Drakulić: Za RTB više od 800 mil. $

Kompanija „Ist point“ procenjuje da će ukupna cena na tenderu za prodaju RTB Bor dostići najmanje 800 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.11.2007.

16:00

Default images

"Novim tenderskim uslovima za kupovinu RTB-a ograničena je odgovornost države za ekološku štetu na 50 miliona dolara, zbog čega će prodajna cena tog kombinata biti najmanje 800 miliona dolara", navodi se u saopštenju kompanije, čiji je vlasnik Zoran Drakulić.

Procena Ist pointa je da ta cena "čini investiciju u borski basen neracionalnom za objektivnog investitora“. „Ist point će pomno, sa ostalom javnošću, pratiti uslove i realizaciju ugovora sa budućim kupcem", dodaje se u saopštenju.

Agencija za privatizaciju je 31. avgusta ove godine objavila je drugi tender za prodaju RTB-a po minimalnoj ceni od 340 miliona dolara i uz prihvatanje investicionog programa od najmanje 180 miliona dolara.

Iako je najavljivao da će učestvavati na tom tenderu i sredinom septembra izjavio da će njegovi protivnici morati da plate milijardu dolara da bi ga pobedili, Drakulić nije dostavio obavezujuću ponudu.

Drakulić je na prvom tenderu za RTB „Bor“ ponudio drugu najbolju ponudu, od 340 miliona dolara i 200 miliona dolara investicija. Početna cena na tom tenderu bila je 266,7 miliona dolara.

Otvaranje ponuda 6. novembra

Ponude dostavljene na tender za prodaju RTB „Bor“ biće otvorene u utorak, 6. novembra, kaže ministar trgovine Predrag Bubalo i dodaje da će finansijske ponude biti rangirane nekoliko dana po njihovom otvaranju.

Od pet firmi koliko je otkupilo tendersku dokumentaciju, konačne ponude su dostavile samo kompanija SMR, ruskog milijardera Olega Deripaske i, kako B 92 saznaje, austrijski "Briksleg".

Ugovor sa kupcem borskog basena mogao bi da bude potpisan već krajem godine, ako se sve bude odvijalo po planu, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Miodrag Conić.

Prema njegovim rečima, Tenderska komisija bi do kraja novembra mogla da napravi rang listu ponuđača i izabere najpovoljnijeg, kako bi najkasnije u decembru sa njim počeli pregovori.

Agencija je najavila da će početkom naredne nedelje biti održana prva sednica tenderske komisije za prodaju RTB-a, kad će biti saopštena i imena dve kompanije koje su dostavile ponude.

Prvi tender je poništen, jer kupac, prvorangirani rumunski Kuprom (Cuprom) nije u predviđenom roku uplatio cenu od 400 miliona dolara. Ta kompanija je najavljivala investicije od 150 do 200 milion dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: