Dodik vraća novac Rusima

Naftna industrija Republike Srpske posluje sa gubicima iako je godinu i po dana novi vlasnik ruski Zarubežnjeft.

Region

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

07:32

Default images

Rafinerija nafte Bosanski Brod u prvom polugodištu poslovala je sa 14,1 miliona KM gubitka. U bilansnom stanju na dan 30. jun ove godine naveden je i akumulirani gubitak od 238,7 miliona KM. Od kada je pre godinu i po Vlada RS kompletnu Naftnu industriju Republike Srpske prodala ruskom NefteGazInkoru koji je u vlasništvu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, nije bilo investicija.

Prema pisanju portala Seebiz. ruski vlasnici neće platiti ni 72 miliona evra za pokrivanje komercijalnih dugova, već će im na osnovu ustupaka Dodikove vlade taj novac biti vraćen.

Naime, prema ugovoru za tri pomenute kompanije iz sastava NIRS-a NefteGazInKor platio je 110.4 miliona evra. U paketu za prodaju, osim Rafinerije Brod, nalazila se i Rafinerija ulja Modriča i banjalučki Petrol, u kojima su Rusi trebali značajno da podignu nivo produktivnosti.

Vlada RS-a kao prodavac je preuzela na sebe sve komercijalne obaveze i dugovanja Rafinerije nafte Bosanski Brod do 30. septembra 2006. godine, ali je u ugovoru navedeno da kupac prodavcu treba da obezbedi 72,5 miliona evra za izmirenje tih dugova.

Međutim, 6. juna ove godine premijer RS Milorad Dodik je u ime Vlade RS sa ruskim partnerom potpisao nove ugovore koji drugačije reguliše njihove odnose. Naime u Ugovoru o regulisanju obaveza se navodi da će "navedenu obavezu od 72 miliona evra Rafinerija nafte isplatit Vladi iz sredstava OAO NefteGazInKora, ali da će NefteGazInKor i Rafinerija međusobne odnose vezane za povraćaj navedenog novčanog iznosa NefteGazInKoru regulisati posebnim ugovorom“.

Pojednostavljeno, Rusi će uplatiti na bankovni račun Rafinerije novac koji će biti doznačen Vladi RS-a za izmirenje komercijalnih dugova, a potom će im taj novac biti vraćen.

Osim toga, novim ugovorima Vlada RS-a je Rusima odobrila i reprogram poreza i doprinosa Rafinerije, koji iznose blizu 140 miliona maraka. Ovaj dug je reprogramiran na devet godina, sa grace periodom od četiri godine i bez obračunavanja bilo kakve kamate.

Početak otplate tog duga, prema Vladi RS-a, trebalo bi da usledi 1. jula 2011. godine, što prema analitičarima Seebiza. daje dovoljno vremena da Rusi izbgnu plaćanje i ovih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: