Most preko Ade za 147 miliona evra

Najpovoljniju ponudu za izgradnju mosta preko Ade ciganlije od 147 miliona evra dao je austrijsko-slovenački konzorcijum.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

12:16

Default images

Konzorcijum austrijskih i slovenačkih firmi „Por tehnobau und umvelt SCT i DSD brukenbau“ (Porr Technobau und Umwelt SCT und DSD Bruckenbau) ponudio je da most na Savi preko beogradske Ade ciganlije izgradi za 147 miliona evra, što je bila najpovoljnija ponuda na tenderu.

Rezultati tendera još nisu objavljeni, iako je to trebalo da bude učinjeno u decembru, tako da u Direkciji za građevinsko zemljište, koja je pozvala međunarodne graditelje da se nadmeću, nisu želeli da komentarišu pomenutu cifru pre zvaničnog proglašenja pobednika, odnosno potvrde banke.

Osim upozorenja da će svako odlaganje početka radova povećavati cenu, od gradskih čelnika se nije mogao izvući precizan odgovor koliko tačno košta most preko Save, s obzirom na to da se već dva meseca spekuliše o iznosima od 120 do 160 miliona evra.

Ispostavilo se da grandiozni novi simbol Beograda, kako mnogi nazivaju most sa kosim zategama i pilonom, koji je dva puta viši od „Beograđanke”, košta mnogo više od prvobitnih procena koje su varirale od 80 do 90 miliona evra. Uprkos visokoj sumi, gradski čelnici ne odustaju, a kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj otplaćivaće niko drugi do Beograđani.
Atraktivnost, posebnost i prepoznatljivost se ne mogu osporiti budućem mostu na donjem špicu Ade Ciganlije, ali se od gradskih čelnika ipak očekuje da objasne građanima zbog čega grade most od gotovo 147 miliona, kada je i 90 bio krupan zalogaj, a zna se i to da su Čukaricu i Novi Beograd mogli da povežu uz inženjerski jednostavnije, ali možda manje atraktivno rešenje, koje bi koštalo oko 45 miliona evra.

Veći deo stručne javnosti je u protekle tri godine, od kada je na konkursu za idejno rešenje odabran projekat mariborske firme „Ponting” upozoravao da će takav most, koji nema stubove u vodi pa stvara iluziju kao da preskače reku, biti daleko skuplji od 80 miliona evra, koliko je ova slovenačka kompanija procenila.

Prema dosadašnjim proračunima, celokupna investicija, koja podrazumeva most sa prilaznim saobraćajnicama, trebalo bi da košta 161,1 milion evra, od čega 69,6 miliona evra treba da bude obezbeđeno iz kredita EBRD, a iz gradskog budžeta 87,9 miliona evra. Tri miliona evra je donacija Evropske agencije za rekonstrukciju, a 600.000 evra EBRD-a.

Za most je predviđeno 85 miliona evra, prilazni putevi bi prema toj računici koštali 65 miliona, za projektovanje je namenjeno sedam i po miliona, a preostalih 3,6 miliona za upravljanje celokupnim programom i tehnički nadzor.

Vreme će pokazati kako će biti premošćene eventualne razlike između planiranih iznosa i računa koji je ispostavio konzorcijum na čijem čelu se nalazi austrijski „Por”, koji je član konzorcijuma za izgradnju autoputa Horgoš – Požega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: