Srbija

Sreda, 12.05.2010.

15:43

Odluka o sukobu interesa za Telekom

Komisija za javnu nabavku usluge savetnika u prodaji akcija Telekoma Srbije proceniće postoji li sukob interesa konzorcijuma „Sitigrup global marakets“.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Konzorcijum predvođen američkom Sitigrupom je jedini dostavio ponudu za privatizacionog savetnika Telekoma, čije tehnički deo je otvoren pre dva dana i trebalo bi da bude ocenjen u roku od 15 dana.

"Komisija je od početka bila svesna činjenice da postoji mogućnost da se potencijalni ponuđači mogu naći u sukobu interesa i zbog toga je konkursnom dokumentacijom regulisala na tri mesta pitanje sukoba interesa", naveo je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić, koji je predsednik Radne grupe za prodaju dela akcija Telekoma u svojini države. On je istakao da će Komisija u okviru ukupne ocene jedinog ponuđača procenjivati i da li postoji sukob interesa. "Ako Komisija utvrdi da se u ponudi radi o sukobu interesa javnost će o tome odmah biti obaveštena", rekao je Ilić.

Tenderskom dokumentacijom je, između ostalog, precizirano da će "izabrani konsultant dati profesionalan, objektivan i nepristrasan savet, i usvakom trenutku će štititi interese naručioca, bez obzira na budući rad, i striktno će izbegavati sukobe sa drugim zadacima ili svojim sopstvenim poslovnim interesima".

Navedeno je da izabrani konsultant, podizvođači, članovi konzorcijuma i njihovo osoblje, kao i sa njima povezana lica, ne mogu za vreme trajanja ugovora o premetnoj nabaci i u periodu od dve godine nakon isteka ili raskida ugovora, ili u periodu od jedne godine od dana zaključenja transakcije, da nastupaju kao kupci akcija Telekoma ili savetuju potencijalnog kupca.

Jedna ponuda nije iznenađenje

Ilić je ranije rekao da nije iznenađen što je stigla samo jedna ponuda za savetnika u privatizaciji drzavnog udele u Telekomu i da je očekivao da će stići najviše tri ponude. Kako je objasnio, veći broj ponuda se nije mogao očekivati zbog procenjene vrednost javne nabavke te usluga i uslova koje su morali da ispune potencijalni ponuđači.

Ministarstvo finansija je predložilo da naknada izabranom savetniku bude do jedan odsto od ostvarene kupoprodajne cene akcija Telekoma koje se prodaju, ali je Vlada Srbije odlučila da ta naknada bude do 0,2 odsto.

Nastojalo da se, kako je istakao Ilić, "da se izabere najkvalitetniji ponuđač koji će omogućiti ne da se, kako je u javnosti bilo nekih mišljenja, po svaku cenu proda deo akcija Telekoma u vlasništvu države, već da se postignu najbolji mogući tržišni uslovi u toj za zemlju od izuzetnog značaja, transakciji".

Matićeva: Rok kratak, procenat premali

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da je na tenderu za savetnika za privatizaciji Telekoma stigla jedna ponuda jer je rok bio kratak, a procenat koji bi dobio možda nedovoljan.

"Sitigrup global markets već savetuje Telekom tako da već imaju podatke i za njih je to povoljnije nego za druge firme", kazala je Matićeva

Povodom ocena da je američka kompanija, koja se prijavila na tenderu u konfliktu interesa, jer je koorporativni broker Dojče telekoma, koji važi za najozbiljnijeg potencijalnog kupca, Matićeva je kazala da u "pozivu nisu postojale ograničenja da li savetnik može biti savetnik ovome ili onome".

"Ne znam da li sad možemo da se pozivamo na to. Od velikih investicionih banaka većina njih konsultuje nekog telekomunikacionog operatora i po tom principu nijednog od nih ne bismo mogli angažovati jer ne znamo ko će se javiti na tenderu", kazala je ministarka telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: