Delta želi i ostalu imovinu Geneksa

Kompanija Delta je zainteresovana za Geneksovu kulu u Beogradu i za imovinu te firme na Kopaoniku, kaže Dejan Racić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.04.2008.

13:26

Default images

Generalni direktor kompanije "Delta Real Estate" Dejan Racić kaže za list Biznis da će kada se za prodaju tih celina raspiše novi tender, razmotriti uslove, jer im "uslovi nedavno propalog tendera nisu odgovarali".

"Planinski turizam je prilično težak zbog svog sezonskog karaktera. Postoji ograničen broj svetskih kompanija koje se time bave, a mi bismo morali da ih privučemo da zajednički uđemo u takav projekat. Po našoj proceni, investicija na celini Kopaonik bila bi još značajnija nego za Kontinental. Takođe, zainteresovani smo i za kulu Geneks, ali ćemo čekati da vidimo uslove tendera", kaže on.

On je najavio da "Delta Real Estate", kompanija Delta holdinga za poslove sa nekretninama, namerava da u novobeogradskom bloku 20 investiira oko 180 miliona evra.

"U tom bloku, pored poslovne zgrade, posedujemo 1,1 hektar zemljišta i tu ćemo graditi naše novo sedište - poslovnu kulu Delta holdinga od 36 spratova. Gornji deo kule zauzimaće Delta, dok ce ostali nivoi biti namenjeni tržištu za izdavanje", rekao je Racić.

U blizini Deltine nove poslovne zgrade, kako je istakao, biće izgrađen hotel Interkontinental sa više od 300 soba, a između hotela i nove zgrade biće šoping centar sa kafeima, restoranima i ekskluzivnim prodavnicama. Jedna od kompanija vlasnika Delte Miroslava Miškovića "NBG Properties" kupio je 31. marta za 149 miliona evra imovinu Geneksa u Beogradu, koja zauzima značajna deo bloka 20 i obuhvata hotel Kontinental, poslovni prostor poznat kao Geneks apartmani, tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadratnih metara.

Racić odbacuje navode da su te nekretnine dobili jeftino, po ceni od dve hiljade evra po kvadratu, koliko u tom delu grada košta i kvadrat stambenog prostora.

"Cena je na gornjoj granici i ne bismo išli preko tog iznosa. Neki se bave analizama na potpuno pogrešan način. Prvo, odnos u ceni nije isti kao kada se kupuje stan, jer smo mi kupili i sve prateće sadržaje po istoj ceni - i hodnike, i podrum, i energanu. Takođe, imamo obaveze prema radnicima, a prihvatili smo i investicioni program", objašnjava on.

"NBG Properties" je na toj aukciji nastupio zajedno sa američkim Interkontinentalom, koji je zastupala IHG menadzment iz Holandije. Racić je tada najavio da je planirana investicija od 40 miliona evra u kupljenu imovinu, a najviše od toga u renoviranje hotela Kontinental, koji će ući u lanac "Crown Plaza".

U region tri milijarde evra

Racić naglašava da će Delta u narednih pet godina u izgradnju objekata u regionu investirati između dve i po i tri milijarde evra i dodaje da će u objekte u Srbiji biti uložena skoro polovina tog iznosa.

"Vrlo smo aktivni u regionu, ali se o tome malo govori kod nas. Trenutno gradimo šoping mol poput "Delta sitija" u Podgorici, koji ćemo otvoriti u septembru. Već smo za istu namenu obezbedili nekoliko lokacija u BiH, ispitali tržište Hrvatske, jer smo zainteresovani da gradimo u hrvatskim većim gradovima. Takođe imamo planove za Makedoniju i Albaniju", objašnjava Racić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: