Panasonik dokapitalizuje Gorenje?

Predsednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac,nezvanično, planira da poveća osnovni kapital preduzeća do 25 odsto kako bi prevladao trenutne teškoće u polovanju.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

15:31

Default images

Kao glavni kandidat dokapitalizacije najvećeg slovenačkog proizvođača električnih uređaja navodi se japanski Panasonik.

Da je Gorenju potreban svež kapital u prevladavanju poslovnih teškoća, slaže se i treći po veličini akcionar Filip Sluiter. Međutim, zvanične potvrde o dokapitalizaciji Gorenja još nema.

Ako se ne sprovede dokapitalizacija pronalaženjem novog strateškog partnera, Gorenje će morati da preseli proizvodne pogone iz Švedske u Sloveniju i iz Finske i Češke u Sloveniju i Srbiju.

Sledila bi i prodaja pratećih poslova kompanije, čime bi se smanjio dug od 22 miliona evra koji joj opterećuje poslovanje.

Bila bi neophodna i reforma upravljanja zalihama te bolja naplata potraživanja, rezanje troškova kroz logistiku, jeftinija nabavka sirovina, ali i rezanje troškova za plate.

Da bi se popravilo poslovanje Gorenja, bilo je potrebno povećati prodaju u zemljama Bliskog i Dalekog istoka te na tržištu Brazila, odnosno Južne Amerike, ali iu Evropi.

U Gorenju nastoje da povećaju prodaju uvođenjem većeg raspona cena. No za oporavak je potrebno i ulaganje u razvoj novih proizvoda i tehnološku optimizaciju proizvodnje, što bi trebalo da omogući bolju prodaju i smanjenje troškova proizvodnje. Filip Sluiter kaže da je zabrinut za poslovanje Gorenja, ali je odbio da komentariše mogućnost dokapitalizacije.

"Svi akcionari imaju pravo na svoje mišljenje io tome ćemo raspraviti na skupštini", rekao je Sluiter. On je bivši vlasnik holandske kompanije ATAG, koja je preuzela Gorenje iz Velenja dok je bilo u finansijskim problemima.

Najveći pojedinačni akcionar Gorenja Bachtiar Djalil veruje da bi ponuda za dokapitalizaciju 22-postotnog vlasničkog udela za Gorenje bila dobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: