Srbija

Utorak, 30.12.2008.

10:51

Koridor 4 bitniji od Koridora 10?

Dva železnička koridora, Koridor 4 i Koridor 10, bore se za primat i još nije izvesno koji će brže napredovati, ocenio je bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat.

Izvor: Tanjug

Default images

"Čini se da Koridor 4 ima bolje karte u rukama, jer su sve zemlje, kroz koje prolazi, članice EU, te se oko njega angažuju evropske institucije", izjavio je generalni direktor odseka za infrastrukturu austrijske železnice (OBB) Arnold Šifer.

Od ta dva železnička koridora, koje je EU definisala kao glavne puteve za transport robe prugom, Koridor 10 nema tu prednost, ali ima Radnu zajednicu, jedinstvenu u Evropi, koja već sedam godina radi na njegovom razvoju, dodao je on. Sedište Radne zajednice je u Beču.

"OBB je u interesu da vozovi idu preko Austrije", što nije predviđeno Koridorom 4, ocenjuje Šifer, koji je i predsednik Radne zajednice , dodajući da se radi o konkretnim poslovnim interesima.

Od 2001. Radna zajednica radi sa umerenim uspehom, ali se očekuje da će u skorijoj budućnosti imati više snage za prodor, jer od kraja januara postaje udruženje, a time i pravno lice koje će biti efikasnije, nada se Šifer.

Prema njegovim rečima, OBB se iz strateških razloga angažuje oko Koridora 10, koji treba da objedini region.

Radna zajednica okuplja železnice deset država kroz koje prolazi Koridor 10, među kojima i Hrvatska, Srbija i Makedonija.

"Do sada nisam mogao da privučem partnerske železnice", objasnio je Šifer i dodao da će kao Udruženje uskoro moći da nastupaju jedinstveno i to pre svega u pristupu sredstvima iz Fonda EU.

On je istakao da pri tom misli pre svega na male projekte, kao što je inovacija raskrsnica.

Veliki projekti, za koje lobira Srbija u Briselu, traju dugo i zavise od nacionalnih vlada.

Podsećajući da železnica godinama gubi primat u transportu, koji sve više preuzimaju teretna vozila, "Virtšaftsblat" ističe da je EU za region jugoistočne Evrope definisala dve glavne pružne linije za transport tereta. Za obe su potrebne masivne investicije, kako bi teret sigurno i brzo dospeo sa severa Evrope na jugoistok do Grčke i Turske, i obratno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

15 h

Podeli: