Mrkonjić: Nema radnika Alpine

Radovi kasne, a na gradilištu kod Beške nema radnika. Rok teče i nije mi jasno kako Alpina planira da ispoštuje ugovorene obaveze, kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.01.2010.

16:00

Default images

“Slična je situacija i na drugom lotu koji je ta kompanija dobila na tenderu jer radnike nismo zatekli ni na trasi magistrale od Kokinog Broda do Nove Varoši”, dodaje ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Iako je konzorcijum domaćih firmi sa Mostogradnjom na čelu imao povoljniju ponudu na tenderu za izgradnju novog i rekonstrukciju starog mosta kod Beške, posao je u julu 2006. na insistiranje kreditora, dobila austrijska Alpina. Ta kompanija je dala ponudu od 40 miliona evra i rok od 24 meseca za dovršetak gradnje, ali je ugovoreni datum davno „probijen“ zbog, uglavnom, nedaća sa projektnom dokumentacijom.

Stručnjaci su i tada upozoravali da je Alpina angažovala neiskusan inženjerski kadar koji nije u stanju da adekvatno savlada težak teren i klizišta na tom potezu, a Mrkonjić je pre nekoliko meseci zamerio izvođačima to što još ne postoji glavni projekat, nego gradilište funkcioniše po sistemu „doturanja papirića“ za svaku novu fazu gradnje.

Radovi kasne i na jednoj od najugroženijih deonica na putu ka Crnoj Gori, koja vodi obalom Zlatarskog jezera i koja je finansirana iz kredita Evropske investicione banke. Šta je razlog zbog koga su radnici Alpine i njenih podizvođača još kod svojih kuća, a ne na trasi, nismo uspeli da saznamo jer su u beogradskom predstavništvu tog preduzeća juče „dežurala“ samo dva zaposlena koja nemaju pravo da kontaktiraju sa medijima.

Valja podsetiti i da Alpina očekuje još dva velika posla sa vladom Srbije. Ta kompanija je na tenderu za izgradnju dva lota obilaznice oko Dimitrovgrada, ponudila najnižu cenu. Da li će to biti dovoljno za odluku o izboru ili će se ceniti i dosadašnja pouzdanost izvođača, znaće se za koji dan, kada bude zasedala tenderska komisija.

Pitanje je i da li će od uticaja biti činjenica da u odnosima države i te kompanije još postoji nerešeno pitanje koncesije za autoput od Horgoša do Požege. Pre nekoliko dana u budžet Srbije legla je garancija od 10 miliona evra koju je ta firma položila prilikom raspisivanja tendera i izgubila zbog poništavanja ugovora. Alpina je još prošle godine odlučila da pokrene postupak pred Arbitražnim sudom u Parizu kako bi naplatila troškove i izgubljenu dobit iz tog posla.

“Prilikom raspisivanja tendera koji je vredan oko 120 miliona evra, trebalo je voditi računa da država ne bude oštećena i preduzeće Koridor 10, umesto klauzule da ponudu ne mogu da dostave kompanije koje imaju sudske sporove u iznosu koji dostiže određeni procenat vrednosti posla, moglo je da koristi formulu da se neće bodovati prijave firmi koje su u sporu sa državom. Svetska banka bi to podržala, a mi bismo sada imali jasniju situaciju”, kaže konsultant za investicije Mahmud Bušatlija i dodaje da bi sve to trebalo proceniti pre odluke o izboru izvođača za jednu od ključnih deonica na Koridoru 10.

On objašnjava da je “nesporno to da je reč o veoma nesavesnom izvođaču sa kojim imamo problem jer nije samo u pitanju 70 do 80 miliona evra vredan postupak pred Arbitražom. Trebalo bi razmotriti i dosadašnji tempo radova na deonici Koridora 10, ali i odnose sa drugim investitorima, poput JTS-a koji je angažovao Alpinu kao glavnog izvođača u Bloku 19, a ispostavilo se da više od polovine podizvođača ta kompanija nije isplatila”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: