Bubalo: FCC tražio odlaganje

Potpisivanje ugovora o dodeli koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega odloženo na zahtev španske kompanije FCC.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2007.

18:57

Default images

Vlasnik kompanije FCC je "tražio dodatna objašnjenja", izjavio je ministar privrede Predrag Bubalo, ali nije precizirao kakva je objašnjenja tražio vlasnik jedne od dve firme u konzorcijumu sa kojim bi trebalo da bude potpisan koncesioni ugovor.

"Oni su malo uznemireni jer su dobili određena pisma sa raznih strana vezano za tu koncesiju, a vi proverite ko je sve pisao i ko se obraćao", rekao je on.

Ugovor sa konzorcijumom kompanija FCC i Alpina majreder trebalo je da bude potpisan 18. januara, ali je odložen bez objašnjenja. Mediji su pisali da je potpisivanje odloženo, jer prvorangirani ponuđač nije dostavio bankarsku garanciju i da ima rok do 15. februara da to učini.

Ako garancija ne bude dostavljena na vreme, Vlada Srbije će početi pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem "Srpskim konzorcijumom", kazao je tada ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.
Konzorcijum u kojem su FCC i Alpina je pobedio početkom novembra 2006. godine na tenderu za izgradnju deonice autoputa od granice sa Mađarskom do Požege ponudivši najnižu cenu od 1,5 milijardi evra.

Koncesija se daje na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, duga 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa od Beograda do Požege, dužine 148 kilometara.

Drugorangirani ponuđač na tenderu koji je raspisan u oktobru 2005. godine bio je "Srpski konzorcijum", sledi konzorcijum koji predvodi austrijski Štrabag, dok je najnepovoljniju ponudu dostavio konzorcijum francuske firme Vinci i GNP.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice do crnogorskog primorja, ukupne vrednost oko 3,5 milijardi evra, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: