Država će deliti otkaze od februara

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da će se od februara iduće godine krenuti sa otkazima i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

17:36

Default images

Zaposleni u državnoj upravi provešće novogodišnje praznike u neizvesnosti jer još nije poznato ko će ostati bez radnog mesta. Prema rečima ministarke finansija Diane Dragutinović, država kao najveći poslodavac već za februar za neke zaposlene sprema neprijatno iznenađenje.

Sistematizacija radnih mesta treba da da precizan odgovor ko će biti otpušten ili koje će radno mesto biti ukinuto. Za sada su poznate kvote, odnosno maksimalan broj zaposlenih u ministarstvima i državnim telima. Vlada je podzakonskim aktima utvrdila da će broj zaposlenih u republičkoj upravi biti smanjen za oko 12 odsto, pri čemu su najoštriji rezovi planirani u Ministarstvu spoljnih poslova gde će bez posla ostati 130 ljudi, od 1.110 koliko ih je trenutno zaposleno.

"Do kraja ove godine svako ministarstvo treba da dostavi novu sistematizaciju radnih mesta koja će biti usklađena sa maksimalnim brojem zaposlenih utvrđenim za svaki resor u vladi", rekla je Dragutinović.

Uprkos tome što je tu obavezu do sada ispunila tek polovina ministarstava, ministarka Dragutinović ne sumnja da će i ostali završiti taj posao u roku.

Ministarka kaže da "to jeste definitivno i svi moramo da dostavimo nove sistematizacije koje znače manji broj radnih mesta. Najvažnije što treba da uradimo je da smanjimo tekuće izdatke za plate kao redovnu budžetsku stavku".
Ona je dodala da će vladine službe u januaru međusobno usklađivati dostavljne sistematizacije, kako bi se sprečilo da zbog otpuštanja zaposlenih u državnoj administraciji ne budu ugrožene one funkcije koje su u vezi sa pridruživanjem Srbije Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, cilj racionalizacije državne uprave je efikasniji rad i smanjenje izdataka za plate.

Ističući da je najvažnije da ostanu najkvalitetniji radnici, Dragutinović je najavila da će u njenom ministarstvu biti otpušteno 30 ili 40 ljudi, a da će skoro 200 radnika u Upravi za trezor ostati bez posla. Ministarstvo finansija, kako je istakla, je u grupi najmanjih ministarstva i trenutno ima 240 zaposlenih.

Ministarka je navela da su budžetom za 2010. godinu planirane plate za isti broj zaposlenih kao što je izdvajano budžetom za 2009. godinu.

Efikasnost najavljene racionalizacije u velikoj meri zavisi i od toga koliko će ovaj posao efikasno sprovesti lokalne samouprave. Zvuči neverovatno ali u nekim državnim službama postoji i manjak zaposlenih. U idućoj godini će zapošljavati MUP Srbije, uključujući protivpožarnu zaštitu, dok je oko hiljadu ljudi manjak u Poreskoj upravi, a u okviru procesa profesionalizacije potrebna su i nova zapošljavanja u Vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: