Pao profit Merkatora za 44 odsto

Profit Merkator grupe je u prvom tromesečju ove godine pao za 44 odsto, na 2,3 miliona evra u odnosu na isti period 2015. godine.

Region

Izvor: B92

Subota, 21.05.2016.

09:49

Pao profit Merkatora za 44 odsto
(Foto: Thinkstock.com)

Neto prihodi od prodaje pali su za 3,8 odsto, na 604,9 miliona evra.

Profit Merkator grupe iz poslovanja je u prva tri meseca dostigao cifru od sedam miliona evra, što je za 42,5 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju grupacije, a prenosi slovenačka agencija STA.

Zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) je u istom periodu pala za 20,1 odsto, na 24,7 miliona evra, dodaje se u saopštenju Merkatora, koji je u vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor.

Prihodi od prodaje na tržištu Slovenije i Srbije su pali, pre svega zbog smanjenja broja prodavnica u sporednim aktivnostima (non-core).

Pored toga, pordate su još neke sporedne delatnosti, kao što su turistička agencija M Holidejz, brend kafa Santana i pekara Pekarna Grosuplje.

Najveći pad prihoda od 18,5 odsto evidentiran je u Hrvatskoj, gde je Merkator od jula 2015. godine u potpunosti odustao od programa FMCG zbog konsolidacije na tržištima unutar Agrokor grupe.

U prvom tromesečju, Merkator grupa je opredelila 12,9 miliona evra za investicije, što je gotovo duplo veći iznos u odnosu na isti period lani. Najveći deo ulaganja se, kako se navodi u saopštenju, odnosi na tržište Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: