Srbija

Sreda, 21.07.2010.

18:55

Srpski "fijat idea" i "lanča muza"

Kompanija Fijat će od kraja 2011. godine proizvoditi u fabrici u Kragujevcu dva nova modela - nove verzije automobla "fijat idea" i "lanča muza".

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predsednik Upravnog odbora italijanskog Fiat-a Serdjo Markjone to je objavio na konferenciji povodom tromesečnog bilansa Grupacije.

Dva monovolumenska vozila, koji se trenutno proizvode u fabrici Mirafjori u Torinu, pripadaju klasi "L 0", napravljeni su na platformi "punto evo", a proizvodiće se s raznim verzijama motora i s pet ili sedam sedišta.

Rukovodstvo Zastave je odluku Fijata ocenilo kao potvrdu da se dogovoreno sa italijanskim partnerima sprovodi. "Odluka Fijata o tome da se u Kragujevcu proizvode dva nova modela sa raznim verzijama motora, automobili sa pet i sedam sedišta, jeste potvrda svega onoga što smo do sada govorili i objašnjavali", kaže predsednik Upravnog odbora grupe "Zastava vozila" Aleksandar Ljubić. Ocenjujući da je Fijat obeledanjivanjem te odluke demantovao i razne spekulacije da se projekat odlaže, Ljubić je rekao da se "realizuje sve što je bilo zacrtano".

"U fabrici automobila u Kragujevcu u toku je sanacija fabričkih hala i drugih objekata i početkom naredne godine počeće da pristize i da se instalira nova oprema za proizvodnju, sada već znamo i kojih automobila", rekao je Ljubić.

On je podsetio na ranije dogovoren plan da se u prvoj fazi u Kragujevcu proizvodi 200.000 automobila, a drugoj 300.000, koji će se prodavati na tržištima zemalja Evropske unije.

"Saopštavanje odluke o tome koji će se modeli proizvoditi u Kragujevcu je praktično znak da će Fijat ozbiljnije investirati u Zastavu, a to je nešto na šta se obavezao da realizuje do kraja 2011. godine", rekao je generalni direktor grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević.

Radojević nije želeo da analizira modele koji će se proizvoditi u Kragujevcu, ali je naglasio da je bitno da se oni proizvode u Kragujevcu i da budu konkurentni na evropskom, pa i svetskom tržištu.

Iz Kragujevca sada stiže "punto"

Fijat i država Srbija su u jesen 2008. godine potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju koji, kako je tada najavljivano, predvidja proizvodnju potpuno dva nova modela automobila do kraja 2010. godine u Kragujevcu, ali je početak proizvodnje odložen zbog ekonomske krize.

Prvobitno je bilo navedeno da FIjat krenuti sa proizvodnjom vozila iz A klase, malim gradskim automobilom, i nešto većim modelom iz B klase. Ipak, mediji su preneli da je zbog krize i saradnje Fijata sa Krajslerom taj plan izmenjen, pa će Fijat krenuti sa modelom B klase namenjenom pre svega tržištu jugoistočne Evrope i sa velikom verovatnoćom da će se sa redizajniranom oznakom Krajslera izvoziti i na tržište SAD.
Strateški ugovor, kako je 2008. saopšteno, predviđa i ulaganja Fijata od 700 miliona evra i otvaranje velikog broja radnih mesta u kragujevačkoj fabrici, ali i kod kooperanata.

Četiri meseca po potpisivanju strateškog ugovora, januara 2009. godine, u Torinu je potpisan još jedan ugovor, kojim je definisano da se u Kragujevcu od delova iz Italije, montira "punto". Njegova realizacija je počela u aprilu te godine.

Na montaži "punta" radi oko 1.000 radnika koji su zaposleni u srpsko-italijanskoj firmi "Fijat automobili Srbija", dok oko 1.600 radnika na platnom spisku "Zastava automobila" čeka zaposlenje u novoformiranoj firmi.

Tih 1.600 radnika se organizovano, na rad u trajanju po sedam dana, angažuju na poslovima izmeštanja stare opreme i sanaciji fabrike, kako bi nešto radili i dobijali 80 odsto od mesečne zarade koju bi dobijali da rade ceo mesec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: