Zaduženost Srba niža nego u regionu

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da građani Srbije nisu kreditno prezaduženi i da je njihova zaduženost mnogo niža nego u regionu.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Subota, 27.12.2008.

15:38

Default images

"Naši građani nisu kreditno prezaduženi", istakao je on i ocenio da "za razliku od političara, koji su do pre nekoliko nedelja dizali penzije i zarade, a danas se pitaju gde su pare, građani su sa stanovišta zaduživanja iskazali mnogo veću ozbiljnost".

"Obim zaduživanja je smanjen, broj zahteva za nove kredite takođe", istakao je Jelašić za "Blicov" nedeljni ekonomski dodatak "Novac".

On je izrazio ubeđenje da problem kašnjenja građana u otplati kredita, koje je u ovoj godini u odnosu na 2007. godinu povećano za 0,3 odsto na 1,5 procenata, u narednoj godini neće eskalirati.

"Zaduženost naših građana je mnogo niža nego u regionu", naglasio je Jelašić i dodao da je kod hipotekarnih kredita, nivo kredita u ukupnoj vrednosti nekretnine oko 65 odsto, a ne 90 odsto kao u Americi.

"To znači da banka u slučaju pada vrednosti nekretnine još uvek ima dovoljno visoku hipoteku da se naplati", dodao je Jelašić.

Jelašić je objasnio da hipotekarni krediti čine svega šest do sedam odsto bilansne sume bankarskog sektora, a od deset do 11 odsto ukupnog kreditnog portfolija.

Zvanični podaci pokazuju da svaki stanovnik Srbije po osnovu kredita prosečno duguje 576 evra, dok ta zaduženost u regionu u proseku iznosi više od 1.500 evra po glavi stanovnika.

Zaduženost po glavi stanovnika u Hrvatskoj je oko 4.000 evra, Mađarskoj 3.000 evra, Bugarskoj i Rumuniji oko 1.200 evra, a u Bosni i Hercegovini oko 900 evra.

Od građana Srbije u susedstvu su manje zaduženi samo Makedonci koji po glavi stanovnika duguju 521 evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: