Grip košta poslodavce milijarde

Procene su da bi između 90.000 i 150.000 zaposlenih do kraja aprila sledeće godine moglo da oboli od gripa H1N1, kažu u Udruženju poslodavaca Srbije (UPS).

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.11.2009.

16:37

Default images

Predsednik tog Udruženja Stevan Avramović navodi da će “eventualno proglašenje epidemije gripa u Srbiji dovesti do toga da opadne produktivnost i profitabilnost u firmama u Srbiji, a poslodavci će biti izloženi velikim troškovima”. On objašnjava da će “prosečan izostanak s posla za muskarce će biti osam, a za žene 12 dana, prvenstveno zbog nege bolesne dece".

Prema njegovim rečima, u slučaju da se proglasi mera zatvaranja obdaništa, mnogi roditelji će morati da uzmu bolovanje i da odsustvuju sa posla, a prema važećim propisima, troškove prvih 30 dana bolovanja radnika, plaća poslodavac.

On je dodao da su procene UPS-a da će na mesečnom nivou poslodavac za deset dana bolovanja isplaćivati 6.786 dinara po radniku, podsetivši da zaposleni, kada su na bolovanju, primaju 65 odsto od proseka poslednje tri zarade.

Ako se uzme u obzir računica o obolevanju 150.000 zaposlenih i kada se taj broj pomnoži sa troškom od 6.786 dinara po odsutnom radniku dobija se ukupan trošak od oko 1,1 milijardu dinara, dodao je on.

Avramović je naglasio da je pored ove direktne štete mnogo veća posledica sekundarna šteta koja se može dogoditi ako četvrtina ili trećina zaposlenih odsustvuje s posla u istom trenutku, čime bi dobar deo radnih aktivnosti u preduzeću biti blokiran. "To će u sistuaciji smanjene likvidnosti i pada prometa zbog ekonomske krize dovesti do dodatnih gubitaka i smanjenje efikasnosti u radu preduzeća. Procena ovih gubitaka pod pretpostavkom da samo jedna osmina od ukupnog broja zaposlenih u prosečnom srpskom preduzeću bude van stroja zbog gripa je ukupni gubitak od 1,27 milijardi dinara mesečno", ukazao je Avramović.

On je dodao da će poslodavac biti prinuđen ili da angažuje dodatnu radnu snagu ili da smanji obim posla, što će u prvom slučaju izazvati realni gubitak, jer će pored bolovanja morati dodatno da plati privremeno uposlenog, ili čist gubitak zbog smanjenja obima posla.

Zbog svega ovoga UPS je nedavno poslala uputstvo poslodavcima kako da postupaju u toku epidemije gripa koja polako pocinje. U opšte mere prevencije navedene su preporuke da se prilikom pozdravljanja izbegava rukovanje, poljupci u obraz, da se drži rastojanje od osoba najmanje jedan metar, često pranje ruku vodom i sapunom, brisanje kvaka na vratima, rukohvata na stepenicama, telefona, češće provetravanje prostorija.

Poslodavac mora da organizuje zdravstvenu edukaciju zaposlenih, kao i sa postupkom u slučaju da se registruje obolenje zaposlenih u kolektivu, kao i da napravi plan aktivnosti koji zadovoljava minimum procesa rada za slučaj da dodje do pojave epidemije u kolektivu. Preporuka UPS-a je da treba razmotriti i nabavku zaštitnih maški, improvizovanih zaštitnih šaltera i eventualnu vakcinaciju zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: