Srbija

Petak, 18.07.2014.

10:17

Zašto je litar TNG-a čak 90 RSD?

Srpski vozači od 17. jula plaćaju najskuplji tečni naftni gas (TNG) u regionu, jer je popularni plin probio granicu od 90 dinara po litru.

Izvor: Novosti

Default images

Na pojedinim pumpama se prodavao i za 91,9 dinara, a pre samo godinu dana prodavao se po prosečnoj ceni od 67,4 dinara.

Zato i ne čudi kolona vozila koja preko granice hrli ka Republici Srpskoj gde je u četvrtak TNG pojeftinio, u proseku sa 0,58 na 0,56 evra po litru, odnosno sada po srednjem kursu Narodne banke košta 64,6 dinara, skoro 30 dinara manje nego u Srbiji. "Prava je navala vozača iz Srbije. Mnogi imaju sada znatno veće rezervoare za TNG, pa umesto 35 do 40 litara u dodatne spremnike pune i do 100 litara, kaže jedan prodavac sa pumpe s "one strane Drine".

Lako je izračunati da je ušteda po jednom rezervoaru, makar i "fabričkom" od 40 litara skoro 1.200 dinara, ne računajući mogućnost povrata poreza.

"Bar dva puta mesečno idem iz Loznice za Srpsku, tankujem rezervoar, pri čemu pazarim hranu i još neke sitnice i uštedim i do 200 evra", kaže jedan stanovnik Loznice.

"Pri tom se sit navozam jer je razlika u ceni auto-plina kod nas i u BiH sve veća", kaže on.

Ono što najviše ljuti vozače u Srbiji je činjenica da je ovaj naftni derivat prešišao i cenu TNG iz zimskih meseci, jer je poznato da je TNG takozvano sezonsko gorivo i da je zbog specifičnog odnosa propana i butana leti uvek jeftiniji nego zimi bar za 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: