Putin naredio: Ne kupujemo više jabuke, već - sadnice

Rusija je rešila da smanji zavisnost od tuđih jabuka tako što će gajiti svoje. Tako ta zemlja sada umesto jabuka uvozi sadnice.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2018.

15:08

Putin naredio: Ne kupujemo više jabuke, već - sadnice
(Foto: Thinkstock)

Rusija je najveći svetski uvoznik jabuka, jer se lokalne sorte lakše kvare od onih koje rastu u Evropi ili Kini, a kupci često preferiraju ukus uvoznog voća.

Sada u blizini Kavkaza raste ogroman voćnjak sa sortama gala, crveni delišes i greni smit.

"Odlučili smo da koristimo najsavremeniju tehnologiju sadnje sadnica, shvatili smo da, nažalost, nacionalna istraživanja u ovoj oblasti zaostaju za vodećim evropskim i globalnim trendovima", rekao je Oleg Rajnov, koji rukovodi voćnjackom u AFG-.

Sve više, Rusija „krade“ princip nou hau kako bi proširila svoj poljoprivredni kapacitet.

Ta strategija im je ranije pomogla da pšenica i ječam postanu neki od glavnih proizvoda. Ali potrošači se još uvek oslanjaju na uvoz mleka, voća i povrća, tako da sada poljoprivrednici uvoze bolje seme, opremu za plastenike i čak krave za mužu kako bi poboljšali domaće kapacitete.

Poljoprivredne investicije dostigle su 374,7 milijardi rubalja (6,6 milijardi dolara) u 2017. godini, pokazuju podaci vlade.

Bolje u inostranstvu

"Količina uvezene opreme je velika", rekao je Andrej Golokvastov, generalni direktor Agrikonsulta. "To je skupo, ali pouzdano. Postoji nekoliko domaćih zamena, ali nisu tako efikasne. "

Povećano je obnavljanje poljoprivredne proizvodnje u zemlji, s obzirom da je predsednik Vladimir Putin zabranio određeni uvoz hrane 2014. godine - u znak rekacije na sankcije koje su Evropska unija i SAD uvodili zbog Krima. I vlada je počela da subvencioniše investicije, čak iako slabija rublja čini uvoz skupljim.

Bolja tehnologija se isplati, uvereni su. Ruski uvoz hrane u 2016. godini iznosio je 23,6 milijardi dolara, što je pad od oko 5 odsto u odnosu na 2010. godinu, prema podacima Svetske trgovinske organizacije. Ukupni poljoprivredni izvoz zemlje je porastao 16 puta od 2000. godine.

Pre samo deceniju, Rusija je bila najveći uvoznik pšenice, sada je smanjila taj uvoz 80%.

Više investicija

Ali neophodne su dodatne investicije kako bi Rusija postala dovoljna sama sebi, rekao je Putin prošle nedelje na forumu u Krasnodaru.

Pored toga što najviše uvozi jabuke, Rusija ostaje treći po veličini kupac paradajza i drugi po veličini sira.

Ipak, uz pomoć inostrane tehnologije, domaća proizvodnja jabuke prošle godine porasla je za oko 8 odsto, dok je berba paradajza porasla 11 odsto. Ali čak i sa dobicima, Rusija je i dalje kupila polovinu jabuka iz inostranstva i 60 odsto paradajza, podaci su Udruženja proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: