Slovenija beleži značajan oporavak

Bruto domaći proizvod Slovenije realno je porastao u drugom kvartalu tekuće godine 2,6 odsto na godišnjem nivou, prema preliminarnim statističkim podacima.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

14:48

Default images
Foto: Freeimages

Kancelarija za statistiku Slovenije je, takođe, revidirala podatke o rastu BDP-a Slovenije za 2014. godinu na tri odsto sa prethodno saopštenih 2,6 odsto, javlja slovenačka agencija STA.

Prema desezoniranim podacima, BDP Slovenije je u drugom tromesečju porastao 2,5 odsto u odnosu na isti kvartal lane i 0,7 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, a ubrzanju tempa BDP-a u drugom kvartalu su, kako je saopštila kancelarija, doprineli prerađivački i maloprodajni sektori, čije je zajedničko učešće u BDP-u bilo veće za 1,6 procentnih poena.

Jeftiniji naftni derivati nastavili su da obaraju indeks potrošačkih cena u Sloveniji koji je u avgustu oslabio 0,3 odsto na godišnjem nivou.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, koji kao merilo inflacije koristi Evropska centralna banka (ECB), Slovenija je u avgustu registrovala godišnju stopu deflacije od 0,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: