Srbija

Petak, 28.12.2007.

16:48

Ugovor o gradnji Prokopa 17. marta

Železnice Srbije će 17. marta potpisati sa Energoprojektom finalni ugovor o izgradnji beogradske železničke stanice Prokop.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić najavio je da bi odmah posle toga trebalo da počnu i radovi. On kaže da je potpisan aneks, koji predviđa da će do polovine januara biti završeni svi razgovori između dva preduzeća o tehničkim detaljima.

Šarančić je napomenuo da Energoprojekt posle novogodišnjih praznika počinje pregovore sa bankama, odnosno investicionim fondovima "koji su spremni da ih finansijski prate" u toj investiciji, vrednoj izmedju 180 i 200 miliona evra.

On je istakao da je, prema njegovom utisku, Energoprojekt pokazao "daleko veću spremnost i ozbiljnost" u pregovorima nego prvoplasirani na tenderu za izgradnju Prokopa, kiparski Trigranit, sa kojim su prekinuti svi pregovori.

Pravo gradnje u stanici Prokop povereno je krajem avgusta drugoplasiranom na tenderu, beogradskoj kompaniji Energoprojekt holding. Ugovor sa Trigranitom bio je potpisan u junu prošle godine, ali je "zbog dodatnih zahteva koji su izlazili iz okvira tendera", ugovoreni posao raskinut.

Prema uslovima tendera, posao izgradnje Prokopa procenjen je na oko 200 miliona evra. Prva faza radova obuhvata izgradnju 128 hiljada kvadratnih metara poslovno- stambenog prostora na betonskoj ploči iznad nove putničke železničke stanice i deset hiljada kvadratnih metara komercijalnog prostora ispod ploče, kao i izgradnju infrastrukture koja će povezivati stanicu sa okolnim saobraćajnicama.

U drugoj fazi radova, u kompleksu Prokopa bilo bi izgrađeno još oko 170 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora, a vrednost čitavog posla je više milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: