Uvećana trgovina sa zemljama CEFTA

Srbija je sa zemljama CEFTA ostvarila robnu razmenu od 3 milijarde dolara u prvih devet meseci ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

10:13

Default images

Učešće Srbije u ukupnoj razmeni sedam država CEFTA regiona iznosi 21,3 odsto, a taj udeo je značajno porastao u poslednjih godinu dana, kazao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić na konferenciji o primeni sporazuma CEFTA u organizaciji "Ekonomist medija grupe".

Prema njegovim rečima, polovina poljoprivrednih proizvoda u zemljama CEFTA dolazi iz Srbije.

Navodeći da je tržište CEFTA drugo najznačajnije za Srbiju, posle Evropske unije, Đelić je rekao da Srbija ostvaruje 90 odsto suficita u trgovini upravo sa zemljama CEFTA.

Za sada najznačajniji deo trgovine na tom tržištu čine prehrambeni proizvodi, na koje građani regiona još troše najveći deo prihoda, ukazao je srpski ministar.

On je istakao da je CEFTA vrlo važna za Srbiju kako bi povećala konkurentnost i omogućila srpskim kompanijama povezivanje i izlazak na veća tržišta.

Đelić je ocenio da je smisao stvaranja zone slobodne trgovine da se poveća konkurentnost koja će omogućiti smanjenje cena proizvoda za građane u sedam zemalja potpisnica CEFTA sporazuma.

On je naveo da do toga još nije došlo i da se razlike u cenama robe u državama CEFTA regiona kreću u rasponu od 20 do 50 odsto.

Đelić je istakao da je jedan od najvećih problema u primeni sporazuma CEFTA u oblasti duvanske industrije, jer Hrvatska i dalje, mimo pravila EU, protežira svoje tržište cigareta i naveo da će Srbija tražiti da se to promeni.

Sa druge strane, ima puno problema u postupku carinjenja, jer se radi o komplikovanim i skupim procedurama koje moraju biti pojednostavljene, a neophodno je i ojačati carinske službe u svim zemljama, koje proveravaju poreklo proizvoda, rekao je vicepremijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: