Kinezi za flašu CG vina daju 160 EUR

Zbog visokih uvoznih taksi, cena flaše "vranca" crnogorske kompanije "Plantaže" u Kini se prodaje po ceni od 1.060 juana ili 160 evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

13:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je velika kočnica većem izvozu u tu zemlju, ali se ipak nadaju da će on do kraja godine boto za trećinu veći.

Velike takse na uvoz višestruko povećavaju cene vina, saopstili su iz kompanije "Plantaže" koja planira da značajnije poveća izvoz u Kinu, ukoliko prebrodi problem sa previsokim taksama.

Iz ove podgoričke kompanije kažu da bi trebalo slediti primer nekih zemalja, poput Čilea i Australije, koje su uspele da dogovore sa kineskom vladom ukidanje carine na uvoz vina, prenosi portal CDM.

Plantaže su već otvorile crnogorsku vilu i izložbeni paviljon u gradu Nimbou s ciljem izlaska na to tržište.

"Kina je strateško tržište naše kompanije. Od početka našeg izvoza u ovu daleku destinaciju, odnosno od 2008. godine, beležimo konstantan rast izvoza. Naša očekivanja su da će za šest meseci ove godine rast izvoza biti oko 30 odsto i da ćemo imati na kraju godine izvoz veći od milion evra", saopštili su iz Plantaža.

Strategija izvoza je, kako se planira, biće bazirana na autohtonoj sorti "vranac”, a posebno na vinu "pro korde" koje Kinezi vide kao kvalitetan proizvod koji se odlično slaže uz kinesku hranu, kažu u Plantažama i ističu da je nekoliko kompanija zainteresovano za uvoz njenih vina u Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: