Škundrić: Imamo najjeftiniju struju

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kaže da Srbija još uvek ima najnižu cenu električne energije u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2010.

17:58

Default images

On ocenjuje da je to "dobro za korisnike električne energije, ali ne i za proizvođače".

Škundrić je napomenuo da će se novom cenovnom politikom isto obezbediti i u narednim godinama, što je od neposrednog značaja za buduće investicije.

Ministar energetike kaže da bi, ukoliko se realizuju svi projekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izbora za koje je vlada izdala dozvole, u toj oblasti bile investirane dve milijarde evra.

Škundrić je kazao da u Srbiji još ima dovoljno mogućnosti za ulaganja u obnovljive izvore energije, a posebno u biomasu koja čini 64 odsto obnovljivih izvora energije zemlje.

On je kao neiskorišćeni potencijal istakao komunalni otpad u koji do sada nije bilo očekivanih i potrebnih ulaganja za pretvaranje u biomasu, da bi se kasnije iz njega dobila električna energija.

Ministar je kazao da bi u gasni sektor trebalo u narednih pet godina uložiti dve milijarde evra a u naftni sektor milijardu evra, od čega 560 miliona evra u Rafineriju nafte u Pančevu.

Škundrić je rekao da ove godine očekuje rast energetskog sektora veći od tri procenta. On je rekao da je energetski sektor pokazao veliku vitalnost u periodu ekonomske krize, da je umanjio njen ukupan negativni efekat na privredu Srbije i doprineo povećanju celokupnog privrednog rasta zemlje.

On je predočio da se ulažu ogromni napori da se unapredi i revitalizuje energetski sistem u Srbiji i da je u proteklom periodu iz sopstvenih akumuliranih sredstava uloženo između 350 i 500 miliona evra u tekuće održavanje i revitalizaciju.

Cena grejanja u nadležnosti lokalnih samouprava

Komentarišući odluku o poskupljenju grejanja, ministar Škundrić kaže da je cena grejanja u nadležnosti lokalnih samouprava a ne vlade. On dodaje da je postojala potreba da se cena grejanja usaglasi sa cenom energenata jer su postojali dispariteti u tom odnosu.

On je istakao da se to poskupljenje odnosi na jednu trećinu gradjana koji se greju posredstvom daljinskih sistema grejanja, dok ostale dve trećine izmiruju svoje troškove u zavisnosti koliko energenata potroše.

Škundrić je rekao da nije radio analizu i da ne može da kaže koliko je grejanje trebalo da poskupi. Dodao je da je nova metodologija za obračun cene goriva završena i da sve lokalne samouprave koje žele da je koriste mogu to da učine.

On je kazao da je država stvorila pravni okvir i mogućnosti da se obezbede potrebni bilansi energenata za predstojeću zimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: