Porezi na zarade su dovoljno niski

Porez na zarade je dovoljno nizak i dodatno oporezivanje ne može da bude urađeno bez reforme socijalnih doprinosa, kaže ekonomista Milica Bisić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

09:33

Default images

Profesor na fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Milica Bisić kaže da buduća poreska reforma, koja ima za cilj rasterećenje zarada, bolju naplatu prihoda i smanjenje sive ekonomije ne može biti učinjena bez reforme sistema socijalnih doprinosa.

"Da bismo mogli da imamo reformu koja bi imala značajan uticaj na smanjenje troškova rada, ne možemo je sprovesti kroz poreski sistem, već moramo da reformišemo sistem socijalnog osiguranja", kaže Bisićeva.

U planu poreske reforme došlo je do nesuglasica između ministra ekonomije Mlađana Dinkića i ministarke finansija Dijane Dragutinović. Milica Bisić, kaže da se i jedan i drugi plan slažu u delu povećanja poreza na potrošnju i smanjivanja poreskog opterećenja zarada, ali da se razlikuju u proceni neophodnog iznosa koji bi trebalo da bude nadoknađen zbog tog smanjenja, kao i u predloženom načinu smanjenja.

“Kod ministra Dinkića se predlaže da se smanji porez na zarade na 10 odsto, dok ministarka Dragutinović predlaže da se u suštini potpuno izmeni način oporezivanja zarada, tako što bi se poreska stopa povećala na 20 odsto, ali bi se povećao i neoporezivi deo na 16.500 dinara”, kaže Bisićeva.

Ona tvrdi da ukidanje poreza na zdravstvo i njegovo finansiranje kroz opšti budžet apsolutno zahteva reformu sistema zdravstvenog osiguranja i veliko je pitanje da li bi taj sistem trošio više ili manje nego do sada.

“Nisam sigurna da povećanjem PDV-a treba finansirati zdravstveni sistem kakav je sada, a sada je u pometnji. U načelu bi bilo dobro da se smanji opterećenje rada kao resursa, ali je za to potrebna reforma sistema socijalnog osiguranja, a ne poreska reforma, jer je porez već nizak”. ističe Bisićeva.

Ministarka Dragutinović je rekla da bi se ukidanje zdravstvenog doprinosa nadoknadilo povećanjem PDV-a, ali Bisićeva kaže da to nije samo pitanje novca, već pitanje prava.

“Vi sada imate pravo na zdravstvene usluge kada ste platili svoj doprinos. A kada se bude plaćalo iz poreza, pitanje je na koji način će se određivati ko će i koliko zdravstvenih usluga dobijati. Vi sada načelno ne možete da dobijete zdravstvenu uslugu, ako niste platili doprinos i overili knjižicu, a PDV plaćamo svi kada kupujemo. Zato je prvo potrebno da se uradi reforma zdravstvenog osiguranja. Ako pređete na takav sistem, pitanje je da li bi troškovi bili isti, manji ili veći. Potrebno je da se prethodno uradi analiza”, objašnjava Bisićeva.

Što se povećanja PDV-a tiče, prema njenim rečima, postoje mnogo bolji načini upotrebe nego da se PDV koristi za finansiranje neefikasnog zdravstvenog sistema.

“Obrazloženje za povećanje PDV-a na 22 odsto jeste da je to prihodno neutralno, kako bi zdravstveni sistem, kakav je sad, mogao da nastavi da se finansira. Budući da je to upotreba novca u svrhu za koju ne verujem da bi trebalo da se koristi, zato što mi ne znamo šta je u suštini unutar tog sistema”, kaže Bisićeva i dodaje da je to isto “kao kad svi mi plaćamo nešto, a ne znamo šta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: