Erste: I dalje najveća briga Kosovo

Austrijska Erste grup ocenila je da je situacija oko Kosova i dalje najveća briga za tržište kapitala Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

18:32

Default images

Slučaj Kosova i dalje se razmatra na nivou UN i trenutno najveći rizik potiče od jednostranog proglašenja nezavisnosti, navodi se u delu izveštaja "Strategija akcijskog kapitala u zemljama centralne i istočne Evrope" o Srbiji.

Kada se cela situacija reši, u Erste grupi očekuju da kompanije iz prehrambene industrije, poput Imleka (IMLK), Bambi Banata (BMBI), Sojaproteina (SJPT) i Vitala (VITL), dobro posluju.

U usponu je i građevinska industrija koja uklanja problem nedovoljne infrastrukture, poslovnog i stambenog prostora, kaže se se u saopštenju i navode kompanije Energoprojekt (ENHL), Putevi (PUUE), Telefonija (TLFN), Telefonkabl (TLKB) i Energomontaža (EGMN).

Bankarski sektor bi, prema ocenama Erste grupe, mogao da u 2008. bude dodatno konsolidovan a rast se ove, kao i narednih godina, očekuje i na tržištu osiguranja, gde su premije osiguranja u visini oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda ili 57 evra po stanovniku.

Analitičari u preporukama Erste grupe za investiranje za prvi kvartal 2008. na tim sektorima posebno ukazuju na Dunav osiguranje (DNOS), AIK banku (AIKB), Komercijalnu banku (KMBN).

Iz Erste grupe u Srbiji je prisutna Erste banka koja je jedna od vodećih finansijskih instutucija u centralnoj i istočnoj Evropi.

Na kraju trećeg prošlogodišnjeg kvartala Erste banka je imala aktivu od 201 milijardu evra, neto profit od 838 miliona i prinos na kapital od 13,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: