niko drugi da odgovara osim njih samih! Cinjenica da ova jadna zena nije jedina, vec da ima brojnih slicnih zahteva od strane drzava (da se vrate pare) nije nikakav argument - naprotiv: dokaz da NEMA drzave! Postoji samo zloupotreba sluzbenog polozaja ('bice joj ukinut broj za privatni biznis ako ne vrati pare..!?!?!). SRAMOTA!

Jel' pravilo "ne poznavanje zakona te ne oslobadja od odogvornosti da ga se pridzavas" vazi i za ljude iz lokalne administracije iz Pirota i drzavnih sluzbi - ili je to samo princip koji se koristi kada treba kazniti obicnog smrtnika?

Dobro je jedan 'politicar' rekao/savetovao onomad: 'Nemojte ocekivati nikakvu pomoc od drzave u ovim teskim vremenima...vec se sami snalazite?!"

Pa sta ce nas drzava onda?!

cudo nevidjeno

pre 13 godina

Nego sta nego da vrati novac! Od cega bi se inace kupovala luxuzna vozila za nase glavonje, placali sateliti, odstete od MILION DOLARA americkim studentima prebijenim od strane naseg bilmeza, avioni, kamioni...Igrom slucaja sam u Italiji zadnjih nekoliko meseci i kad vidim kako kod njih sve funkcionise i kakvi su uslovi za rad prosto mi je gadno i povraca mi se kad pomislim gde se vracam. Nekada smo bili lopovska drzava ali se bar znalo ko sme da krade a sada je toliko pijavica nakaceno na arterije drzave da ona to jednostavno vise ne moze da podnese. Jednostavno je pocela da puca po svim savovima. Postalo je neizdrzivo. Ja se kao obican gradjanin osecam ponizeno i postidjeno zbog ovakvih i sl. slucejeva i reci cu nesto sto sam mislio da nikad necu reci: SRAMOTA ME JE OD SAMOG SEBE I OD DRUGIH DA KAZEM DA SAM IZ SRBIJE.

Milica

pre 13 godina

Majo, imas moju potpunu podrsku u borbi protiv drzavne birokratije i gluposti. Mene ceka ista borba i ja nemam nameru da zbog njihovih hirova zatvorim firmu i da rusim ugled koji godinama sticem. Ako se nesto protiv ovoga preduzme, bez ikakve grize savesti cu raditi na crno, i primicu radnike, jer vidim da je to najbolji moguci nacin da se borim protiv GLUPIH zakona.

MikiBg

pre 13 godina

@mvgr
Da, pričaće o nama kao o NERADU koji je nekad ovde živeo. Štamparska greška nije slučajna.

Kako nam je država revnosna i drži se zakona kad su u pitanju firme i pojedinci bez političke zaštite. Kad će tajkunima i partijskim službenicima da budu naplaćeni porezi, doprinosi, dugovanja...?

Bojan Ignjatović

pre 13 godina

Isti problem ima moja supruga, pre par dana sam dobio usmeno obaveštenje iz PU Niš da je obustavljena prinudna naplata po opomenama koje su stigle porodiljama na ime ovog spornog duga za doprinose, pa očekujemo da se ovaj problem reši pozitivno. E-mail adresa za preduzetnike koji imaju isti problem, da pokušamo da ga rešimo zajedno:ignjatovicb@yahoo.com

Зоран

pre 13 godina

Al nebrini ljubaznoscu Americke Radiklane Stranke ili kako ih vi iz miloste zovete GOP od nove godine ce da ti skoci porez

Пријатељу, Обама се залаже да и ко не ради има осигурање као онај који ради. Ко ће то да плати Америма? Да неће Србија? Платиће онај који ради. А како? Па кроз порез. Толико о повећању пореза код Републиканаца.

Зоран

pre 13 godina

Свака част женама које у Србији после трудноће раде и поред социјале. Ви имате своје ја, нећете милсотињу и желите више. Држава вас учи да не радите делећи вам по које зрно само да гласате за њих. Кад би таквих било више, а не да чакеју помоћ од нас напољу, од ММФ-а, од Русије или Кине МНОГО би нам било боље. И вама тамо, и нама овамо.

Smisao

pre 13 godina

Histericnom Kanadjaninu: U Francuskoj i Andjelina Zoli ima pravo na pomoc za dete. Sumnjam da se ide u zatvor ako se dopunski radi na trudnickom bolovanju igde osim u Srbiji.

Običan posmatrač

pre 13 godina

Lepo je što većina komentatora brani interese trudnica i porodilja preduzetnica. Uz to ima manje više valjane argumente o propustima države i opasnosti "bele kuge". Nevolja je što niko od njih ne pomenu čitave generacije devojaka i mladih žena koje uopšte nemaju šanse da se zaposle, zadrže posao ili dobijaju pomenute naknade kod privatnika bilo kog da su pola.Radno zakonodavstvo, i stvarna moć preduzetnika, su upereni protiv te armije (ne)radnica koje nemaju prilike niti da zasnuju porodicu, a rađanje i podizanje dece ne plaća ni država ni privatni preduzetnik. Ako imaju sreću da im pomogne porodica odlučuju se na kasno rađanje i najčešće jedno dete.To znači da i među trudnicama i porodiljama postoje velike 8klasne) nejednakosti. Neke su trudnice "jednakije od jednakih", kao među preduzetnicama tako i među nezaposlenim ženama.

užasnuta

pre 13 godina

Prvi put za 11 godina koliko imam svoju privatnu radnju žalim što nisam radila na crno. Nijednom nisam otišla kod državnog lekara za 11 godina iako redovno uplaćujem zdravstveno osiguranje. Ne bi me čudilo da uskoro neko propiše uredbu da žene vlasnici privatnih radnji moraju same da plate punu cenu porođaja.

Umesto da se podstiče natalitet i privatno preduzetništvo radi se na tome da se deca rađaju sve manje i da mali privatnici zatvaraju svoje radnje. Već jedva preživljavamo iako smo uložili ogromna sredstva za otvaranje radnji. Da ne plaćamo redovno doprinose, poreze, takse... ova država ne bi imala budžet jer veliki privatnici prećutnim odobravanjem države ništa ne plaćaju, a državne firme i javna preduzeća to čine samo fiktivno jer se sve troši na previsoke plate koje ova država nije zaradila.

Od čega ćete živeti kad svi mali privatnici zatvore svoje radnje?! Od koga ćete da otimate teškom mukom zarađen novac?!

Зоран

pre 13 godina

Перо, кад год двоје раде у Волмарту у САД не морају да бригају за основне ствари. Значи: Двоја кола, плаћају кирију и храну. Дете, наравно, нека државна школа, лошија. Гледам ја то стално око себе. А ствари за децу су смешно јефтине, али СМЕШНО у односу на Србију где су плате 4 пута мање а цене више, некад и дупло.Имаш кирију од 500 долара, а имаш и од 2500 долара. Па колики ти губер, толико се простри. Америка уопште нема потребу з авеликом социјалом. Тако је прављен систем да за сваког ко мало хоће да мрдне дупетом неће да умре од глади. Е за више, брате, шта да ти радим, учи, ради, размишљај.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

Interesantne su mi ove diskusije oko socijalnog sistema u USA,jer je on tamo
prilicno los,ali se kod nas neprestano o njemu,i uopste o USA, mnogo hvali?! Valjda nam je Evropa,za nase ambicije,pre
malena,a pritom je mnogo,mnogo
socijalno pravednija!

Diana nesalomiva :)

pre 13 godina

Pa mora da vrati pare, odakle da namaknem pare koje sam oprostila Miskovicu 120.000.000 eur od prodaje Delta maxija na ime poreza koji drugi placaju, rekla bi nasa ministarka finansija. jure porodilje, a MM se javno oslobadja poreza na kapitalnu dobit. Sramota.

Lazar

pre 13 godina

Ovo je na neki način povezano sa tekstom...
U trenutku kada je otišla na porodiljsko, moja žena je bila zaposlena na određeno vreme. Taj ugovor joj je brzo istekao (mesec - dva nakon porođaja), a sa njim i pravo da dobija porodiljsko. Da je bila nezaposlena (ili stalno zaposlena), dobijala bi pomoć godinu dana. Pošto nam to nije bilo logično, uporno smo dosađivali kojekakvim ljudima u administraciji, pa je joj je porodiljsko, bez objašnjenja (nikakvog novog tumačenja zakona nije bilo), ipak produženo.
Znači, sve zavisi od dobre volje nekog birokrate.

A posle... žena je morala da ide svaki mesec u zavod da overava onaj njihov kartončić. I zamalo da ponovo sva prava izgubi jer je tri puta odbila posao (zamena za nekoga u školi - posao od 2 nedelje). Nije bitno što ide porodiljsko odsustvo - ako te zavod negde pošalje, moraš tamo i da odeš.

Možda trudnice i imaju previše prava - ne znam. Ali zašto onda praviti celu tu farsu sa borbom protiv "bele kuge"? Može se lepo reći: nema novca, nema porodiljskog i kraj.

Za kraj: u to vreme u Beogradu su trudnice dobijale 100% (država 65% i grad ostatak). U ostalim gradovima 65%. To je baš ravnopravno :-)

Olja BB

pre 13 godina

Ovo je jedna velika sramota sta se radi u ovoj drzavi.Ja sam se nasla u istom problemu mene uprava prihoda duzi da vratim pare od porodiljskog bolovanja zato sto mi je radnja radila a imam radnika kome placam sve obaveze pre par meseci sam dobila potvrdu da nista nedugujem i overila knjizice a pre neki dan kad sam otisla po potvrdu kazu da dugujem za godinu dana ....zasto su mi dozvolili bolovanje ako sad traze da im vratim zasto odma nisu rekli da odjavim radnju ovo je jedna velika bruka i sramota

nale2

pre 13 godina

Preduzetnik sam od 96,imam problem kao i vecina trudnica ali nisam znala da mi preduzetnici od kojih ova drzava zivi nesmemo da se porodimo,nesmemo ne daj boze na operaciju itd.Samo jedno kratko pitanje za porodilje i trudnice koje su na Budzetu(koji mi punimo)HOCE LI I ONE VRATITI NOVAC???A mi sto smo svoje ulozili,sto se borimo da opstanemo u ovom haosu,sto i mi treba da zivimo u starosti od neke jadne penzije nas neka gaze,dok nase Budzetske dame uzivaju svu privilegiju i jos prave dobar prosek za penziju.I da, nemam ja nista protiv njih al nek nas ostave na miru i dokle cemo vise cutati i trpeti ovu diskriminaciju?

zorica

pre 12 godina

Setite se onih trudnica koje su 2009 godine ostale bez porodiljskog koje su ostvarile po starom zakonu,drzava je promenila zakon preko noci bez najave i pocela odmah da ga primenjuje zenama su vracene knjizice sa biroa pred porodjaj i receno im je da traze posao neke su imale po petnaest godina staza pa ostale bez posla,niko im nije priskocio u pomoc a trazile su tu pomoc na sve strane