"Rusi hrle u zemlje NATO pa će i kod nas"

Turistički poslenici u Crnoj Gori nisu previše zabrinuti pretnjama iz Rusije da će ulazak u NATO naneti štetu domaćem turizmu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

14:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

Predstavnici turističke privrede i institucija kažu da najveću posetu Rusa beleže upravo države koje su članice NATO-a, a ukoliko i dođe do smanjenja turista sa istoka, očekuju da će ih nadomestiti zapadnoevropskim gostima.

Do sada potpisani ugovori sa agencijama i avio kompanijama koje posluju na ruskom tržištu ukazuju da je interesovanje za turističke dolaske u Crnu Goru naredne godine veće za dva do tri procenta u odnosu na ovo leto.

Kako je reč tek o prvim rezultatima duge prodajne kampanje koja će trajati do proleća, državni sekretar u Ministarstvu turizma Predrag Jelušić očekuje da na taj procenat neće uticati političke pretnje ruskih vlasti o narušavanju odnosa dve zemlje ukoliko Crna Gora ne odustane od učlanjenja u NATO.

"Imamo i dalje dominantan uticaj ruskih turista u turističkom prometu Crne Gore, i sa posebnom pažnjom pratimo iz turističkog ugla ono što se može desiti početkom decembra, kada se očekuje pozivnica za NATO. Ipak, verujem da su tri stvari uvek presudne za turistička kretanja: bezbednost, komfor boravka i kvalitet odnosa cene i usluga u nekoj destinaciji", rekao je Jelušić za Radio Slobodna Evropa.

Političke pretnje Rusije o štetnom uticaju NATO integracija na domaći turizam su neozbiljne, ocenjuje predstavnik turističke privrede u Privrednoj komori Crne Gore Dragan Ivančević i podseća da najveći broj ruskih turista za odmor bira upravo države koje su članice NATO saveza.

"To je smešno. Najveći buking sa ruskog tržišta imaju zemlje NATO-a. Turska, na primer, je jedna od zemalja u kojoj Rusi najrađe provode odmor. Ulaskom u NATO šaljemo poruku o bezbedom području, što je za turizam najvažnije. Prema tome, nakon što Crna Gora uđe u NATO, očekujem još više ruskih turista", istakao je on.

Državna Duma i ruska Ambasada u Podgorici poslale su oštre poruke protivljenja ulasku Crne Gore u NATO, ali i pretnje da će to dovesti do negativnih uticaja na turizam, investicije i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Petar Ivković iz agencija Cipa Travel smatra da će se moguće smanjenje ruskih turističkih dolazaka nadoknaditi saradnjom sa turoperatorima iz zapadne Evrope.

"Lično očekujem da će prijem u NATO uz sve benefite imati i u početku manja ograničenja gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Ali mi ćemo to nadomestiti, jer već par godina radimo na vraćanju zapadnoevropskih gostiju u Crnu Goru. Opredeljenje ove države je toliko jasno, i ulaskom u NATO očekujemo veći broj investicija i veći broj gostiju sa zapadnog tržišta. Mi smo destinacija otvorena za sve, a treba prihvatiti činjenicu da će nekim ograničenjima Vlada Rusije smanjiti broj gostiju na Crnogorskom primorju", rekao je za RSE Ivković.

Iako već dve godine traje NATO kampanja crnogorske Vlade, ugostitelj sa Svetog Stefana Blažo Rađenović ističe da nije došlo do smanjenja broja ruskih turista. Tvrdi da njegovi gosti koji godinama dolaze na Budvansku rivijeru kažu da odluka o ulasku u NATO neće uticati na njihov odabir Crne Gore za odmor.

"Turističke agencije sa kojima mi sarađujemo imaju matice na prostoru Rusije, ali posluju osim na ruskom i na ukrajinskom, te zapadnom tržištu. Iako unazad već par godina kod nas traje NATO kampanja, nismo u saradnji sa njima imali smanjenje turističkih dolazaka. Ne očekujem smanjenje ni narednog leta, jer je rusko tržište ogromno i svako ko želi izazov nove destinacije razmatra Crnu Goru kao odredište. Bez obzira na naš ulazak u NATO, Rusi će uvek biti rado viđeni gosti kod nas, a i sami kažu da bili mi u NATO-u ili ne, uvek će posećivati naše primorje", naglasio je on.

U poslednje dve godine, 35-38 odsto ukupnih turističkih kretanja u Crnoj Gori ostvareno je sa ruskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: