Nova poskupljenja u decembru

Novo stezanje kaiša građane Srbije čeka već početkom decembra, za kada su najavljena nova poskupljenja hrane i kućne hemije za pet do 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2008.

11:32

Default images

Nove cenovnike trgovcima su dostavili uvoznici i domaći proizvođači bez obrazloženja ili uz opravdanje da cene podižu zbog pada vrednosti dinara, ali i početka svetske finansijske krize.

Prema rečima trgovaca, novi cenovnici počeće da primenjuju najkasnije do polovine decembra. Među proizvodima koji će poskupeti između ostalog su jaja, riba i riblje konzerve, hrana za bebe, uvozni kačkavalji, jogurti, margarini, konditori, sokovi, vina, čajevi, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu.

„Iako su cene jaja počele da skaču još u septembru, kompanija Eko organik pre nekoliko dana dostavila nam je nove cene koje su već u primeni, dok su za početak decembra poskupljenja jaja najavili i Loznica promet i Inter komerc, kažu u trgovinskom lancu Intereks.

Kako objašnjavaju, povećanje cena za pet do 10 odsto koje će početi da se primenjuju polovinom decembra zatražili su i TGK za sardine, kompanija Silba za uvozne kačkavalje, jogurte i pudinge, ali i kompanija Podravka i to za ceo prodajni asortiman.

Novi cenovnici uvećani do 10 odsto krajem prošle nedelje dostavljeni su trgovinskom lancu Jabuka, a njihova primena, prema rečima trgovaca, kreće od početka decembra.

Ovom spisku priključili su se i uvoznici kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu. Tako je Nelt za program Prokter end Gembl dostavio cenovnike uvećane za 10 odsto. Istovetno poskupljenje zatražili su i kompanija Alka trgovina i to za program Rekit benkizer, ali i kompanija Kliven genera.

U Jabuci kažu da im je većina novih cenovnika dostavljena bez ikakvog obrazloženja, dok im je manji broj uvoznika i proizvođača kao glavni razlog za poskupljenje naveo skok evra.

Pad vrednosti dinara najčešće je obrazloženje koje je proteklih dana stizalo i u Intereks. Međutim, bilo je i odgovora, poput onog koga su dobili od kompanije Alka trgovina, da cene podižu zbog početka svetske finansijske krize.

„Smešno je i nerealno da se neko poziva na svetsku finansijsku krizu koju svaljuje je na leđa potrošača. Mogli su se pozvati i na cunami u Indoneziji jer on ima jednak uticaj na realnost naših cena“, kaže Goran Papović, zamenik predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On objašnjava da je izgovor u skoku evra već viđen scenario kojim proizvođači i uvoznici potrošačima „mažu oči”, s obzirom na to da su prethodna poskupljenja rađena kada se za evro izdvajalo koliko i danas.

„Treba napomenuti da u vreme kada je dinar bio jak niko od njih nije obarao cene svojih proizvoda, na čemu su ostvarili ogromne zarade. A ne treba zaboraviti ni da su u ovom momentu pale cene energentima, zbog čega nije realno da cene ponovo idu nagore. Zbog toga bi u celu priču trebalo da se uključi i država, koja sa odlukom da zamrzne plate, mora da donese i odluku o zamrzavanju cena“, kaže Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

4 h

Podeli: