Manjak budžeta 55 milijardi dinara

Vlada Srbije će do 5. oktobra usvojiti rebalans budžeta za 2007. godinu, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2008.

08:23

Default images

Ona je rekla da će manjak u budžetu od oko 55 milijardi dinara biti pokriven iz tekućih prihoda i preraspodelom rashoda. "Tih 55 milijardi dinara može biti pokriveno realnim novcem. Više od toga ne može", naglasila je Dragutinovićeva.

Ministarka je precizirala da su dodatni rashodi neophodni zbog izdataka za formiranje zajedničkog preduzeća države Srbije sa italijanskim Fijatom, za finansiranje izgradnje Koridora 10 i zbog povećanja oktobarskih penzija za deset odsto koje će biti isplaćeno sa novembarskim čekom.

Dragutinovićeva je podsetila da su ta tri projekta ključni prioriteti Vlade u 2008. godini i ukazala da je Vlada potcenila obim prihoda budžeta za ovu godinu, jer će oni biti veći za 10 do 12 milijardi dinara od planiranog, "a ostali prihodi mogu biti rezultat samo preraspodele budžeta".

Ona je kazala da je htela da izbegne preraspodelu, ali nova vlada ima nove prioritete, zbog čega je rebalans neophodan i navela da su ministarstva zatražila dodatnih deset milijardi dinara za izdatke, a predložene uštede ministarstvava iznose ukupno oko 350 miliona dinara, tako da je neophodna preraspodela državne kase.

Dragutinovićeva je kazala da u Vladi Srbije još nema konsenzusa da li je našoj zemlji potreban novi aranžman sa MMF-om. Jedan od osnovnih zahteva te međunarodne finansijske institucije je bio da se smanji i kontroliše prevelika javna potrošnja, koja trenutno iznosi oko 44 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: