Bajatović: Gas treba da poskupi 15%

U ovom momentu gas u Srbiji bi trebalo da poskupi 15 odsto, ali odluku o tome donosi vlada Srbije, izjavio je za B92 direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

09:25

Default images

Bajatović je objasnio da "gas treba da poskupi zbog jačanja evra i dolara u odnosu na dinar" i dodao da krajnju odluku o poskupljenju tog energenta donosi Vlada Srbije.

On je naveo da na cenu gasa utiče jačanje dolara na svetskom tržištu. Bajatović kaže i da će Srbijagas izaći iz dugova i uskoro vredeti dve milijarde evra.

"Ovde je ogroman problem što je dolar kad smo startovali grejnu sezonu prošle godine bio 61 dinar a sad je 88 dinara. Mi se ovde svi obaziremo na evro a porast dolara u odnosu na evro je velik. Mi prodajemo za dinare i prema tome, svaka mogućnost da se zadrži poskupljenje cene gasa porastom dolara i deviznog kursa je praktično obesmišljena", kaže on.

Bajatović je rekao da gasa za potrošače u Srbiji ima dovoljno, ali da je pitanje da li taj gas može da se plati, s obzirom da potrošači trenutno Srbijagasu duguju oko 20 milijardi dinara.

On je najavio da će prva tranša od 50 miliona evra, od ukupno 150 miliona evra kredita koji je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila Srbijagasu, biti povučena za kupovinu gasa, odnosno za podržavanje tekuće likvidnosti kompanije.

Iako Srbijagas trenutno beleži gubitak od 170 miliona evra, Bajatović veruje da će ta kompanija, posle restrukturiranja, do 2014. godine vredeti čak dve milijarde evra. Za gubitke, kaže, nije kriv menadžment kompanije.

"Preduzeće će biti podeljeno na kćerke firme koje će biti nadležne za transport, trgovinu, skladištenje gasa i upravljanje sistemom. Tu će se ići na dokapitalizaciju, nećemo prodavati delatnosti nego ćemo tražiti strateške partnere, koje će u te delatnosti ulagati, kako bi povećali vrednost preduzeća", rekao je Bajatović.

Srbija će imati dovoljno gasa

Bajatović je dodao da je 70 miliona evra iz kredita EBRD namenjeno za izgradnju novog skladišta gasa u Banatskom Itebeju, kapaciteta jednu milijardu metara kubnih gasa.

Uz postojanje dva skladišta gasa u Srbiji i uz potpuno uređeno tržište gasa, mogli bi na domaćem gasnom tržištu u budućnosti da se pojave i neki drugi igrači osim Srbijagasa, kazao je on.

Govoreci o modernizaciji skladišta Banatski dvor, Bajatović je najavio da će od septembra, i posle montiranja novog kompresora, početi utiskivanje oko tri miliona metara kubnih gasa dnevno u to skladište i da će utiskivanje u tom kapacitetu biti obavljeno u periodu od 90 dana.

Direktor Srbijagasa je dodao da će za zimsku sezonu u Banatskom dvoru biti obezbeđeno 400 miliona metara kubnih gasa, čime bi srpsko tržište moglo da podmiri svoje osnovne potrebe za gasom u periodu od 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: