Kragujevac postaje "srpski Detriot"

Investicija od milijardu evra sprema se za Srbiju, rekao je Serđo Markjone, prvi čovek torinskog automobilskog giganta Fijata.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 23.07.2010.

00:10

Default images

On kaže da će Evropska investiciona banka dati 400 miliona, vlada u Beogradu uložiće 250 miliona evra, a ostatak će biti investicija Fijata.

Predsednik Fijata Serđo Markione kaže da ta kompanija proizvodnju novih modela „fijata ideje“ i „lanče muze“ prebacuje u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Markione je rekao da će novo Fijatovo postrojenje u bivšoj Jugoslaviji početi odmah sa radom i proizvodiće model klase L0, predviđen u dve verzije, u količini od 190.000 automobila godišnje. Najava proizvodnje ovog novog Fijatovog vozila u Srbiji je uzburkala javno mnjenje na Apeninskom poluostrvu, jer će taj model automatski zameniti proizvodnju modela „multipla”, „muza” i „idea” koji se trenutno proizvode u najvažnijoj Fijatovoj fabrici u Italiji – Mirafjori.

"Da nije bilo problema, da je sindikat bio ozbiljan i svestan važnosti projekta, posla koji radimo i ciljeva koje želimo da ostvarimo, L0 bi se proizvodio u Italiji", rekao je prvi čovek Fijata i dodao da "Fijat ne može nepotrebno rizikovati kad su u pitanju italijanska postrojenja: moramo biti u stanju da proizvodimo automobile i da pri tom nemamo prekide u proizvodnji".

„Italijanski deo automobilske kuće bio je jedini koji nije postigao zaradu u prethodnoj godini. Ja se ne bavim politikom već automobilima i mislim da je neophodno shvatiti razliku između anarhije i demokratije. Može 10 odsto fabrike da bude nesaglasno, ali proizvodnja mora biti uvek stopostotna”, rekao je Markione.

Proizvodnja kreće 2012. godine

Serijska proizvodnja dva nova Fijatova automobila u Kragujevcu počeće početkom 2012. godine, kaže zamenik kragujevačkog gradonačelnika Nebojša Zdravković i dodaje da će se godišnje proizvoditi ukupno 200.000 komada dva nova modela za evropsko tržište.
Prema rečima Zdravkovića, radi se o dva potpuno nova modela modela i oba će biti bazirana na platformi automobila "punto evo".

"Radiće se jedan gradski automobil sa pet vrata, a drugi mini ven sa sedam sedišta koji će praktično biti po uzoru na 'opel zafiru' ili 'sitroen pikaso'", rekao je Zdravković i naveo da probna proizvodnja treba da počne krajem 2011. godine, a serijska početkom 2012. godine.

Fijat u Kragujevcu će uz dva nova modela nastaviti, kako je rekao, proizvodnju "punta 188", kojih bi, prema planu, u 2010. trebalo da sa traka siđe 20.0000 komada.

Prema rečima Zdravkovića, odlukom uprave italijanskog Fijata da u Kragujevcu proizvodi dva nova modela vozila, Kragujevac će "definitivno postati pravi srpski Detroit" i imaće jednu od najboljih Fijatovih fabrika u svetu.

Kako je saopšteno, dosadašnje investicije u fabriku Fijat automobili Srbija "prešle su 150 miliona evra, a u 2010. godini biće i veće".

Sada se izvode radovi na rekonstrukciji 100.000 kvadratnih metara podova, 400.000 kvadrata krovova, a u toku je nabavka nove farbare, opreme i mašina za liniju koja se priprema za prototipsku proizvodnju novih modela naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: