Srbija

Sreda, 21.03.2012.

15:29

Aerodrom u Boru uskoro u funkciji

Posle gotovo četvrt veka, na pistu aerodoroma u Boru je sleteo školski avion američke proizvodnje "Cesna 172 N", vlasništvo domaće kompanije "Princ aviation".

Izvor: Tanjug

Default images

Zahvaljujući pomoći RTB Bor, pista aerodroma je ovih dana znatno popravljena i u narednom periodu očekuje se njeno proširenje i priprema za sticanje dozvole za sletanja putničkih aviona.

Saša Aranđelović iz borskog Aerokluba kaže da je za to potrebno dograditi još oko 800 metara piste i očekuje da će se to uskoro i dogoditi.

"Zadovoljni smo saradnjom sa Basenom Bor i lokalnom samoupravom i radujemo se što ćemo uskoro ovaj aerodrom vratiti u funkciju. To neće biti od koristi samo Boranima i ljudima ovog kraja, već i čitavoj Srbiji", rekao je Aranđelović i dodao da je sadašnja pista dugačka oko 1.200 metara, a široka 30 metara.

U prilog namerama lokalnih vlasti i privrednika Timočke krajine govori i činjenica da su izgrađeni afsaltni prilazni putevi do aerodroma i da je završeno opremanje upravne zgrade i velikog hangara.

Borski aerodrom izgrađen je 1985. godine i naredne godine održana su dva značajna takmičenja - 29. Jugoslovenski aeroreli i 34. Državno prvenstvo u skakanju padobranom.

Posle toga Aerodrom je gotovo zaboravljen, da bi početkom maja 1990. godine ovde sleteo prvi putnički avion JAT-a "AN 28“, sa 17 sedišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

8 h

Podeli: