Region

Sreda, 15.02.2012.

11:07

Evropa upozorava Sloveniju

Evropska Komisija upozorava Sloveniju da su joj preduzeća i banke prezadužene, troškovi rada previsoki, a nekretnine preskupe.

Izvor: B92

Default images

Zato bi Slovenija mora da napravi detaljniju analizu makroekonomske situacije.

U Sloveniji su tokom poslednje tri godine previše porasli troškovi rada, privatni sektor ušao u veliku zaduženost, a cene nekretnina počele brzo
da rastu, smatra Evropska Komisija u svom izveštaju o Sloveniji i još 11 zemalja EU, koji predstavlja prvi izveštaj o mehanizmu upozoravanja koji
je deo novih mera EU za bolji fiskalni i makroekonomski nadzor. Evropski komesar, Oli Ren, dodaje i da "u slučaju Slovenije treba detaljnije proučiti visoku zaduženost preduzetničkog sektora i razvoj u
sektoru nekretnina"
, a razlozi za detaljniju analizu stanja u Sloveniji su i brzo gomilanje unutrašnjih neravnoteža uz visoko zaduženi bankarski
sektor koji je pod osetnim pritiscima jer je privreda u ranoj fazi teškog procesa razduživanja.

Slovenačo ministarstvo finansija je u svojoj reakciji na upozorenje Brisela istaklo da je za rešavanje problema prezaduženosti privatnog sektora pre svega odgovorna sama privreda, odnosno vlasnici preduzeća.

Inače, slovenačka preduzeća su, prema međunarodnim poređenjima, natprosečno zadužena, što potvrđuje i veliki rast nesolventnih postupaka u njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: