Ćirić: Fijat ne odustaje od Zastave

Italijanski proizvođač automobila Fijat ne odustaje od kragujevačke Zastave, rekao je za B92 državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Utorak, 10.11.2009.

09:56

Default images

Datum potpisivanja aneksa ugovora sa Fijatom nije ni bio utvrđen, a navodni rokovi za to su proizvod spekulacija, kaže Nebojša Ćirić i dodaje da razgovori sa ekspertima Fijata traju i očekuje se da će u periodu koji se meri nedeljama Fijat uplatiti prvu tranšu od 100 miliona dolara za investicije u kragujevačku Zastavu.

"Srbija neće postavljati rokove pred Fijat", kaže Ćirić i dodaje da je mnogo važnije da se precizno definišu svi delovi ugovora jer je reč o investiciji od preko milijardu evra.

Kada kragujevačka fabrika proradi punim kapacitetom trebalo bi da proizvodi 200 hiljada vozila godišnje, od čega bi većina, čak 98 odsto bilo namenjeno izvozu. Dok se to ne dogodi, priliku da kupe 'punto' po povoljnijoj ceni, dobiće još pet hiljada kupaca, ako vlada u četvrtak izmenom uredbe odobri prodaju tog kontigenta po principu staro za novo.

"Vlada bi trebalo u četvrtak da odobri prodaju novog kontingenta od 5.000 'punta', uz subvenciju od 1.000 evra”, kaže Ćirić i dodaje da veruje da bi 2011. godine u Kragujevcu mogla da počne i proizvodnja novog modela Fijatovog automobila.

Danas: Fijat odložio preuzimanje

Podsetimo, mediji navode da aneks ugovora Fijata i Vlade o formiranju firme Fijat automobili Srbija nije potpisan u utorak, pošto Italijani nisu dostavili biznis plan za novu kompaniju. U Ministarstvu ekonomije kažu da je aneks ugovora završen, ali da Vlada čeka da Fijat završi i dostavi biznis plan nove kompanije, iz koga će se, između ostalog, videti koliko će se automobila godišnje proizvoditi u Kragujevcu, koje klase će biti ta vozila i na kojim inostranim tržištima će se prodavati.

Danas prenosi navode iz Ministarstva ekonomije da će Fijat uskoro uplatiti prvih 100 miliona evra od planirane investicije. Naredna godina će, dodaju, biti godina instaliranja opreme, izgradnje nove fabrike, odnosno pripreme za proizvodnju prvog novog modela u kragujevačkoj kompaniji, koja bi trebalo da startuje početkom 2011.

U poslovodstvu Grupe Zastave vozila koje je tokom vikenda čekalo protokol za potpisivanje aneksa ugovora nisu znali zašto je taj događaj odložen, dok su sindikalci Zastavine Fabrike automobila kazali da su tokom vikenda nezvanično čuli da aneks neće biti potpisan i da se verifikacija tog dokumenta odlaže na neodređeni rok.

"Počeli smo da se raspitujemo i nezvanično nam je, posredstvom naših veza u Vladi, rečeno da se potpisivanje ponovo odlaže jer Italijani nisu dostavili biznis plan. Možda je to razlog, ali ja ipak mislim da Italijani i dalje nemaju ili još ne žele da uplate 100 miliona evra osnivačkog kapitala, što je uslov za preuzimanje naše fabrike“, rekao je potpredsednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Marković.

Stevanović: Aneks do sredine decembra

Aneks ugovora sa italijanskim Fijatom o formiranju kompanije Fijat automobili Srbija trebalo bi da bude potpisan do sredine decembra, kaže gradonačelnik Krqujevcva Veroljub Stevanović i dodaje da će aneks "sigurno biti potpisan, ali da još postoje neki sporni detalji u biznis planu". On je dodao da ne želi da precizira datum potpisivanja aneksa ugovora, "da ponovo ne pogreši".

Prema ranijim najavama čelnika Kragujevca, Aneks ugovora sa italjanskim proizvođačem vozila trebalo je da bude potpisan između
10. i 15. novembra.

Očekuje se da bi italijanska kompanija trebalo da utvrdi dinamiku ulaganja 800 miliona evra u fabriku u Kragujevcu do 2011. godine, kada bi trebalo da počne proizvodnja potpuno novog modela vozila.

Prvobitnim ugovorom o zajedničkom ulaganju, koji je potpisan 28. septembra 2008. godine, bilo je predvidjeno da ukupan udeo Fijata bude
200 miliona evra u novcu, a Srbije 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima. Rok za uplatu Fijata je bio do kraja marta 2009, ali je zbog globalne ekonomske krize odložen.

Zajedničko preduzeće Fijata i Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: