Ćirić: Biće "punta" za sve

Posle velikog interesovanja za kupovinu "zastave 10" prvog dana prodaje, iz vlade najavljuju da će automobila biti dovoljno i početak zamene staro za novo.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.02.2009.

08:18

Default images

Prvog dana prodato je više od 300 automobila "zastava 10" na kredit koji subvencioniše Vlada Srbije. U Ministarstvu ekonomije kažu da su za 310 vozila izdate su fakture, a na lageru je ostalo još 300 automobila. Državni sekretar Nebojša Ćirić kaže da građani ne treba da brinu, jer će proizvodnja “punta” sa kapacitetom od 15.000 vozila godišnje zadovoljiti tražnju.

Ćirić je najavio da će u četvrtak, 26. februara, Vlada Srbije usvojiti program subvencionisanja kupovine novih automobila kroz program zamene "staro za novo", pri čemu će "punto" biti jeftiniji za 1.000 evra, odnosno, 5.999 evra.

Ćirić je rekao da će, posle pokretanja proizvodnje "punta" u Kragujevcu, proizvodni kapaciteti moći da se prošire i do 60 hiljada automobila za godinu dana, a predviđeno je da su u taj automobil ugrađuje i dizel-motor.

Komentarišući zahteve banaka da klijenti koji žele da uzmu kredit za kupovinu automobil, moraju obezbediti žiranta ili da uplate kasko osiguranje, Ćirić je objasnio da je paket mera Vlade Srbije zamišljen tako da podstakne konkurenciju među bankama, a veći uspeh će imati ona koja ponudi povoljnije uslove kreditiranja klijentima.

Grupa Zastava vozila počela je juče prodaju automobila punto (zastava 10) na kredit, uz subvenciju države, koji će sa porezom na dodatu vrednost koštati 6.999 evra.

Kupcima je najpre punuđen kontigent od oko 500 automobila modela "zastava 10" koji je identičan Fijatovom "puntu". Uz povoljan kredit naći će se u ponudi i vozilo "punto 188" čija će proizvodnja početi u Kragujevcu u drugoj polovini marta.

Očekuje se da će ceo kontigent od oko 640 vozila „zastave 10“ biti rasprodat tokom ove nedelje ukoliko se prodaja nastavi ovim tempom, kaže državni sekretar Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić. On dodaje da svi zainteresovani za kupovinu novog automobila uz povoljne kredite ipak nemaju razloga za brigu pošto će proizvodnja „punta“ u drugoj polovini marta početi u kragujevačkoj fabrici. Cena od 6.999 evra za osnovni model automobila "Zastava 10", ukidanje depozita i otplata na sedam godina, doprinela je da se samo u ponedeljak pre podne proda oko 70 automobila, kaže Božidar Milojčić iz Zastava istrabenz lizinga.

"Ljude zanima da što pre dođu do profakture, jer je količina ograničena i svi žure. To je količina od 500 automobila, koja će se verovatno već ove nedelje prodati i onda ćemo morati da sačekamo početak nove proizvodnje za kraj marta", objašnjava Milojčić.

Vlada Srbije 5. februara je usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima za realizaciju kredita za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara, koji obuhvata i automobile domaće proizvodnje. Tom uredbom predviđeno je izdvajanje oko milijardu dinara za subvencionisanje 20 milijardi dinara kredita za kupovinu domaćih proizvoda - automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja, podnih obloga, bele tehnike.

Za osnovni model "punta", odnosno "zastave 10", koji podrazumeva benzinski motor i standard euro 4 cena je 6.999 evra sa porezom na dodatu vrednost, a rata iznosi 97 evra uz rok otplate od sedam godina i 130 evra uz rok otplate od pet godina. Za model koji podrazumeva i klimu i ABS i ABD kočione sisteme, električne podizače i centralnu bravu potrebno je izdvojiti 9.150 evra, što je 127 evra mesečno uz otplatu na sedam godina i 170 evra mesečno uz rok otplate na pet godina.

Kamatna stopa za automobile domaće proizvodnje iznosila bi 4,5 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate je pet do sedam godina, dok bi za ostale proizvode kamatna stopa iznosila šest odsto, a rok otplate bio bi do pet godina.

Stari "yugo" za novog "punta"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ranije je najavio da bi ove nedelje mogao biti usvojen program zamene starih, neekoloških automobila, za novi kragujevački "punto", uz doplatu od 5.999 evra. Taj program zamene starih automobila za "punto", uz doplatu, stupio bi na snagu krajem marta.

Ponude za kupovinu "punta" na kredit istakle su "Hipo Alpe Adria banka" i "Sosijete ženeral banka", koje su za taj zajam od 7.000 evra ponudile rok otplate do sedam godina, fiksnu kamatu od 4,5 odsto, pri čemu bi mesečna rata iznosila 97 evra. Krediti će se odobravati bez obaveznog učešća i depozita, a mesečno zaduženje građana ne može biti veće od 30 odsto njihovih redovnih primanja, uključujući i obaveze po ranije odobrenim kreditima.

Međutim, da bi građani mogli da zamene stari "Jugo", za novi "punto", osim uredbe Vlade moraće da sačekaju i da Ministarstvo ekologije izabere firme koje će reciklirati stara vozila. Aleksandar Vesić iz Ministarstva ekologije, međutim, još ne može da kaže kada će tačno startovati sa radom centar za reciklažu.

"Onog trenutka kada počne da se sprovodi ovaj program, odnosno kada Ministarstvo ekonomije nama bude reklo da program i zvanično počinje da se primenjuje, počećemo da ga sprovodimo", rekao je Vesić.

Popust od 1000 evra za novi punto, može dobiti samo vlasnik čiji je atomobil star minimum devet godina. Auto koji se reciklira takođe mora biti registrovan, u voznom stanju, kompletan sa svim delovima, a procedura dobijanja popusta je jednostavna. Pošto izabere model i dogovori datum ispourke, kupac treba da ode do centra za reciklazu gde ostavlja stari auto I dobija potvrdu o popustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: