Cela CG vapi: Propade nam sezona

Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija poslodavaca traže odlaganje primene Zakona o strancima, jer ugoržava turističku sezonu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

10:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Na sednici Odbora Privredne komore Crne Gore (PKCG), predstavnici ovih institucija najavili su da očekuju od nadležnih da nađu rešenje kako bi se sezona završila na pravi način.

"Tražimo s punim pravom da se ova biznis barijera zaustavi i u mirnoj atmosferi posle sezone razmotri, kako se ne bi ugrozila privreda i ekonomija", kazao je predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Dragan Ivančević.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a ako kao dokaz o opravdanosti zahteva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu.

"Ako se ovako nastavi, svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon", rekao je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Ističući da je "bilo puno nekompetentnih komentara, jer i da postoji 600.000 ljudi profilisanih za turizam, i tada će trebati stranaca", on je dodao da je prošle godine izdato 23.000 radnih dozvola, a od toga 4.000 u turizmu.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Direktorata za tržište rada i zapošljavanja u Ministarstva rada i socijalnog staranja Edine Dešić Perazić, zapošljavanje stranaca treba sagledavati kako sa stanovišta poslodavaca tako i sa aspekta nezaposlenih osoba kojima je zaposlenje uslov da reše egzistencijalna pitanja.

"Ministarstvo će kroz neposrednu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje pratiti novi način zapošljavanja stranaca i dati punu podršku za primenu ovih zakonskih rešenja. U slučaju promena ponude i tražnje, Ministarstvo će pravovremeno reagovati kroz sistem kvota", najavila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: