Otvoreno nebo za evropske kompanije

Na sve zahteve kompanija za letove sa srpskih aerodroma Direktorat civinlog vazduhoplovstva će odgovarati pozitivno, najavljuje Nebojša Starčević.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

09:37

Default images

Direktor direktorata kaže da će naše vazduhoplovne vlasti davati privremene ili trajne dozvole za letove stranim nacionalnim, niskobudžetnim i čarter aviokompanijama iz EU koje imaju dozvolu za rad, sertifikovane su i imaju registrovane avione.

Nebojša Starčević najavljuje i da će među prvim kompanijama koje će dobiti dozvolu za letove biti loukost kompanija "Flaj Niki".

"Između Srbije i Austrije postoji bilateralni sporazum koji daje mogućnost samo "Jatu" i "Ostrijan erlajnsu" da lete. S druge strane, i Austrija i Srbija su potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu. Našli smo se u ćorsokaku. Ako damo dozvolu kršimo bilateralni sporazum, a ako ne damo kršimo Sporazum o otvorenom nebu. Međutim, bilateralni sporazum odnosi se samo na stalne dozvole, tako da smo našli rešenje i "Niki" će dobiti privremenu dozvolu".

Prema njegovim rečima još jedan operater na relaciji Beograd - Beč značiće veću konkurencija, što će "Jat" i "Ostrijan" verovatno primorati da spuste cene.

Starčević, kaže da je Sporazum o otvorenom nebu čiji je Srbija potpisnik zvanično još nije stupio na snagu pošto ga još nisu ratifikovali parlamenti pet zemalja potpisnica. Ipak on se u praksi se primenjuje, kaže Starčević.

"Mi smo ideju o maksimalnoj liberalizaciji prihvatili i zauzeli stav da svim kompanijama iz Evrope koje ispunjavaju osnovne uslove izdamo dozvole".

I prevoznici van Evrope u trci za dozvole

Prema njegovim rečima Srbija ima težnju da isti kriterijum o otvorenom nebu primeni i sa kompanijama van Evrope i da je u tom smislu i parafiran Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

"Emirati imaju snažne aviokompanije, koje su azijska perjanica u vazduhoplovstvu, a naša kapija za Istok. Time smo putnicima iz Srbije omogućili neuporedivo bolji, brži, ekonomičniji i luksuzniji prevoz ka destinacijama u Australiji, Indiji, Indoneziji..."

Sporazum o otvorenom nebu se ne odnosi na turske, egipatske, tuniske kompanije. Međutim, ukoliko te kompanje podnesu zahteve za čarter letove iz Beograda Direktorat će morati da donese tešku odluku da li da odobri dozvole za letove, napominje Starčević.

"Suštinski, u cilju zaštite nacionalnog prevoznika Direktorat bi trebalo da odbije te kompanije, a, s druge strane, nema ekonomske logike. Ovog leta vodili smo tešku borbu ne bi li "Jat" imao veće prihode, jer svaka država štiti svoju nacionalnu aviokompaniju, ali mora da se vodi računa i o ekonomiji, o putnicima..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: