Škundrić:Ozbiljno se razmišlja o NE

U Vladi Srbije ozbiljno se razmišlja o gradnji zajedničke nuklearne elektrane sa Bugarskom, izjavio je srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.07.2010.

13:31

Default images

On kaže da lično nema ništa protiv te ideje i dodao da bi izgradnjom zajedničke nuklearke u Bugarskoj, struja u Srbiji bila jeftinija.

Time bi se Srbija bolje pozicionirala u elektroenergetskom sistemu evropskih zemalja, rekao je Škundrić.

Predlog Srbiji da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj izneo je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posete Srbiji 26. aprila ove godine, nakon čega je Škundrić razgovarao sa partnerima u Kini o mogućoj kreditnoj podršci za to učešće.

Bugarska nema novac za reaktor

Inače Bugarska nije obezbedila sredstva za kupovinu prvog reaktora za izgradnju druge bugraske nuklearne centrale “Belene”, izjavio je ministar finansija Simeon Đankov.

Prvi reaktor, koji je od ruske kompanije “Atomstrojeksport” (ASE) poručila država preko Nacionalne elektronergetske kompanije (NEK) košta 280 miliona evra, a transfer sredstava treba da bude obavljen u septembru.

“Tih para u državnoj kasi nema i vlada radi danonoćno kako bi došlo do promena u ovoj fazi, odnosno da Bugarska ne plati ovaj iznos”, naglasio je ministar Đankov.

Prema njegovim rečima, u slučaju da je Rusija proizvela reatkor, onda će se stvoriti dug po sporazumu.
Bugarski premijer Bojko Borisov upozorio je da njegovi prethodnici, koji su potpisali sporazum, nisu mislili odakle će naći novac. On je dodao da će se do septrembra tražiti evropski investitor za sufinansiranje nuklearne centrale.

Bugarska je preko NEK-a početkom 2008. godine sa ruskim “Atomstrojeksportom”, koji je pobedio na tenderu, potpisala sporazum o izgradnji druge nuklerane centrale “Belene”. Ugovorom je predviđena i isporuka opreme. Do sada su potpisana osam aneksa za prolongiranje realizacije sporazuma.

Prema srorazumu NEK treba da obezbedi finansiranje projekta, dok ne bude izabran strateški investitor i urađena finansijska struktura projekta.

Istovremeno i “Atomstrojeksport” duguje NEK-z zbog otkupljene stare demontirane opreme, zaostale od zastarelog projekta izgradnje centrale, koji je s kraja 80-tih godina prošlog veka.

“Belene” bi prema projektu bila sastavljena od dva hiljadumegavatna reaktora čija je ukupna cena 560 miliona evra. Bugarski mediji pišu danas, pozivajući se na svoje izvore da je izgradnja jednog od njih počela početkom ove godine, i da obaveze prema “Atomstrojekportu” do septembra neće preći sto miliona evra.

Vrednost ugovora koji su potpisali NEK i ASE iznosi blizu četiri milijardi evra, a predviđa izgradnju tkv. nukleratnog ostrva po sistemu ključ u ruke, razradu tehnologije, isporuku dva reaktora od po 1.000 megavata i montiranje opreme u samoj centrali.

U cenu ne ulazi izgradnja podstanice i njeno povezivanje sa energetskom mrežom, što se prema stručnjacima procenju na još oko dve milijarde evra.

Izgradnja, međutim, može poskupeti na osnovu inflacije i drugih kriterijuma, koje NEK i ASE ne mogu da predvide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: