Korejska Jura gradi fabriku u Nišu

Korejska kompanija Jura namerava da u Nišu izgradi novu fabriku za proizvodnju elektroinstalacija za auto-industriju i zaposli najmanje 1.500 radnika.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.04.2010.

08:50

Default images

Posle fabrike u Kragujevcu Korejci su se odlučili da u Nišu naprave fabriku za proizvodnju elektroinstalacija za auto-industriju, a planirano je ulaganje od 10 miliona evra. Dogovoreno je da grad Niš ustupi zemljište u industrijskoj zoni. Posle mnogo godina “tapkanja” u mestu i propadanja proizvodnje, ovo će biti prva velika investicija u industriju ovog grada.

Projekat izgradnje nove fabrike vredan je 10 miliona evra i u planu je otvaranje 1.500 novih radnih mesta. Kako je najavljeno, preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza iz Srbije (SIEPA) biće dato 5.000 evra po svakom novootovrenom radnom mestu u toj fabrici.

U Ministarstvu ekonomije, spreman je i novi program za oživljavanje velikih industrijski devastiranih gradova poput Niša. „Niš je ’crna rupa’ na investicionoj mapi Srbije, koji je doživeo deindustrijalizaciju, a ovo je jedan od načina da se privuku ulagači, oživi proizvodnja i poveća zaposlenost. Plan je da takve stimulacije dobiju investitori u gradovima poput Niša i Zaječara, a tek treba da se definiše koji još gradovi dolaze u obzir“, ističu u Ministarstvu ekonomije.

U Ministarstvu ukazuju da bi sprovođenje ovog programa moglo da privuče za sada samo zainteresovane investitore iz auto-industrije. Najavljeno je da bi Fijat u Nišu trebalo da počne gradnju fabrike za reparaciju motora, a pregovara se sa još nekoliko poznatih imena iz ove grane industrije.

Jura je jedan od svetskih lidera u proizvodnji sistema za elektronsku distribuciju za automobilsku industriju. Kompanija ukupno zapošljava više od 50.000 ljudi, a u 2009. godini ostvarila je promet od oko 700 miliona evra na nivou cele grupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: