Austrija napisala ukor zbog Mogrena

Spektakularno zatvaranje čuvenog budvanskog hotela "Mogren“ povod za diplomatsku protestnu notu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

18:46

Default images

Policija i inspekcija pravile zapisnik u Konzulatu. Povređena eksteritorija

-U hotelu "Mogren“, na Trgu slikara, epicentru turističke Budve, koja je ovih dana prepuna turista, umesto gostiju, avetinjska tišina.

Kultni objekat, za koji je vezan dobar deo turističke istorije najpoznatijeg letovališta na jugu Jadrana, posle spektakularne intervencije inspekcije i policijskih snaga, prošle nedelje, i dalje je pod ključem. Kao i konzulat Austrije, koji se nalazi na spratu "Mogrena“.

I dok je hotel u špicu sezone bez gostiju, "Mogren“ je opet tema dana. Ne samo u Budvi. Ovom temom bavio se i bečki dnevnik "Standard“, koji, opisujući prošlonedeljni "desant“ na "Mogren“, navodi da je "izgledalo kao da policija želi da uhapsi opasne teroriste“. List dalje navodi da "se nije radilo o naoružanju, drogi ili oslobađanju taoca, već je 60 policajaca rano ujutro ušlo u zgradu da bi jedan oligarh, blizak državi "vratio“ hotel "Mogren“.

Ističući da budvanska Kompanija "Merkur“ vodi sa HG "Budvanska rivijera“ spor još od 2003. godine, kad je dugogodišnji zakupac hotela ("Merkur“ je zakupio "Mogren“ 1993. godine), pobedio na tenderu za kupovinu objekta, ali da do toga nije došlo, da se radi o više postupaka, pa i pred Evropskim sudom za ljudska prava, bečki list podvlači i da se u sada praznom hotelu nalazi kancelarija Konzulata.

Milan Mrvaljević, prvi čovek "Merkura“ i počasni konzul Austrije u Crnoj Gori, kaže za "Novosti“ da mu je prilikom neuobičajenog zatvaranja hotela, rečeno da će pristup Konzulatu biti omogućen.

"Nažalost, nije tako. Juče sam imao jedan konzularni slučaj (austrijski turista je izgubio dokumenta i novčanik), ali mi nije omogućeno da ga obavim, pa sam morao čoveka da uputim u austrijsku ambasadu u Podgorici. U Konzulat se ne može, takvo je, navodno, naređenje iz "Budvanske rivijere“",kaže Mrvaljević.

On navodi da je Konzulat povređen i prilikom zatvaranja hotela. Radnici "Merkura“, koji nisu hteli da napuste hotel, uhapšeni su ispred prostorija Konzulata, a onda su inspektori pravili zapisnik u samom diplomatskom predstavništvu.

"Povređena je eksteritorija, koja je zaštićena međunarodnom konvencijom. Bilo je, dakako, i drugih povreda,od strane policije pa spremamo tužbu nadležnim instancama", ističe Mrvaljević.

U "Merkuru“ su nam rekli da su tek juče dobili zapisnik od crnogorske inspekcijske službe o pečaćenju hotela, i da spremaju odgovor na njega.

Prilikom pečaćenja hotela, nije nam pokazano rešenje kojim se nalaže takav čin, niti zapisnik. Oko "Mogrena“ se vode sudski sporovi i trebalo je da se sačeka njihov ishod. Mi smo i pre nasilnog zatvaranja kazali da ćemo ispoštovati svaku pravosnažnu odluku najviših sudskih instanci i postupiti prema pravnoj pouci iz njih.

U zatvorenom hotelu se i dalje nalaze roba i oprema kompanije "Merkur“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: