Odzvonilo jeftinim registarskim tablicama

Osiguravajuće kuće prestale su da diskriminišu prevoznike na osnovu registarskih oznaka.

Region

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

18:06

Odzvonilo jeftinim registarskim tablicama
(Foto: Thinkstock.com)

Prošla godina donela je preokret na tržištu hrvatskog osiguranja:

Osiguravači su napustili tridesetak godina star sistem računanja rizika za teretna vozila i na Hrvatsku su počeli da gledaju kao na jedinstvenu zonu osiguranja, što je delu prevoznika prepolovilo cene polisa, pokazalo je istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja (AZTN)

Tržište auto-osiguranja, na kojem 13 osiguravača godišnje ubere 2,2 milijarde kuna premije, kompetitivno je, smatra Agencija za zaštitu tržišnog takmičenja (AZTN), čije istraživanje prenosi Poslovni dnevnik.

Vozači putničkih automobila profitirali su od individualizacije polisa obaveznog osiguranja i veće palete proizvoda.

Gledanjem na Hrvatsku kao na jedinstvenu zonu rizika, umesto dosadašnjih sedam zona, više od polovine osiguranja prestalo je da diskriminiše prevoznike prema registarskim oznakama, zbog čega su oni 'iz' Daruvara plaćali oko 12.000 kuna, a oni iz Zagreba ili Krapine istu polisu 22.000 kuna. AZTN je ranije upozoravao na tu nelogičnost ističući da prevoznike obeležava nacionalni ili okvir tržišta EU, a ne regionalni, pa Agencija smatra da te promene 'mogu pozitivno uticati na konkurentnost pojedinih prevoznika na hrvatskom i tržištu Unije'.

Kod automobila, kod kojih 2013. unutar iste zone rizika praktično nije bilo razlike u visini premije, tri godine kasnije osiguravači uvažavaju klase vozila, što je rezultiralo većim razlikama u cenama i većim izborom.

Uveden je niz novih kriterijuma za izračunavanje polise, poput ranije zanemarenih godina osiguranika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: