Kostreš sumnja u ispravnost ugovora

Kostreš izrazio sumnju u dobronamernost i ispravnost ugovora o davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.03.2007.

14:39

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je na konferenciji za novinare rekao da je o izmeni ugovora o koncesiji saznao iz medija, navodeći da postoji indicija da je do izmene ugovora došlo na "volšeban" način, kao i da su izvršeni neki ustupci, "ali se ne zna na čiju štetu".

On je naveo da je "zabrinjavajuće" da je ugovor o koncesiji potpisala tehnička vlada Srbije, uprkos protivljenju pokrajinske administracije
i preporuci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke da takva investicija nije dobra.

"Ne mogu da verujem da (premijer) Vojislav Koštunica, tehnička vlada i (ministar) Velimir Ilić nisu obavešteni da je Vojvodina sastavni deo Srbije, pa se prema njoj odnose kao prema koloniji, i da je Vojvodina dobra samo kada iz nje treba da se iznese novac", kazao je Kostreš.

On je naveo da se pokrajinska administracija ne protivi stranim investicijama i izgradnji autoputeva u Vojvodini i Srbiji, ali je istakao da je "jako protiv toga da se to radi na veoma sumnjiv način i protiv interesa građana Vojvodine".

Prema njegovim rečima, ukoliko se već daje koncesija, taj novac treba uložiti u izgradnju banatske magistrale, obilaznice oko Fruške gore i u obnovu putne mreže u Vojvodini.

Kostreš je ponovio da će Vojvodina davanjem koncesije na autoput izgubiti najmanje 450 miliona evra, za 25 godina koliko traje koncesija, dodajući da će od stranaka koje će činiti novu Vladu Srbije tražiti da ponište ugovor o koncesiji.

On je izrazio očekivanje da će nova Vlada Srbije imati sluha za Vojvodinu i da će taj ugovor biti poništen.

Vlada Srbije potpisala je juče sa špansko-austrijskim konzorcijumu kompanija FCC i "Alpina" (FCC Construction - Alpine Mayreder) ugovor o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, vrednost posla je 1,5 milijardi evra, a rok za izgradnju je pet godina.

Koncesija se daje na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: