Imamo jedini u svetu, Srbi ipak nezainteresovani

Tvrdnje mnogih stručnjaka da otpad zapravo ne postoji i da se sve može iskoristiti za dalju preradu obistinile su se u proizvodnji pečuraka u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2017.

16:35

Imamo jedini u svetu, Srbi ipak nezainteresovani
Foto: Thinkstock, ilustracija

Upravo takvu tehnologiju naši proizvođači su predstavili i poljoprivrednicima iz Evrope.

I mi konja za trku imamo. U ovom slučaju potpuno jednistvenu tehnologiju za gajenje pečuraka.

I upravo nju smo preneli poljoprivrednicima iz Evrope. Eko fungi je protekle nedelje ugostio dvadesetak proizvođača iz cele Evrope i pokazao im jedinstvenu proizvodnju. Sve počinje od dobrog konjskog stajnjaka, može i pileći, ali za njega je potrebna dodatna prerada.

“Proizvodnja komposta sa pilećim stajnjakom je dosta teška. Potrebno je kvasiti prvo slamu, pa kada slama dostigne određenu temperaturu, vlagu, pa se meša pileći stajnjak i slama uz dodatak gipsa i sve to traje nekih 10-12 dana. Mi kad doteramo konjski stajnjak tih 10-12 dana je već prošlo mi maltene imamo 50-60 odsto proizvoda pripremljeno za prvu fazu kompostiranja”, objašnjava Dejan Todorović.

U dugogodišnjim naporima da ukažu na značaj proizvodnje šampinjona i bukovače, stručnjaci Iz firme Eko fungi svoje kapacitete i energiju preusmerili su ka Evropi i svetu, ali su i dalje otvoreni za naše poljoprivrednike.

I upravo poljoprivrednicima iz Evrope svoje tunele otvorili su protekle nedelje.

“Ono što smo ponudili su potpuno inovativni procesi, i ono što je pre svega važno da se istakne mi smo jedinstvena proizvodnja gljiva, pa smela bih da kažem čak i u svetu, koja podrazumeva zaista primer cirkularne ekonomije. Što znači od proizvodnje konjskog stajnjaka, preko proizvodnje šampinjona, do iskorišćenja istrošenog stajnjaka u baštama i parkovima, preko korišćenja organske slame do korišćenja istrošenog supstrata kod proizvodnje bukovače u stočnoj hrani”, Ističe Ivanka Milenković. iz firme Eko fungi za proizvodnju šapminjona i bukovače.

Uspeh se u našoj zemlji teško prašta, nove tehnologije još teže prihvataju pa tako ne čudi činjenica da je ova proizvodnja oberučke prihvaćena u svetu, a da kod nas jedva da ima istinski zainteresovanih poljoprivrednika koji bi je primenili na svom imanju i time obezbedili isplativost u proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: