Franak bacio u očaj diplomate BiH

Zbog rasta švajcarskog franka u velikim problemima su i diplomate iz BiH koji su na privremenom radu u Švajcarskoj.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

16:06

Default images
Foto: Beta/AP

Nekontrolisani rast kursa švajcarskog franka bacio je u očaj ne samo desetak hiljada građana Bosne i Hercegovine koji su podigli kredite vezane za tu valutu, nego i BiH diplomate na privremenom radu u Švajcarskoj koji sada jedva sastavljaju kraj s krajem.

Stalni predstavnik BiH pri sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi Miloš Prica zbog toga je poslao pismo Ministarstvu spoljnih poslova BiH, upozoravajući da bi ženevska misija te zemlje uskoro mogla biti prisiljena da stavi ključ u bravu jer je rast kursa franka enormno povisio sve troškove koje zaposleni ne mogu podneti.

U poruci Prica je istakao da je samo za 24 sata vrednost švajcarskog franka porasla za neverovatnih 25 odsto,a njihove plate su fiksirane u BiH konvertibilnim markama (KM), što je za diplomate iz BiH automatski značilo i za četvrtinu manja primanja.

"S punom moralnom odgovornošću stojimo iza tvrdnje da Stalna misija u Ženevi više ni na koji način ne može sebe da izdržava s trenutno važećim budžetom", napisao je ambasador.

Prica je uz to ocenio da je ovo samo vrhunac nerazumne politike štednje bez jasnih kriterijuma, što je važne diplomatske misije BiH širom sveta "dovelo do prosjačkog štapa", pišu banjalučke "Nezavisne novine".

I zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić saglasna je da je vezivanje buddzeta ambasada za domaću valutu "nerazumna odluka doneta u prošlosti".

"Sama činjenica da je BiH jedina u regionu budžete diplomatsko-konzularnih predstavništava vezala za KM dovoljno govori o kakvim se opasnim eksperimentima radi", kazala je Trišić-Babić.

Dodala je da je "alarmantno stanje" od Njujorka pa nadalje pa će Parlament BiH hitno morati da donese odluku o promeni načina isplate plata ako država želi da opstanu ambasade i konzulati po svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: