Bugare uznemirile turske nuklearke

Plan Ankare da treću nuklearku izgradi u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, kod gradića Ineada izazvao je uznemirenost u Bugarskoj.

Region

Izvor: B92

Subota, 09.04.2011.

13:03

Default images

Mesto Ineada udaljeno je samo pet kilometara od najjužnije bugarske tačke Rezovo i stotinak kilometara od najpoznatijih letnjih turističkih centara na Crnom moru.

Burgas je udaljen svega 75 kilometara, a tu su i Nesebar, Sunčev Breg, Sozopol, Pomorje, Primorsko, Kiten i Ahtopol.

Prema predstavnicima vlasti u Ankari, ovo mesto je najbolja varijanta u pogledu seizmološke bezbednosti, koja je sada u prvom planu posle dešavanja sa japanskom nuklerakom Fukušima, ali i zbog blizine sa Istanbulom, koji je udaljen 270 kilometara. Turska za sada ne poseduje atomsku centralu, ali predvidja da do 2023. godine izgradi tri, jačine 15.000 megavata.

Prve dve nuklearke će biti izgradjene u Akuju i Sinopu i one će, prema projektu moći da izdrže zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru, a najjači potres u Turskoj nikada nije prelazio 7,4 stepeni.

Mesto Akuju nalazi se u provinciji Mersin u Sredozemnom moru, nasuprot ostrva Kipar, a radovi su povereni ruskoj kompaniji Atomstrojeksport.

Ugovor je potpisan u maju prošle godine, a izgradnja će početi krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.Vrednost projekta iznosi 20 milijardi dolara.

Drugu atomsku centralu Turci nameravaju da izgrade u gradu Sinop, u kome živi oko 40.000 stanovnika i on se nalazi na Crnom moru. Još nije odlučeno ko će je graditi, ali se pregovori vode sa japanskim kompanijama Toshiba i Tokio Elektrik Kompani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: