Jedini u regionu - izborili se za niži prag za penziju

Građani Crne Gore će od naredne godine ići u penziju sa 61 godinom života i 40 godina radnog staža.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

08:43

Jedini u regionu - izborili se za niži prag za penziju
Foto: Thinkstock

Istovremeno, starosna granica za sticanje prava na penziju zaustavljena je na 66 godina starosti za muškarce i 64 za žene, piše Pobjeda, prenosi RTCG.

Penzija od 40 godina radnog staža uslovljena je sada sa 61 godinu, a ne 65 kako je u početku bilo u izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Kako piše list, sindikati i Ministarstvo su postigli dogovor, pa najavljenih protesta i peticije za raspisivanje državnog referenduma neće biti, a razgovori o drugim predlozima se nastavljaju.

Generalni sekretari oba sindikata su se saglasili da se socijalni dijalog u Crnoj Gori poboljšao u posljednje dvije godine i da daje rezultate. Prvi put su dve sindikalne centrale zajedno i odlučno stale iza zahteva.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, rekao je da se očekuje da sjednica Socijalnog saveta bude održana tokom naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: