DDOR:Cena uvećana na 225 mil. evra?

Odluka o prodaji DDOR-a još nije doneta, a cena je uvećana na 225 miliona evra, objavio je na svom sajtu magazin Ekonomist.

Srbija

Izvor: B92, EM Online

Sreda, 21.11.2007.

15:42

Default images

DDOR Novi Sad nije prodat za 180 miliona evra, a prema tim saznanjima, jedini ponuđač Fondijarija SAI je poboljšala ponudu. Ekonomist navodi i da je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić nezvanično kazao da su male šanse da se DDOR proda po ceni od 180 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, revizori su procenili da je vrednost DDOR-a između 450 i 550 miliona evra, pa je cena koju je ponudila Fondiaria SAI nezadovoljavajuća.

Inače, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je rekao u sredu u Kažiprstu radija B92 da je, ukoliko ponuđač ne bude predložio mnogo višu cenu, potrebno odustati od prodaje DDOR-a, jer može da se proda daleko skuplje.

Ukoliko se značajno ne povisi cena, jedna od opcija je da se za šest do devet meseci ponovi tender, ali da se drugačije organizuje, objasnio je ministar. Druga opcija je da se eventualno odustane od privatizacije prodajom strateškom partneru i da se "ide na trenutnu dokapitalizaciju sa nekom međunarodnom finansijskom organizacijom", rekao je Dinkić.

Sa druge strane, istovremeno slovenački list Finance je objavio na svom veb sajtu da je DDOR prodat italijanskoj kompaniji Fondijarija za 180 miliona evra.

Finance objavljuju da je, prema njihovim izvorima, 83 odsto DDOR-a prodato za 180 miliona evra jedinom interesentu, italijanskom preduzeću Fondijarija, koje je u vlasništvu jedne od najbogatijih italijanskih porodica Ligresti.

Prodavci, koji su obavezani ćutnjom, ne žele da komentarišu ni cenu, ni postignuti dogovor, navode Finance i dodaju da je približno trećina DDOR-a u rukama slovenačkih vlasnika - berzanske kuće Publikum i finansijskog društva Maksima Holding, koji takođe ne žele da komentarišu posao.

Slovenački list iz izvora bliskih vlasnicima DDOR-a saznaje da je prilikom prodaje DDOR-a preovladalo mišljenje da se te investicije treba što pre rešiti, kako zbog rizika vezanog za pitanje nezavisnosti Kosova, tako i zbog poslovnih razloga, jer su se godinama snizila i očekivanja vezana za cenu i broj interesenata.

Iako su vlasnici, navodno, postigli dogovor o prodaji, sagovornici Financi upozoravaju da će posao biti sklopljen tek kada novac stigne na račun, a da nije isključeno i da se stvari zakomplikuju u nekom od državnih ureda koji moraju da daju saglasnost za prodaju, zbog političkih pritisaka vezanih za prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: